Zahtevamo hitnu reakciju državnih organa zbog nasilja nad aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava

Nije ovo ni prva ni poslednja prekinuta tribina u Srbiji. Ali posle dužeg vremena je jedna na kojoj se desilo nasilje. A to je ono na šta niko nema pravo!
CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) zahteva odlučnu reakciju državnih organa koji treba da u što kraćem roku identifikuju i kazne odgovorne za nasilje koje se dogodilo u Beški na javnoj tribini SNS-a. 

Živimo u proklamovanom demokratskom društvu, u zemlji koja je kandidat za EU i koja samim tim prihvata osnovne evropske vrednosti. U takvom društvu svako ima pravo da održava tribine sa ljudima za koje misli da odgovaraju njegovom političkom profilu, pa tako i Srpska napredna stranka, baš kao što svako ima pravo da protestvuje protiv tribina na kojima se promovišu osuđeni ratni zločinci.

Major Šljivančanin je čovek koji je odležao kaznu za svoja nedela. Formalno – on je slobodan čovek.  Koristiti njegov lik i delo na javnim skupovima, kao što to ovih dana čini SNS, šalje jasnu političku poruku o vrednosnom sistemu koji baštini i promoviše ova stranka. Na tu i takvu poruku reagovala je Inicijativa mladih za ljudska prava.  
Nije ovo ni prva ni poslednja prekinuta tribina u Srbiji. Ali posle dužeg vremena je jedna na kojoj se desilo nasilje. A to je ono na šta niko nema pravo! Posebno ne vladajuća stranka. Kada učesnici na tribini SNS-a, uzmu pravdu u svoje ruke i mimo državnih organa krenu da zavode red – onda se takvo nasilje lako može pomešati sa državnim nasiljem. A istorija nas uči da je to je opasno.
I zato zahtevamo odlučnu reakciju državnih organa koji treba da u što kraćem roku identifikuju i kazne odgovorne za nasilje koje se dogodilo u Beški na javnoj tribini SNS-a. 
*
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava prekidaju tribinu SNS-a u Beški / Foto: Printscreen N1