Ahmeti: Međusobno priznanje uslov sporazuma

“Jasno je da je Srbija vodila agresivnu politiku prema našoj državi u svim međunarodnim institucijama, ne birajući sredstva. Taksa je odgovor na takvu politiku. Ne može da se prodaje sve na našem tržištu, a sa druge strane da Srbija sabotira Kosovo u svakom pogledu", kaže kopredsednik kosovskog Tima za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom.
“Zadovoljni smo prvim sastankom državne delegacije Republike Kosovo sa briselskim zvaničnicima. Predstavili smo naše stavove i stavili do znanja da je primarno uzajamno priznavanje dve države”, kaže za Istinomer Špend Ahmeti, kopredsednik kosovskog Tima za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, nakon razgovora u Briselu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.
*
Špend Ahmeti, kopredsedavajući kosovoskog Tima za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom 

Koji je osnovni razlog za formiranje Pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom? 

Pošto dijalog između Kosova i Srbije traje već neko vreme i svi pričaju o mogućem dogovoru između ove dve države, bilo je vreme da Kosovo kao parlamentarna republika, vrati u Skupštinu, kao centralnu instituciju, ovaj važan proces za našu državu. Sada Pregovaracki tim ima mandat da u Briselu pregovara sa Srbijom o mogućem dogovoru. 
Kakav će biti odnos predsednika Kosova Hašima Tačija i Pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom?
Imaćemo institucionalnu saradnju sa predsednikom Republike Kosova, u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima. 
Kakav je stav Pregovaračkog tima prema Briselskom sporazumu?
Očigledno je da je dosadašnji proces doveo do nekih dogovora koji nisu implementirani, pre svega od strane Srbije. Mi gledamo na ovu fazu dijaloga drugačije. Zalažemo se za konačni dogovor sa Srbijom koji će biti prihvatljiv samo ako njegov ishod rezultira obostranim priznanjem dveju drzava i člnstvom Republike Kosovo u Ujedinjenim nacijama.   
Koji su polazni stavovi Pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom?
Mi radimo na pripremi državne platforme za dijalog sa Srbijom. Naša zajednička rezolucija sa Socijaldemokratskom inicijativom koju je izglasala Skupština Republike Kosovo naglašava kao principe održivog i sveobuhvatnog sporazuma obostrano priznavanje nasih država, članstvo Republike Kosovo u Ujedinjenim nacijama (UN) i ubrzanje procesa učlanjenja Republike Kosovo u Evropsku uniju i NATO. 
Kakav je stav Pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom prema ideji razmene teritorije, odnosno korekcije granice?
Rezolucija za dijalog sa Srbijom koju je izglasala Skupština Republike Kosovo jasno naglašava okvir dijaloga. To je za nas Ustav Republike Kosovo, državni suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstveni državni karakter Republike Kosovo.
Kako Pregovarački tim gleda na uvođenje taksi prema Srbiji i BiH?
To je vladina odluka. Naravno da kao Pregovarački tim mi imamo konsultacije sa Vladom oko svih stvari koje imaju veze sa dijalogom sa Srbijom, ali odluke o taksama su isključivo nadležnost Vlade Republike Kosova.
 
Srbija uslovljava nastavak pregovora ukidanjem taksi? Šta je neophodno da se takse ukinu?
Svaka strana može da uslovljava buduće pregovore raznim temama. Na primer, i mi sad možemo da kažemo da nećemo da pregovoramo ako Srbija ne bude isplatila sve penzije ili dok se ne sprovodi Sporazum o energetici ili neki drugi sporazum. Jasno je da je Srbija vodila agresivnu politiku prema našoj državi u svim međunarodnim institucijama, ne birajući sredstva. Taksa je odgovor na takvu politiku. Ne može da se prodaje sve na našem tržištu, a sa druge strane da Srbija sabotira Kosovo u svakom pogledu. Najbolje bi bilo da se sedne i da se razgovara o svakoj temi, uključujući i takse.

Kada očekujete nastavak dijaloga izmedju Kosova i Srbije?
Ideja je da to bude u prvoj polovini ove godine. O tome ćemo se koordinirati sa Briselom i SAD. 
*Ahmeti je predsednik Socijaldemokratske partije i gradonačelnik Prištine. Stranka na čijem čelu se nalazi nastala je odvajanjem od Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i podržala je Vladu Ramuša Haradinaja. Od formiranja Tima za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, zajedno sa Fatmirom Ljimajem, obavlja i funkciju kopredsednika ovog tela.
Naslovna fotografija: Socijaldemokratska partija (Priština)