Početna Članci O fektčekingu O fektčekingu Pet načina da vas ne nasamare lažnim tabelama

Pet načina da vas ne nasamare lažnim tabelama

Istinite priče je najteže razlikovati od lažnih kada su podaci predstavljeni u tabelama i grafikonima, a obmanjuću grafičku prezentaciju podataka mogu kreirati kako insitucije, tako i mediji.


Priče zasnovane na lažnim informacijama možemo pronaći širom onlajn sfere. Neke su dobro kamuflirane, dok se u nekim očito koriste velika slova i različiti fontovi kako bi privukli pažnju. Ipak, istinite priče je najteže razlikovati od lažnih kada su podaci predstavljeni u tabelama i grafikonima, a obmanjuću grafičku prezentaciju podataka mogu kreirati kako insitucije, tako i mediji.


*
Foto: Pixabay
 

Novinari i čitaoci treba da budu na stalnom oprezu u slučaju da se sretnu sa potencijalno lažnim ili obmanjujućim grafikonima na internetu. Sledi lista sa savetima koji vam mogu pomoći.

 

  1. Potražite reči koje su napisane sa namerom da “pogode”. Stručnjaci ne koriste termine kao što su “ekstremno” ili “nesrećan” i oni su se tu našli uređivačkom politikom. Ukoliko se nalaze u naslovu ili propratnom tekstu, budite obazrivi jer je moguće da je tabela ili grafikon koji gledate lažan ili prilagođen.
  2. Analizirajte istinitost naslova. Često se dešava da prezentacija podataka bude tačna, ali da naslov bude potpuno obmanjući. Budite sigurni da naslov potvrđuje ono što se nalazi u grafikonu - i naknadno guglajte kako biste potvrdili svoj zaključak.
  3. Pročitajte ose i tačke sa brojevima na grafikonu. Ako nisu obeležene, ili Y-osa počnje brojem koji nije nula, postoji šansa da su pogrešno predstavljeni ili u potpunosti lažirani. Naravno, postoje izuzeci.
  4. Treba da znate ko je prvi objavio grafikon. Koristite digitalni alat Reverse Image Search kako biste znali gde je još objavljen i pratite ga unazad do samog izvora. Ako je organizacija iz koje podaci potiču sklona određenoj ideologiji, postoji šansa da grafikon ili tabela nisu u potpunosti objektivni.
  5. Pokušajte da pristupite originalnom setu podataka. Gledajući u podatke koje su upotrebljeni za kreiranje grafikona, trebalo bi da budete u mogućnosti da procenite da li grafikon prenosi istinitu poruku. Ukoliko nije moguće naći poreklo podataka ili ga potvrditi brzom gugl pretragom, dobro razmislite pre nego što ga podelite na internetu.

 

 

Izvorni tekst objavljen je na sajtu FactCheckingDay.com Nalovna fotografija: Pixabay

Najčitanije