Nacista sa fotografija koje kruže Fejsbukom nije zamenik načelnika policije u Kijevu

Na društvenim mrežama dele se fotografije čoveka sa neonacističkim tetovažama uz netačnu tvrdnju da je on zamenik načelnika kijevske policije.

 

“Zamjenik nacelnika policije u Kijevu. Govno nacisticko! To mediji sve zataskavaju. Srecom pa nas ima DA DELIMO ISTINU DA SE ZNA!
STOP LAŽIMA MEDIAMA!!
#BEZSTRAHA” 

(arhivirane objave)

 

 

Čovek sa fotografije je izvesni Artem “Bonov” Zalesov (Артем „Бонов“ Залесов), ukrajinac sa krajnje desničarskim stavovima.

Bonov ima svoj Jutjub kanal i učestvovao je u produkcijama studija “Kino Films Chervonograd”.

 

Audiovizuelni materijal koji prikazuje Bonova i druge krajnje desničare u kancelarijama Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine objavljen je na internetu 2014. godine, piše grčki portal za proveru činjenica “Ellinika Hoaxes”.

Prema dostupnim informacijama, fotografije su potekle sa naloga na ruskoj društvenoj mreži VK koji je pripadao Bonovu.

U objavi jednog korisnika na mreži VK 9. decembra 2014, navodi se da je predstavljanje Bonova kao zamenika načelnika kijevske policije bio slučaj serije satiričnih objava na Tviteru.

Povod za ove šaljive publikacije bila je objava Bonova u vezi sa postavljanjem Vadima Trojana, jednog od vođa bataljona Azov, u Upravu policije u Kijevskoj oblasti.

U pomenutim satiričnim objavama korišćene su fotografije raznih ekstremnih desničara i dodeljeno im mesto novog zamenika načelnika štaba u policijskoj upravi Kijeva.

Fotografije Bonova i Alekseja Maksimova bile su među najpopularnijim na društvenim mrežama. O Maksimovu je već pisao portal za proveru činjenica “Stop Fake”.

Ali ne postoje nikakvi kredibilni dokazi koji bi potvrdili da je Artem Bonov bio, ili da sada jeste na visokom položaju u ukrajinskoj policiji.

Ko čini sadašnje rukovodstvo kijevske policije može se videti ovde.

 

 

Fotografije koje povezuju ekstremne desničare sa ukrajinskom policijom

 

Na društvenim mrežama deli se nekoliko spornih fotografija Bonova na kojima se vidi da je on zajedno sa grupom muškaraca u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine. Na jednoj fotografiji oni pokazuju nacistički pozdrav.

 

Foto: Ellinika Hoaxes/Screenshot

 

Na drugoj, koja je takođe potekla sa društvene mreže VK, Bonov nosi policijsku uniformu.

 

Foto: Ellinika Hoaxes/Screenshot

 

Oznake na ruci Bonova odnose se na one koje nose jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine. Ove oznake nosili su oni koji su radili u policiji Ukrajine (Міліція України) do 2015. godine, kada je bila pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova.

U julu 2015. osnovana je Nacionalna policija Ukrajine (Національна поліція України), kojom sada upravlja i koordinira Veće ministara zemlje. Treba napomenuti da su se od tada promenile i oznake na policijskoj uniformi.

 

Foto: Ellinika Hoaxes/Screenshot

 

Odgovor ukrajinskih vlasti

 

Objavljivanje fotografija i videa iz prostorija Ministarstva i galama izazvana 2014. godine rezultirala je javnim oglašavanjem ukrajinskih vlasti.

U članku objavljenom na korrespondent.net 1. decembra 2014. godine navodi se da je Centralna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova u Kijevskoj oblasti demantovala navode da krajnja desnica radi za policiju:

“Niko od ljudi prikazanih na snimku trenutno se ne nalazi u organima unutrašnjih poslova Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Tvrde i da je fotografija sa nacističkim pozdravom nastala u sali za sastanke koju je držao šef policije Kijevske oblasti tokom leta, kada su se na četvrtom spratu zgrade nalazili dobrovoljci koji su želeli da se priključe dobrovoljačkom bataljonu Azov.

