Početna Članci Analize Analize Zelenije je plivalo i u 2017. godini

Zelenije je plivalo i u 2017. godini

Pred vama je Istinomerov izbor najčudnijih, najbesmislenijih, najsmešnijih i najnerazumljivijih izjava političara u 2017. godini


Prošle godine Tomislav Nikolić bio je apsolutni šampion u kategoriji „Što zelenije to pliva“ sa ukupno devet izjava. Početkom ove godine, Aleksandar Vučić je efektivno izbacio Tomislava Nikolića iz političkog života kada mu nije dozvolio da se kandiduje na predsedničkim izborima.

Kako se pokazalo, Vučić je zbacio Nikolića sa trona i kada je reč o čudnim, nerazumljivim, banalnim, besmislenim i ostalim izjavama političara koje Istinomer beleži u rubrici „Što zelenije to pliva“. Novi predsednik države je i novi pobednik sa ukupno 13 izjava u ovoj kategoriji. 


Aleksandar Vučić 

Uzevši u obzir koliko je predsednik države dominirao prisustvom u medijima tokom 2017, naročito na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, može biti i da je nesrazmerno malo zastupljen u ovom pregledu. No, evo nekih izjava – kako ga hvale potencijalni strani investitori, šta on vidi kao najveće kvalitete Angele Merkel, kako se bori protiv populizma i demagogije, i zbog čega je bilo apsolutno nužno da SNS pobedi na lokalnim izborima u Mionici.
*
Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/TV FoNet


Iako je daleko od prošlogodišnjeg broja izjava u ovoj rubrici, bivši predsednik i bivši šampion je pokazao da je kvalitet i dalje na zavidnom nivou - od izjave o tome kako je proveo praznike, do toga šta je stekao tokom svog predsednikovanja.


Ana Brnabić je postala predsednica Vlade Srbije sredinom godine i ponekad je bilo teško razlučiti koju njenu izjavu staviti u ovu kategoriju, a koju "zaozbiljno" analizirati i ocenjivati. Za ovu priliku odabrali smo dve - o tome kako je Vladi bilo mnogo teško zbog štrajka u Fijatu, i kako niko sem vlade i vladajuće većine nema ozbiljne kritike na rad vlade.

*
Ana Brnabić / Foto: FoNet/Zoran MrđaAleksandar Vulin


S obzirom na kvalitet izjava koje daje gotovo svakodnevno, verovatno je ministar odbrane i nedovoljno zastupljen u ovom izboru. No, obe izjave su izvrsne, i nema im se šta dodati. 

*
Aleksandar Vulin / Foto: FoNet/MODMaja Gojković


Pojavljivanje predsednice Skupštine Srbije u Iranu u hidžabu jedan je od događaja koji je obeležio kraj 2015. godine. No, početkom 2017. Maja Gojković je dala spektakularno objašnjenje zbog čega je zapravo nosila hidžab. Druga izjava je jedna od "klasika", kakve Maja Gojković često izgovara tokom skupštinskih zasedanja. 
*
Maja Gojković / Foto: FoNet/Zoran MrđaMinistar inostranih poslova Srbije takođe je zastupljen sa dve izjave, u kojima je govorio šta mu stvara neprijatnosti i teškoće - da politički "zabada nož u stomak" i da peva inozemnim gostima kada mu Vučić kaže.

*
Ivica Dačić / Foto: FoNet/Marija Đoković; Siniša Mali


Gradonačelnik Beograda je implicitno zažalio zbog svog političkog angažmana - da nije, mogao je da bude najlepši i najbolji!

*
Siniša Mali / Foto: FoNet/BeoinfoDragan Marković Palma


Lider Jedinstvene Srbije i poslanik u Skupštini Srbije "istakao" se svojim poznatim stavom o istopolnim vezama, pa je pričao kako je bežao od semafora po Beču.

*
Dragan Marković Palma / Foto: FoNet/Nenad ĐorđevićZorana Mihajlović


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imala je dosta izjava u vezi sa rokovima u kojima pojedine deonice treba da budu izgrađene, ali je ovde slikovito opisala šta se to oseća u državi, a što nismo mogli da definišemo.

*
Zorana Mihajlović / Foto: FoNet/Zoran MrđaVladimir Đukanović


Deluje da je i poslanik Đukanović nepravedno zapostavljen u ovoj rubrici, no, evo jedne izjave u kojoj bukvalno može da se prati tok misli bivšeg radikala u vezi sa, za njega, očito, neugodnim pitanjem - da buduća predsednica Vlade Srbije pripada gej populaciji.

*
Vladimir Đukanović / Foto: FoNet/Aleksandar LevajkovićČedomir Backović


Pomoćnik ministra pravde slikovito je opisao "ako ne stignemo, bože moj" taktiku države Srbije, koja se ispoljava na mnogim poljima.

*
Čedomir Backović / Foto: FoNet/Marko MišićGoran Kovačević


Poslanik Srpske napredne stranke ovom rečeničnom konstrukcijom ulepšao je dan onima koji su gledali kako vladajuća većina opstruiše raspravu o amandmanima na budžet za 2018. godinu.

*
Goran Kovačević / Foto: Screenshot prenosa Skupštine Srbije na RTS 2Zlatibor Lončar


I ministar Lončar je možda mogao da bude zastupljeniji na ovoj listi, ali, šta je tu je, evo ga kako objašnjava - potpuno pogrešno - da je naš zdravstveni sistem potpuno besplatan.

*
Zlatibor Lončar / Foto: FoNet/Zoran MrđaMarija Obradović


U jednom trenutku, SNS je bezrazložno počeo da širi priču kako će se u Skupštini teško doći do većine koja će da izabere vladu Ane Brnabić. Potpredsednica SNS Marija Obradović je tom poslu pristupila ozbiljno i odgovorno.

*
Marija Obradović / Foto: FoNet/Filip StevanovićDušan Bajatović 


Uprkos istorijski dokazanim činjenicama, poslanik Bajatović je izrazio mišljenje da vladajuća većina može i sama da se kontroliše (u čemu?) i bez MMF-a.
*
Dušan Bajatović / Foto: FoNet/Božidar Petrović
(Naslovna ilustracija: Istinomer)
Najčitanije