Za prvih šest meseci rada Jedanaestog saziva 4.500 obraćanja poslanika u plenumu

Najaktivniji poslanik od aktuelnih 250, po ukupnom broju obraćanja bio je poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji se obratio 232 puta u plenumu. Zatim slede, poslanik Socijaldemokratske stranke Srbije Marko Đurišić sa 195 obraćanja i poslanik Dveri Boško Obradović sa 179 obraćanja.

Od formiranja Jedanaestog saziva Narodne skupštine 3. juna 2016. godine pa do kraja godine 31. decembra poslanici su proveli u plenumu 50 dana i obratili se, neračunajući govore predsedavajućih, ukupno 4.489 puta. Polovinu ukupnog broja obraćanja čine obraćanja 16 narodnih poslanika, dok se 20 procenata poslanika (ukupno 52) nijednom nisu javili za reč.

U ovom periodu usvojeno je 47 zakona a od toga 81 podsto (38 zakona) doneto je po hitnom postupku. Poslanici su podneli ukupno 2.931 amandman a usvojen je tek svaki trinaesti.pokazala je godišnja analiza aktivnosti narodnih poslanika koju je uradila inicijativa Otvoreni parlament.
Najaktivniji poslanik od aktuelnih 250, po ukupnom broju obraćanja bio je poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji se obratio 232 puta u plenumu. Zatim slede, poslanik Socijaldemokratske stranke Srbije Marko Đurišić sa 195 obraćanja i poslanik Dveri Boško Obradović sa 179 obraćanja. 
U plenumu se o amandmanima na zakone najčešće javljao poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević – 132 puta, a o samim zakonima poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić – 87 puta. Po Poslovniku najčešće se za reč javljao Aleksandar Martinović (Srpska napredna stranka) – 48 puta, koji je ujedno i najviše replicirao – 71 put. Najviše poslaničkih pitanja (svakog utorka i četvrtka na početku plenarne sednice, kao i poslednjeg četvrtka u mesecu) postavio je poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj – 18 pitanja.

*
Ilustracija Otvoreni parlament / Jelena Šušnjar

Od poslanica u plenumu su se najčešće mogle čuti poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić (121 put) i Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke (121 put).

U podnošenju amandmana najaktivniji su, kao i u prethodnim sazivima, bili poslanici opozicije. U podnošenju najvećeg broja amandmana, samostalno ili u grupi sa drugim poslanicima, učestvovali su poslanici poslaničke grupe Demokratske stranke – Gordana Čomić sa 507 podnetih amandmana (4 usvojena), Aleksandra Jerkov sa 465 podnetih amandmana (7 usvojenih), Balša Božović i Veroljub Stevanović sa 463 podneta amandmana (7 usvojenih). Sledi ih Goran Ćirić sa 460 podnetih amandmana (8 usvojenih). Od 267 poslanika koji su makar jedan dan obavljali poslaničku funkciju, njih 126 nijedan put nije učestvovalo u podnošenju amandmana.
Poslovnikom je predviđeno da tokom redovnog zasedanja svakog poslednjeg četvrtak u mesecu poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade. Od formiranja Jedanaestog saziva, sednica sa “Poslaničkim pitanjima” održana je samo jednom – u oktobru, kada je ukupno devet narodnih poslanika postavilo 31 pitanje članovima Vlade. 
Kompletan izveštaj o radu Narodne skupštine i aktivnostima narodnih poslanika u aktuelnom sazivu možete preuzeti sa ovog link-a.