Geneza jedne protekcije

Zahtevamo da se u najkraćem mogućem roku postupi po preporuci Zaštitnika građana i smeni načelnik beogradske Komunalne policije Nikola Ristić.
Uprkos činjenicama da je komunalna policija u nekoliko navrata uhvaćena u prekoračenju ovlašćenja, što je i dokazano u slučajevima koje je analizirao Zaštitnik građana, vlast ostaje uporna u tome da zaštiti ovu jedinicu – do poslednjeg prebijenog građanina i poslednjeg poniženog novinara. 

Prema evidenciji Istinomera beogradska Komunalna policija tokom prošle godine skoro 50 puta je bila na proveri zbog upotrebe fizičke sile prema građanima. Za svako takvo „postupanje“ utvrđeno je da je bilo „u skladu sa zakonom i ovlašćenjima službe“. To de facto znači da se komunalna policija na svakih nedelju dana fizički obračunavala sa „neposlušnim“ građanima i da je svaki put bila u pravu?!

Ako zađemo malo dalje u analizu ovih podataka ustanovićemo da je za pravo komunalnoj policiji u svim slučajevima dala komunalna policija sama ili u najboljem slučaju petočlana komisija nadležna za rešavanje pritužbi građana na rad beogradskih komunalaca (prema članu 29 Zakona o Komunalnoj policiji). Naime, mora se znati da komunalna policija, nije prava policija, nego samo još jedan organ lokalne uprave više. Dosta neobičan organ – jer zamislite kako bi to bilo da vas službenica na šalteru u opštini ili gradu, sa punim legitimitetom premlati jer ste digli glas na nju zato što ne sluša šta joj govorite? Da li biste se pomirili sa tim tek tako?

Povodom osnivanja Komunalne policije, a u vezi sa njenim pravima, još 2010. govorio je jedan istaknuti političar – pravdajući zašto u Jagodini neće biti ovakve jedinice rečima „ pa pogledajte njihova prava – ko će to da kontroliše“? 

Ali situacija bi mogla da bude još crnja, budući da je u fokus javnosti primena sile ušla povodom intervencija komunalne policije nad građanima koji nisu platili prevoz u GSPu, a u jeku kampanje grada za povećanje naplate u Bus Plus režimu. Neki bi mogli da postave opravdano pitanje – nije li neko dao mig komunalnoj policiji da „pooštri“ svoje postupanje i tako uvođenjem straha pojača efekte kampanje. Ako je to tako, razumljivo je da oni ne mogu ni biti proglašeni odgovornim za prekoračenje ovlašćenja za primenu sile. U pitanju je viši interes. 
Takođe je indikativno, da su nakon toga što je komunalna policija brutalno i bez osnova reagovala u slučajevima kada su novinarske ekipe Istinomera i Krika radile svoj posao, u njihovu odbranu ustali ministarka Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, dok se Ministar kulture i INFORMISANJA, na sebi svojstven način uzdržao od bavljenja svojim poslom.
        *            *
Tim povodom Istinomer je dokazao u oba slučaja da su jedan republički i najviši gradski funkcioner sve braneći komunalnu policiju govorili neistinu. Uprkos snimcima oba slučaja koji su evidentno govorili drugačije. Uprkos zdravom razumu i dokazima.
Valjda ohrabren ovakvim ponašanjem najviših instanci i sam načelnik beogradske Komunalne policije (Nikola Ristić) dao je sebi za pravo da svojim izjavama i ponašanjem, od ovih nemilih događaja pokuša da napravi farsu, izvrgavajući ruglu istinu i ponižavajući novinare.
Na isti, neodgovoran način, reagovao je Ristić i na dokument Zaštitnika građana u kojem je na sistematičan način ukazano da su, samo u slučaju intervencije Komunalne policije na promenadi kod Sava Nove prema novinarima Istinomera, zakoni i pravila službe prekršeni – 30 puta!
Budući da je Zaštitnik građana objektivna institucija koja brine o poštovanju zakona i ljudskih prava i nema mentorski odnos prema Komunalnoj policiji i njenom načelniku, na ovakvo ponašanje usledila je preporuka za smenu načelnika Ristića. 
Najnovije saopštenje načelnice gradske uprave Sandre Pantelić u kome se de facto tvrdi da je samom činjenicom da je udostojio odgovorom Zaštitnika građana, Ristić ispunio svoju dužnost, samo je još jedan od presedana u postupanju vlasti kada je Komunalna policija u pitanju.
Kao neko ko je iskusio torturu Komunalne policije, a osećajući se kao novinari i građani ugroženi činjenicom da u okviru našeg pravnog sistema postoji i takva služba koja može nekažnjeno da primenjuje fizičku silu, krši prava i zastrašuje silom i pretnjama „nepodobne“ novinare u obavljanju svog posla, a sve to uz punu zaštitu najviših funkcionera države Srbije i Grada Beograda, zahtevamo:
  • Da se u najkraćem mogućem roku postupi po preporuci Zaštitnika građana i smeni načelnik beogradske Komunalne policije Nikola Ristić. 
  • Budući da ne postoje NIKAKVE zakonske garancije da se i sledeći načelnik ove jedinice neće isto ponašati, zahtevamo da se u Zakon o Komunalnoj policiji unesu odredbe kojima će se precizno definisati pored njihovih prava i njihove, još preciznije definisane obaveze u postupanju sa građanima i da se onemogući da sama Komunalna policija procenjuje sopstvene postupke.
Takođe ćemo se kao novinari i redakcija baviti istraživanjem zbog čega i kako je došlo do toga da vlasti ove zemlje, uz sve zaklinjanje na demokratiju i EU vrednosti, pospešuju i brane postojanje i postupke jedne jedinice koja u nekim situacijama opasno podseća na slične neslavne primere iz devedesetih godina.