Otkrivanje podataka o finansiranju Tanjuga ugrozilo bi ekonomsku stabilnost zemlje?!

Koliko je državnog novca za nekoliko meseci 2016. godine dobila novinska agencija Tanjug za sada je tajna. Sama računica je, kako se zaključuje iz odgovora Uprave za trezor, toliko komplikovana i zahtevna da bi maltene cela država morala da stane, a to bi imalo dalekosežne posledice po ekonomiju zemlje.
Istinomer je krajem prošle godine od Uprave za trezor Ministarstva finansija tražio podatke o uplatama svih direktnih i indirektnih budžetskih korisnika na račune novinske agencije Tanjug u periodu maj-oktobar 2016. kako bismo ustanovili da li Tanjug i dalje opstaje zahvaljujući “pomoći države”.  Samo nekoliko meseci ranije uredno smo dobili podatke na identičan način, takođe za agenciju Tanjug.  Međutim, ovoga puta naš zahtev je odbačen uz niz, blago rečeno, problematičnih argumenata.
 
Naime, Uprava za trezor u odgovoru Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja, kome se Istinomer žalio, navodi da bi potraga za tim podacima u njihovim bazama čak mogla da ugrozi ekonomiju zemlje.

U odgovoru se navodi da bi postupanje po zahtevu Istinomera “imajući u vidu njegovu obimnost, složenost, strukturu i sadržinu, ugrozilo tehničke procese i dovelo do nemogućnosti obavljanja poslova koji se odnose na izvršenje državnog budžeta, budžetsko računovodstvo i izveštavanje, javna plaćanja i druge poslove državnih finansija, što bi se odrazilo na pad performansi sistema, dovelo do opterećenosti sistema i ugrožavanja bezbednosti informacionog sistema upravljanja javnih finansija, i imalo za posledicu umanjenje sposobnosti države da upravlja ekonomskim procesima u zemlji.“

Ponavljamo, Istinomer je potpuno isti zahtev slao u maju i podatke smo dobili bez ikakvih problema, a deluje da je i srpska ekonomija, kakva takva je, preživela.

*
Isti zahtevi na koje su stigli različiti odgovori (kliknuti za uvećanje)
U Upravi za trezor pozivaju se i na član 13 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pa se tako zaključuje da Istinomer ovim zahtevom zloupotrebljava slobodan pristup.
*
Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja / Foto: Printscreen
I dok Istinomer “zloupotrebljava” slobodan pristup informacijama koje bi trebalo da budu javne, javnost ne zna kako se finansira Tanjug, da li i dalje dobija novac od različitih ministarstava, javnih preduzeća i drugih korisnika budžetskih sredstava.
 
Poverenik za informacije od javnog značaja je, nakon žalbe Istinomera, naložio Ministarstvu finansija da nam tražene informacije dostavi u roku od pet dana.

I dok čekamo odgovore, ne možemo da se ne zapitamo kako je moguće da ista institucija različito odgovara na iste zahteve, jednom dostavi podatke, drugi put ne dostavi. Ne možemo da se ne zapitamo da li se kriju samo podaci o “pokojnom” Tanjugu – koji je odlukom Vlade trebalo da bude ugašen pre više od godinu dana – ili je to postala ustaljena praksa, budući da je više kolega iz Istinomera, ali i drugih redakcija, tražilo različite podatke, ali je odbijeno uz sličan izgovor.

 
I na koncu, ne možemo da se ne zapitamo da li je naš sistem toliko krhak da može da ga uruši samo jedan običan zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.
Naslovna fotografija: Freeimages.com / Svilen Milev