Početna Članci Arhiva Izbori 2016 Kako se menjala vlast u severnim “utvrđenjima“ demokrata

Kako se menjala vlast u severnim “utvrđenjima“ demokrata

Brojna prekomponovanja, preletanja i neobične koalicije nakon izbora 2012. nisu zaobišli ni gradove poput Sombora, gde su godinama vladale demokrate, ali su naprednjaci u međuvremenu uspeli da ih oteraju u opoziciju.


Vlast formirana na lokalu posle izbora 2012. značajno se promenila u protekle četiri godine, negde do nivoa neprepoznatiljivog. Najčešće su naprednjaci, na krilima izborne pobede na republičkom nivou, tražili prekomponovanje vlasti. Međutim, još je zanimljivije kako i koliko puta su odbornici menjali stranke i odborničke grupe, a samim tim i politike za koje su ih građani birali na izborima.

U Somboru su vlast nakon lokalnih izbora 2012. formirale demokrate zajedno sa socijalistima, SVM, LSV i DSS a podršku su im davali i radikali. U opoziciji su ostali naprednjaci, URS, SPO i grupe građana.
*
Glasanje, ilustracija / Foto: Fonet


Iako su naprednjaci najavljivali promenu vlasti još u septembru 2012. godine, to im je pošlo za rukom tek dve godine kasnije. U aprilu 2014, u opoziciju su oterali DS, koji je na vlasti u ovom gradu bio još od demokratskih promena.

SNS je formirao koaliciju sa nekadašnjim partnerima demokrata – SPS, SVM i LSV, kao i sa SPO, URS i Trećom Srbijom.

Zanimljivije je još pratiti kako se menjao broj odbornika i kako su oni šetali iz jedne stranke ili odborničke grupe u drugu. Od ukupno 11 stranaka, odnosno lista, samo tri nisu promenile broj odbornika – DZSV (1), SVM (3) i LSV (3).

Najviše su se osule demokrate – od 16 mandata koliko su dobili na izborima, spali su na 10, a njihovi odbornici su prelazili u SNS, SPO, URS i novoosnovanu Treću Srbiju, koja nije ni postojala nakon izbora 2012.

SNS je dobio pojačanja u vidu bivših odbornika DS, DSS, SRS i grupe građana, a umesto prvobitnih 11, porastao je na 14 odbornika. Treća Srbija je dobila taman toliko odbornika da opravda svoje ime - tri.

URS je više puta menjao svoje brojno stanje - od početnih pet odbornika spao je na četiri, da bi se zatim ponovo vratio na pet, a zatim i poboljšao skor na sedam mandata.

I to su sve podaci iz 2015. godine, a nije nemoguće da to nije konačan rezultat. Poznato je da pred kraj januara ove godine iz vlasti izlazi LSV, zbog, kako su naveli, "nezdravih odnosa" u vladajućoj koaliciji.

U sledećem tekstu ovog serijala moći ćete da čitate o tome kako je 2012. godine u Subotici, još jednom nekadašnjem "utvrđenju" demokrata, formirana široka koalicija. Na vlasti su bili gotovo svi sem naprednjaka, ali se to promenilo samo godinu dana nakon izbora. 
Najčitanije
Povezani članci