Stranačko preletanje – omiljena politička disciplina

Najveći broj preletača, skoro 45 odsto, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas samostalno ili u koaliciji čini deo vlasti u 95 odsto opština u Srbiji. Stranačkog preletanja najviše ima u opštinama Brus, Stari grad, Zaječar i Pančevo.
Stranačko preletanje u Srbiji već dugo nije incident, ali izgleda da je sada postalo pravilo.  Za samo mesec dana (od 15. maja do 15 juna), portal “Ko je na vlasti”, koji je pokrenula CRTA, došao je do podataka o 35 slučajeva preletanja. Istinomer je u više navrata pisao o ovoj “omiljenoj” političkoj disciplini, takoreći međupartijskoj “razmeni”, lišenoj ideoloških prepreka, koja zapravo vodi izigravanju poverenja građana i dovodi do obesmišljavanja izbora. 
Prema poslednjim podacima, od redovnih lokalnih izbora u Srbiji 2016. godine (24. aprila 2016. godine),  preletača ima u više od polovine gradova i opština u Srbiji. U periodu od nešto više od dve godine zabeleženo je više od 500 slučajeva stranačkog preletanja ili da budemo precizni – 531 slučaj. Na ovaj način je izmenjena, bez izbora, izborna volja preko 60 hiljada građana.
*
Foto: CRTA

Kom gnezdu se priletalo, a iz kog odletalo

 
U periodu od dve godine porastao je broj opština i gradova gde je bilo slučajeva stranačkog preletanja sa jedne trećine na više od polovine ali i broj stranačkih preletača sa 125, koliko ih je bilo neposredno nakon izbora 2016. godine, na 531 u junu 2018. godine.
Opštine sa najviše preletača su: Brus i Stari grad sa po 22 preletača, Zaječar sa 21, Pančevo sa 20, Lapovo sa 15 i Paraćin, Knjaževac i Sombor sa po 14 preletača.
Najveći broj preletača, skoro 45 odsto, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas samostalno ili u koaliciji čini deo vlasti u 95 odsto opština u Srbiji. Od ukupno zabeleženih 531 preletanja u 94 opštine, 238  odbornika je do sredine juna  2018. godine prišlo SNS-u.
Međutim, zabeleženi su i slučajevi preletanja iz Srpske napredne stranke u druge stranke. U najvećoj meri to su bili slučajevi u gradovima i opštinama gde je SNS opozicija kao što su Šabac i Paraćin. U ovim opštinama su se odbornici Srpske napredne stranke pridružili vladajućoj većini. Takođe, krajem maja, deset odbornika u Blacu je napustilo SNS i formiralo novu odborničku grupu Napred za Blace. Iz SNS su, u poslednje dve godine, u druge stranke ili nezavisne odbornike prešla 32 odbornika.
Kada celo jato preleti
Ima i slučajeva kada cela odbornička grupa pređe iz jedne u drugu u stranku. Da podsetimo, jedan od takvih slučajeva zabeležen je kada je pokret Boška Ničića “Zajedno za Krajinu“, nakon redovnih izbora u Zaječaru u aprilu 2017. godine, kolektivno preleteo u SNS. Ovim potezom je SNS u Zaječaru, protivno izbornoj volji građana, dobila dodatnih 7.358 glasova. Važno je da podsetimo, da je upravo Boško Ničić svoju kampanju temeljio na “političkom obračunu” sa SNS. Slična situacija se dogodila u Brusu, kada su odbornici Nove Srbije takođe kolektivno preleteli u SNS, promenivši volju 5.211 birača. Interesantna situacija se dogodila i u Tutinu, gde SNS nije dobio ni jedno odborničko mesto. Međutim, zahvaljujući koalicionom sporazumu sa strankama koje su formirale lokalnu vlast, SNS je dobio pozicije odlučivanja u Tutinu, iako bez odbornika.
*
Foto: CRTA

Zabeleženi su i slučajevi preletanja kao što je napuštanje stranke uz zadržavanje odborničkog mandata, odnosno nastavak delovanja u svojstvu samostalnih odbornika. Ovaj trend je zabeležen u 97 slučajeva. Ovakve situacije zabeležene su, između ostalih, kada su odbornici SNS prešli u samostalne odbornike u Paraćinu, DS-a u Pančevu i Inđiji, kao i odvajanje odbornika “Dosta je bilo“ usled dešavanja sa ovim pokretom na republičkom nivou.
U periodi od dve godine, zabeležni su slučajevi da su pojedini odbornici promenili stranačku pripadnost i više od tri puta. Ovde možete pogledati ko su top pet preletača.
Ako želite da saznate ko su imenom i prezimenom preletači i u kojim opštinama – idete na sajt „Ko je na vlasti“.  Istini za volju, istraživačima CRTE u ovom istraživačkom poduhvatu “pomogli” su i sami preletači – troje njih je samo prijavilo svoje preletanje. 
Pošaljite informacije o stranačkim preletačima
Ukoliko i Vi znate za neke slučajeve stranačkog preletanja, te informacije možete dostaviti portalu “Ko je na vlasti” putem opcije Prijavi promenu.

Naslovna fotografija: CRTA