Na viralnom snimku se nalazi ruski otac koji se oprašta od ćerke, ne ukrajinski vojnik

Od jučerašnjeg napada Rusije na Ukrajinu, najviralnije fotografije i video klipovi koji se dele na mrežama ujedno su i oni najemotivniji. Na jednom od takvih se, navodno, mladi ukrajinski otac juče opraštao od svoje ćerke. Istina je da je u pitanju ruski rezervista koji ispraća svoju porodicu neposredno pred evakuaciju iz Gorlovke u Rusiju, 21. februara.

Na dirljivom snimku koji se širi svim društvenim mrežama, u brojnim medijima i video platformama vidimo mušku osobu dok se emotivno oprašta sa detetom. Intutivno i bez mnogo provere, mnogi korisnici Twitter-a i Reddit-a su ovaj video opisali:

Ukrajinski otac se oprašta od ćerke pre nego što ode da brani svoju zemlju od ruske invazije.
#Ukrajina

 

Pojedini regionalni portali su, na svojim Facebook stranicama, snimku dodali i emotivnu muziku i titlove, za još dramatičniji efekat kod publike. 

Foto: Večernji list FB/skrinšot

Istina je ipak da ovo nije ukrajinska porodica, već ruska.

Snimak je inicijalno objavio gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko na Telegramu — tri dana pred rusku invaziju Ukrajine. U svojoj objavi, Prihodko navodi da je 21. februara bio svedok dirljivog ispraćaja „glave porodice“ sa suprugom i ćerkom.

„Čovek koji je sa oružjem u rukama, sa suzama u očima, ostao u gradu da brani Republiku od Oružanih snaga, ispratio je svoju porodicu u Rusiju u nadi da će se brzo sresti“, nastavlja Prihodko u objavi.

Fotografija: Skrinšot / Telegram

Da je u pitanju ruska porodica zaključuje se i kroz svega par reči koje izgovara otac u snimku, ali i zbog natpisa БЕСПЛАТНО na prozoru autobusa.

Autobus ujedno pripada i ruskom autoprevozniku Gorsvet (OOO Горсвет), što je moguće jasnije videti na istom, dužem snimku sa YouTube-a.

Takozvani „državni znak kvaliteta SSSR“ ispod logotipa autoprevoznika je još jedan pokazatelj da se na snimku ne nalazi ukrajinska porodica, ali i da obe strane imaju civile koje snose posledice ratnog stanja.

 

 

Naslovna fotografija: Skrinšot / Tviter