TS: Kod javnih nabavki potrebna i stroža kontrola i bolji zakoni

Sistem kontrole javnih nabavki u 2017. godini nije poboljšan, a predviđeni mehanizmi za kažnjavanje zloupotreba gotovo da ne funkcionišu, rečeno je konferencije za novinare Transparentnosti Srbija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta “Javne nabavke pod lupom”.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je za bolju kontrolu javnih nabavki neophodna i promena postojećih zakona.

“Kada govorimo o kontroli javnih nabavki, tu poboljšanja nema ni na zakonodavnom i na praktičnom nivou. Na zakonodavnom nivou, [nema] promene zakona koje je trebalo uraditi do kraja godine, odnose se upravo na sistem nadzora, kontrole i kažnjavanja nepravilnosti“, rekao je Nenadić.

Iako je, kako je rekao, Akcionim planom za Poglavlje 23 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji planirana promena Zakona o javnim nabavkama do kraja 2017. godine, još nije objavljen ni nacrt.

“Ovde nije reč samo o Zakonu o javnim nabavkama, imamo i povezani Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama“, objasnio je Nenadić i dodao da je potrebno menjati i Krivični zakonik, jer, kako kaže, trenutnim propisom krivično delo zloupotrebe u vezi sa postupkom javne nabavke nije dobro definisano.

Prema njegovim rečima, problem je što se nadležni trenutno ne bave dovoljno ni slučajevima koji su poznati u javnosti.



“Javno tužilaštvo, bi po mom uverenju, imalo mnogo više razloga da postupa proaktivno kada je reč o javnim nabavkama i da makar one slučajeve koji su se pojavili u medijima temeljno ispita“, rekao je Nenadić.

Saradnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić predstavio je istraživanje “Planovi integriteta – između korupcijskog rizika i antikorupcijske prakse”, koje još traje.

U okviru istraživanja posmatraju se 32 državna organa koja su prethodnih godina beležila korupcijske aktivnosti, bilo da je neko u tim institucijama osuđen ili osumnjičen za korupciju. Prema njegovim rečima, od posmatranih organa, 13 nije ništa preduzelo, 14 je preduzelo nekakve mere koje nisu nužno u vezi sa borbom protiv korupcije, dok je samo pet usvojilo konkretna dokumenta i unapredilo procedure.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati rekao je da država ne
može postati bolji preduzetnik od privatnika, te da je za borbu protiv
korupcije neophodno težiti smanjenju neefikasne državne, ili kako je on
naziva, partijske svojine.

“Jedini put da se ta partijska svojina
smanji je da ona ostane vezana usko za neko područje bezbednosti i
vojne industrije. Sve ostalo mislim da se radi neefikasno i na uštrb
građana i poreskih obveznika”, rekao je Goati.

Javna nabavka koja je trenutno u fokusu ne samo domaćih, već i stranih medija, jeste nabavka novogodišnje jelke na beogradskom Trgu republike, a ima sve preduslove da postane jedan od namerno nerazjašnjenih slučajeva. Za ovu jelku je, prema pisanju Pištaljke izdvojeno 83.000 evra, dok je kasnije saopšteno da je kompanija “Keep light“, da bi izbegla medijsku hajku, donirala jelku gradu Beogradu.

“Za sada nemamo pouzdane podatke o tome šta se zaista desilo. Da li je ugovor zaključen ili nije i ako je zaključen, da li je raskinut. Videli smo čak i izjave da je bilo više ponuda, a na portalu javnih nabavki piše da je bila samo jedna’’, rekao je Nenadić.

Na konferenciji su predstavljene neke od inicijativa koje je Transparentnost uputila – uz predloge za poboljšanje procesa javnih nabavki ili za nadzor u konkretnim slučajevima, poput slučaja pomenute novogodišnje jelke ili javne nabavke za novogodišnje ukrase na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.