Novih 35 miliona za ukrase – posao za Keep light

Grad Beograd kupio je nova 383 led ukrasa za 35,8 miliona dinara sa PDV-om, a posao je ponovo dobila firma “Keep light” od koje je već kupljeno celokupno novogodišnje osvetljenje. Novi ukrasi trebalo bi da posluže za dekoraciju manifestacija i događaja u organizaciji grada, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.
Svetleće drveće, buketi sa cvećem, trouglasti i plavo beli cvetovi, svetleće kiše, kao i svetleće zastave Srbije samo su neki od ukrasa koje su Beograđani ovoga puta platili 35,8 miliona dinara. 
*
Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

Grad Beograd je 9. novembra doneo odluku o dodeli ugovora u kojoj se vidi da je posao nabavke dobila firma “Keep light”. U konkursnoj dokumentaciji je do detalja objašnjeno kako bi svaki od ukrasa trebalo da izgleda, kolikog prečnika treba da bude led crevo, kojom bojom treba da sijaju, kao i to da je neophodno da svi budu od aluminijuma. Ukrasi bi trebalo da posluže za ukrašavanje trgova i parkova, a za većinu je naznačeno da bi mogli biti okačeni na stub javne rasvete, sajlu ili fasadu.

Tender za nabavku najnovijih ukrasa je, kako piše u odluci o dodeli ugovora, sproveden u skladu sa Godišnjim planom javnih nabavki Sekretarijata za poslove odbrane, vandrednih situacija komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima. Ovaj sekretarijat osnovan je u januaru 2017, kako piše “Danas”, kada je zapravo nastao iz dotadašnjeg Beokom servisa. 
Na isti način, uz pomoć Sekretarijata za poslove odbrane, prošle godine je nabavljena novogodišnja jelka od skoro 10 miliona dinara od firme “Keep light”, a za čiju nabavku je ugovor kasnije raskinut. U planu nabavki ovog gradskog sekretarijata nalaze se i skupoceni jarboli, o čemu je Istinomer već pisao.
*
Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

Inače, za firmu “Keep light” javnost je čula krajem 2016. godine kada je portal “Pištaljka” objavio da je tender za nabavku novogodišnje rasvete namešten, jer se skice ukrasa koje se pojavljuju u konkursnoj dokumentacije identične onima iz kataloga grčke firme “Fotodiastasi” čiji je jedini uvoznik za Srbiju upravo firma “Keep light”. Tada, 2016, nabavka gradskih ukrasa za Novu godinu koštala je 190,6 miliona dinara, sledeće, 2017, 203,9 miliona dinara, da bi ove, 2018. godine, cena osvetljenja dostigla cifru od skoro 300 miliona dinara.

Sedište firme “Keep light” je u Beogradu, a stopostotni vlasnik je Radomir Đumić koji je istovremeno i direktor. U obaveštanju o zaljučenom ugovoru za nabavku novogodišnje rasvete kao zastupnik firme pojavljuje se izvesni Predrag Jović, a na njihovom sajtu je on označen kao predstavnik sektora finansija.
Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović