„Građani na straži“ počeli posmatranje izborne kampanje na terenu

CRTA posmatračka misija “Građani na straži” poziva i sve građane da prate izbornu kampanju i da joj dostavljaju informacije sa terena o incidentima, kupovini glasova, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji kao i drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji.

CRTA posmatračka misija “Građani na straži” sa 1000 posmatrača počinje danas sistematsko praćenje izbornog procesa: period pre izbornog dana, izborni dan i period posle izbornog dana. Predizbornu kampanju na terenu posmatra 60 dugoročnih posmatrača u svim okruzima u Srbiji dok će na izborni dan više od 940 posmatrača pratiti kvalitet izbornog procesa na biralištima. 

Dugoročni posmatrači, obučeni po najvišim međunarodnim standardima, posmatraju i prikupljaju informacije o sprovođenju izborne kampanje, eventualnim nepravilnostima u kampanji, radu izborne administracije i izveštavanju medija o kampanji. Sve do dana izbora dugoročni posmatrači biće raspoređeni u svakom od postojećih okruga, što će omogućiti jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa za teritoriju cele Srbije.
Tokom izbornog dana više od 940 kratkoročnih posmatrača će pratiti i izveštavati o kvalitetu izbornog procesa sa 450 biračkih mesta. Oni će biti na biračkim mestima od početka priprema za otvaranje biračkih mesta, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime će se obezbediti sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima tokom izbornog dana.
Podsećamo da misija OEBS/ODHIR neće imati posmatrače na terenu, dok će institucije nadležne za kontrolu određenih aspekata kampanje raditi u ograničenom kapacitetu – REM neće pratiti medije već će reagovati po prijavama građana, a Agencija za borbu protiv korupcije imaće značajno manje posmatrača nego prošle godine. 

„Naš cilj je da efikasno ispratimo i analiziramo primenu zakona i međunarodnih standarda tokom pripreme i sprovođenja izbora i da informišemo javnost o kvalitetu i demokratičnosti izbornog procesa i dešavanjima tokom kampanje, kao i da obezbedimo brzu reakciju na kršenja izbornih procedura i procesa ukoliko ih bude bilo“ smatra Raša Nedeljkov, šef CRTA posmatračke misije „Građani na straži“.

Tokom izbornog dana, kao i po završetku izbornog dana, CRTA posmatračka misija “Građani na straži” će pratiti rad Republičke izborne komisije do saopštavanja zvaničnih rezultata kao i proces žalbi na rad biračkih odbora i Republičke izborne komisije ukoliko ih bude.

CRTA posmatračka misija “Građani na straži” poziva i sve građane da prate izbornu kampanju i da joj dostavljaju informacije sa terena o incidentima, kupovini glasova, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji kao i drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji. Ove informacije građani mogu poslati preko društvenih mreža @nastrazi ili www.facebook.com/gradjaninastrazi, putem e-maila [email protected], web sajta http://www.gradjaninastrazi.rs/ i telefona: 069/232 1901.  
Nalazi dugoročnog posmatranja CRTA posmatračke misije “Građani na straži” tokom vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine potvrđeni su i u finalnom izveštaju međunarodne posmatračke misije OEBS/ODIHR dok su projekcije i rezultati na izborni dan potvrđeni i rezultatima Republičke izborne komisije. 
Metodologija za dugoročno praćenje izbornog procesa koju CRTA primenjuje se bazira na najvišim međunarodnim standardima za posmatranje izbora (Deklaracija o principima za međunarodno posmatranje izbora, Kodeks ponašanja za međunarodne posmatrače izbora, Deklaracija o principima za nepartijsko posmatranje izbora od strane građanskih organizacija i Kodeks ponašanja za nepartijske posmatrače) što omogućava izveštavanje o kvalitetu samog izbornog procesa.