Koliko traje kampanja u Vojvodini?

Slično kao na republičkom nivou i predstavnici pokrajinskih vlasti u kampanji su mnogo aktivniji nego inače – i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić obilazi radove u školama, bolnicama, ali i poplavljena područja po Srbiji.
Izbori u pokrajini zvanično su raspisani tek oko mesec dana pre njihovog održavanja. Međutim, to je bila samo puka formalnost budući da se znalo da će biti istoga dana kao i lokalni i parlamentarni. Tako je i kampanja počela ranije, pa je i Pajtić od početka marta obišao mnogo više vojvođanskih mesta nego u prethodnom periodu.  
U svojstvu predsednika Vlade Vojvodine obilazio je škole, bolnice, ulice koje se trenutno rekonstruišu, puštao u rad nove medicinske aparate. Dosta je sličnosti sa njegovim kolegom na republičkom nivou, Aleksandrom Vučićem, koji svoju funkciju takođe koristi za promociju stranačkih uspeha. Jedino što za razliku od Vučića koga uvek prati veliki broj ljudi (spontano okupljenih ili ne), Pajtića nisu dočekivali oduševljeni građani, ali kamera je, ipak, bilo.
Dok Vojvodinu obilazi kao predsednik Vlade, gotovo po pravilu, Pajtić daje političke komentare – bilo da je reč o poplavama ili u stanju u zdravstvu. 
Prilikom obilaska radova na izgradnji kanalizacione mreže i Specijalne bolnice “Sveti vračevi“ u Novom Kneževcu, nije ni krio da u stvari govori kao stranački funkcioner u kampanji.

Blic, 10.3.2016. godine
“One, koji tvrde da imaju bolje rezultate, pozivam da uporedimo ono što smo činili mi i ono što su činili oni, pa će građani birati između onih koji su obećavali i onih koji imaju realne i opipljive rezultate“, rekao je Pajtić.

Isto tako Pajtić često poredi stanje u Vojvodini sa ostatkom zemlje ne bi li u kampanji naročito istakao razliku između pokrajinskih i republičkih vlasti.

Tako je prilikom posete bolnici u Subotici, gde treba da počne rekonstrukcija operacionog bloka, izjavio da su zdravstvene ustanove u Vojvodini u daleko boljem stanju nego u drugim delovima Srbije i ovog dela Evrope.
Ne propušta ni priliku da nabroji šta je sve Vlada Vojvodine na čelu sa njegovom strankom uradila u protkle četiri godine, a nekada čak i u prethodnom mandatu.

Blic, 18.3.2016. godine
“U proteklom periodu je otvoren i renoviran čitav niz zdravstvenih ustanova u Vojvodini, od Centra za habilitaciju i rehabilitaciju dece, do novog porodilišta, Urgentnog centra Vojvodine“, naveo je Pajtić i najavio da će uskoro biti otvorena i Kamenica 2.

Podsećamo da je Pajtić još 2008. godine najavljivao da će Kamenica 2 biti otvorena za godinu dana. Na drugoj strani, Urgentni centar Vojvodine završen je još u leto 2010. godine.

Pajtić je u martu položio i kamen temeljac za izgradnju fiskulturne sale u Banatskom Karađorđevu, a pohvalio se da je to 30 sala koju grade pokrajinske vlasti. Inače, novac za ovu salu – oko 66 miliona dinara – odobren je u još u maju prošle godine. Međutim, ugovor nije objavljen, pa ne možemo da zaključimo zašto radovi počinju gotovo godinu dana pošto su obezbeđena sredstva, koliko će trajati i sl. Isto tako ne možemo znati ni da li je samo puka slučajnost što radovi kreću u jeku predizborne kampanje.
U vreme poplava, i demokrate su kao i naprednjaci prekinule kampanju. Međutim, i jedni i drugi su nastavili da obilaze poplavljena područja. Pajtić je tako nosio pomoć u Trstenik, obilazio nasipe i uvek oštro kritikovao republičke vlasti da ništa nisu uradili na preventivi nakon poplava iz 2014.
Osim toga, pokretanje sajta “Transparentnost Vlade AP Vojvodine” sredinom februara verovatno se može ubrojati u predizborne aktivnosti. Iako Pajtić tvrdi da to nije predizborni trik, zanimljivo je što se tek sad, posle toliko godina na vlasti, dosetio da građani treba da znaju kako se troši svaki njihov dinar, o čemu je Istinomer već pisao.
Inače, nisu ni Pajtić ni Vučić prvi koji zloupotrebljavaju funkcije u predizborne svrhe. Međutim, zanimljivo je kako to uvek primećuju i kritikuju kod svojih protivkandidata, a kada dođu na vlast gotovo po pravilu usvoje istu praksu.
Tako se Vučić pred predsedničke izbore 2012. godine žalio kako je “Tadić svuda prva vest”.

Telegraf, 12.3.2012. godine
“Neće raspisivati predsedničke izbore sve dok Tadić ne bude mogao u potpunosti da zloupotrebi funkciju i da se pojavljuje svake večeri, u udarnim terminima u kojima je to zabranjeno. To je toliko pokvareno, odvratno i antidemokratski, da nemam reči”, govorio je tada Vučić.

Četiri godine kasnije demokrate se žele REM-u, jer se Vučićeve predizborne aktivnosti, kako kažu, tretiraju kao državne vesti.

Dakle, dok su u opoziciji političarima (s pravom) smeta što oni na vlasti koriste položaj za svoju promociju i promociju stranke. Međutim, kada dođu na vlast, brzo zaborave na svoje primedbe, koje su veoma glasno branili u kampanji.
Problem je i to što se ova oblast ne može detaljno regulisati zakonom. Mogu se kazniti na primer oni koji koriste državne automobile kada idu na predizborne skupove, poput ministra Velimira Ilića ili za neke slične prestupe, gde se jasno mešaju državna i stranačka funkcija. Međutim, nema pravila koliko puteva, škola, bolnica ili fabrika može da se obiđe u kampanji, pa političari to masovno koriste.