Distancirajte se od lažova, izaberite „Laž godine“

Istina sve viši liči na virus. Nevidljiva je u sistemu normalizovane i ozvaničene laži i njenih derivata u vidu poluistina, spinova, instant državnih tajni…Da li je i tako moćna da se širi uprkos svim merama predostrožnosti ili smo već masovno protiv nje pelcovani?
Ova anketa je završena

U nekoj sumanuto suženoj perspektivi, 2020. je bila dobra godina za Istinomer. Ne samo da su zvaničnici neprestano lagali pa je bilo posla preko glave, nego se i publika proširila jer su ljudi, suočeni s opasnošću po život, počeli u većoj meri da obraćaju pažnju na kredibilne medije.

Istinomer je postao partner Fejsbuku u okviru programa kojim ta platforma pokušava da, uz pomoć nezavisnih fekt-čekera širom sveta, postane manji rasadnik dezinformacija i lažnih vesti svih vrsta. U široj i realnijoj slici, svi mi koji činimo Istinomer, kao verovatno i većina vas koji ovo čitate, opraštamo se od ove godine s jednom ogromnom željom – ne ponovila se!

Distopijska ideja o dobu postistine počela je ubrzano da se ostvaruje na krilima pandemije. Umesto u obećanom društvu znanja, raste broj onih koji žive na „ravnoj Zemlji“. Nema sumnje da svet postaje grozno mesto. Ali, sasvim smo sigurni da se ne može popravljati i lečiti lakim rešenjima koja se oslanjaju na teorije zavere i „srebrnu vodu“. Nastavićemo, dakle, da kopamo po činjenicama i da verujemo u zdrav razum, koliko god to bilo „demodirano“.

Po običaju, pri kraju godine pozivamo čitaoce da izaberu „Laž godine“. Glasajte za jednu od predloženih izjava političara koje je Istinomer ocenio u poslednjih 12 meseci. Lista kandidata napravljena je od ocena koje ste najviše čitali. Verujemo da su to i laži koje su vas najviše naljutile i zabolele.

Prošle godine je izbor za „Laž decenije“ propao usled hakerskog napada na naš sajt. Veliki stres nam je to donelo. Sada skoro rezignirano konstatujemo da iz Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal nikada nismo dobili ni pismo, ni razglednicu, a kamo li šta više od toga.

Rezigniranost je opasna. Anketa je aktivna do ponedeljka, 28. decembra u podne. Glasajte.

Aleksandar Vučić: Nemojte da lažete, niko nije rekao da je korona najsmešniji virus - Pogledaj
57.00%
Ana Brnabić: Policija nije bacala suzavce - Pogledaj
20.69%
Marija Obradović: Vučić nije imao lažna obećanja - Pogledaj
7.00%
Zoran Đorđević: Kvalitet života u inostranstvu nije veći nego u Srbiji - Pogledaj
6.76%
Suzana Vasiljević: Nismo potpisali da ćemo preseliti ambasadu u Jerusalim - Pogledaj
2.01%
Zlatibor Lončar: SZO ne dozvoljava obdukciju preminulih od korone - Pogledaj
1.69%
Nebojša Stefanović: U napadima na Danila Vučića nema dokaza - Pogledaj
1.69%
Marinika Tepić: Nijedan evropski, svetski, ni susedni državnik nije čestitao Vučiću na “istorijskoj pobedi” - Pogledaj
1.53%
Ana Brnabić: Broj respiratora državna tajna u svim zemljama - Pogledaj
1.05%
Aleksandar Vučić: Plata lekara na Infektivnoj klinici pre sedam godina 64.000 dinara - Pogledaj
0.56%