U objavi na Fejsbuku, tadašnji savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko takođe je tvrdio da su fotografije i video snimljeni u julu na mestu sastanka.

I on je naglasio da niko od prikazanih nije završio u Azovskom redu i da nije regrutovan u MUP i policiju.

Geraščenko je u svojim izjavama priznao da je među pripadnicima Azova koji su učestvovali u demonstracijama na trgu Majdan i drugim ulicama grada, bilo i onih sa krajnje desnim stavovima.

*Ovde treba napomenuti da su 2014. godine, tokom ruske ofanzive u istočnim regionima Ukrajine, formirane dobrovoljne vojne formacije da to zaustave. Među tim formacijama bio je i Dobrovoljački bataljon Azov, koji je osnovan u maju 2014. godine i do novembra iste godine delovao je pod nadzorom Službe za specijalne patrole ukrajinske policije, koja je pripadala Ministarstvu unutrašnjih poslova. U novembru 2014. preimenovan je u bataljon Azov, a nakon reorganizacije pridružio se Nacionalnoj gardi Ukrajine.

 

Volontiranje u Azovu 2014. godine

 

Da je Bonov bio pripadnik dobrovoljačkog bataljona Azov u ​​leto 2014. godine potvrđuju njegove objave na različitim nalozima koje je s vremena na vreme imao na VK, ali i drugi izvori. Međutim, nisu pronađeni dokazi koji povezuju Bonova sa bataljonom Azov kada se pridružio Nacionalnoj gardi.

Identifikovana su ukupno tri naloga za koje se čini da pripadaju Bonovu na VK, piše “Ellinika Hoaxes”.

Nalog koji je bio aktivan tokom 2014. ali je sada ugašen, nalog koji još uvek postoji na platformi i bio je aktivan od 2019. do početka 2020. i treći koji objavljuje materijal od marta 2020. do danas.

Sledeća slika potiče sa naloga koji je vodio 2014. godine.

 

Foto: Ellinika Hoaxes/Screenshot

 

Ista fotografija objavljena je 23. februara 2022. na nalogu koji sada ima na VK. U opisu se navodi da je fotografija nastala tokom leta 2014. godine kada je on učestvovao u bitkama u Donbasu.

 

Foto: Ellinika Hoaxes/Screenshot

 

Bonov je na VK u jednoj objavi napisao da je 2014. godine stupio u dobrovoljački bataljon Azov i mesec i po dana učestvovao u bici za Donbas. Dok je 8. septembra iste godine otišao u pritvor zbog slučaja koji je prema njegovim rečima “izmišljen”.

 

Foto: Ellinika Hoaxes/Screenshot

 

Radi se o tome da je Bonov u septembru 2014. godine optužen zbog sumnje da je ubio komšiju u svom rodnom Červonogradu, u Lavovskoj oblasti. Kako je napomenuo u svojim objavama na VK, zbog ovog slučaja je prebačen na psihijatrijsku kliniku u Lavovu gde je ostao neko vreme tokom jeseni 2014. godine.

Konačno, ime Artema Bonova i njegovo učešće u Azovskom redu nalazi se u člancima objavljenim na ruskim sajtovima 10. avgusta 2014. Ovi članci se odnose na njegova ekstremno desničarska uverenja i boravak na psihijatrijskoj klinici u Lavovu pre učešća u oružanim operacijama.

Dakle,

prema dostupnim informacijama, tvrdnja da je Artem Bonov obavljao funkciju zamenika direktora u kijevskoj policiji nije potvrđena. Takođe, nisu pronađeni podaci koji bi ukazivali na to da je zauzeo drugu funkciju u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tokom leta 2014. godine kratko je bio pripadnik dobrovoljačkog bataljona Azov, pre nego što je Azov stupio u Nacionalnu gardu Ukrajine.

Ukrajinske vlasti i njihovi članovi su u svojim izjavama za javnost 2014. godine naveli da niko od onih koji su prikazani na fotografijama i video snimku snimljenim na mestu okupljanja nije postavljen na javnu funkciju.

Naslovna fotografija: Facebook/Screenshots, Canva