Vučić poziva na TV duel – daj pet lidera, ili pet ili ništa

Vlast Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića ušla je u desetu godinu, a toliko je prošlo i od trenutka kada je aktuelni predsednik Srbije poslednji put bio u TV studiju sa nekim od svojih (stvarnih) političkih protivnika. Kao neko ko je godinama pre toga bio redovan učesnik u polemičkim emisijama, u kojima je i kao radikal, a potom i kao naprednjak imao žestoke verbalne okršaje sa suparnicima, Vučić je tu vrstu nastupa zamenio svakodnevnim, neretko višesatnim obraćanjima (neki bi rekli monolozima), izbegavajući direktan duel sa glavnim rivalima.

Za to nudi objašnjenje – nijedan predsednik Srbije nije učestvovao u TV duelima, osim u drugom krugu predsedničkih izbora. Ta istina maskirana je drugom – nijedan prethodni predsednik nije toliko minuta, pa i sati provodio u TV nastupima i govorio (pogotovo ne na taj način) o svojim političkim protivnicima.

Na sve češće zahteve da prihvati poziv na televizijsku razmenu argumenata, Vučić odgovara – može, ali samo ako naspram mene sednu bar petorica.

TV Prva, 5. 9. 2021. godine
“Pitaju i vas zašto ne idete u duele sa političkim protivnicima
- Pa zato što nikada niko nije otišao na takav način u Srbiji i ukoliko… Naravno, u drugom krugu (izbora), kada imate protivnika. Nisam uspeo da dođem do drugog kruga inače bi bilo tog duela. Imao bih ga sa Sašom Jankovićem. A da li ću ja ići ili ne… Ali kako god da bude, drugog kruga mora da bude TV duel.
Šta vi kažete na njihovo pitanje zašto vi ne idete u te duele?
- Ja nemam problem, uvek sam spreman, ja sam rekao da sam spreman protiv njih petorice, ali ja da dobijem 50 posto vremena, oni 50 posto vremena. Da se dogovore koja su to petorica. Nemam problem sa tim. A ja ne znam, što bih ja podizao Čanka, ili podizao Jeremića, ili podizao Boška Obradovića, ili Đilasa, ili Radulovića, ili Šešelja, ili bilo koga drugog. I kako da odlučim, ko je protivnik. Ili kako da im ja kažem da je Radulović jači od mnogih od njih, pa da idem sa njim na duel? Na koji način? Ili će da bude samo onaj za kojeg tajkunski mediji procene da treba da ti bude protivnik? Tako da sam spreman, ako se dogovore, njih petorica, možemo. Vi imate tri minuta, radite šta hoćete, ja imam tri minuta da vam odgovorim i nemam problem sa tim. Uvek sam spreman. Ja mislim da bi to bilo lekovito čak. Sreman sam i na vašoj televiziji i na svakoj drugoj televiziji. Ja mislim da je to fer ponuda, 50-50. Ja sam, njih petorica i to je to. Ponavljam to.”
A ovakvo „rešenje“ Vučić nudi godinama. Kada je krajem 2013. tadašnji lider DS Dragan Đilas tražio od njega da izađe na TV duel, Vučić, u to vreme potpredsednik Vlade Srbije, kazao je da je „spreman da se odazove“, ali da to bude duel „sa svom trojicom lidera opozicije“.
Kurir, 7. 10. 2013. godine
„Iako sam trenutno veoma zauzet, spreman sam da se odazovem pozivu gospodina Đilasa. Samo tražim da to bude duel sa svom trojicom lidera opozicije, dakle sa Đilasom, ali i Jovanovićem i Koštunicom. Neka sva trojica sednu preko puta mene i kažu šta zameraju novoj vladi, a ja im obećavam da ću odgovoriti na sva njihova pitanja.“
Da su se pozicije za samu godinu dana iz korena promenile svedoči javni poziv Vučića Đilasu u kampanji pred beogradske izbore 2012, kada je izjavio da „sanja duel“ sa njim.
Tanjug, 25. 2. 2012. godine
„U razgovoru sa omladinom naprednjaka u Domu omladine u Beogradu, Vučić je na pitanje da li očekuje televizijsku debatu sa gradonačelnikom Beograda rekao da je ’spreman i da sanja taj duel, ali da je siguran da ga nikada neće organizovati nijedna televizija’.'

Aleksandar Vučić, april 2012 / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

A Đilas, u to vreme nosilac liste „Izbor za bolji Beograd“, odbio je Vučićev poziv.

Blic, 3. 4. 2012. godine
„Aleksandar Vučić,vaš protivkandidat na izborima za gradonačelnika Beograda, nedavno je rekao da sanja TV duel sa vama? Da li će mu se san ispuniti?
-Ne.“

U studiju TV B92 sreli su se odmah posle izbora u Beogradu, na kojima je Vučić izgubio od Đilasa, a pre drugog kruga predsedničkih izbora na kojima je Tomislav Nikolić postao predsednik Republike, što je naprednjacima otvorilo put i za formiranje Vlade Srbije.  

Pred izbore 2016, sada kao predsednik Vlade Srbije, Vučić je obećao da će naći vremena za TV duel, ali naravno – sa petoricom lidera opozicije.

TV Happy, 21. 3. 2016. godine
„Obećavam vam da ću naći vremena i da ću naći načina da izađem na duel sa njih petoricom. I to nema nikakvog karikaturalnog pristupa, niti bilo čega drugog.“

Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nekoliko dana kasnije saopštio je da će „naći načina da ne izbegne tako nešto”. Ali, ovoga puta tvrdio je da će protiv čak šestorice.

B92, 4. 4. 2016. godine
“Nemam problem sa tim, samo ne znam koga da izaberem ako idem protiv šestorice, to je šest puta više vremena za protivnike vlade, ne znam koga da izaberem ili da idem protiv svih. Naći ću načina da ne izbegnem tako nešto, svakom je jasno da se ne plašim, nemam šarm i harizmu kao oni, ali imam ozbiljne argumente, plan i program za budućnost. Mislim da je neko organizovao nešto slično i da će se do kraja kampanje nešto desiti’, kazao je Vučić.“
Od duela nije bilo ništa ni tada, ali ni godinu kasnije kada se kandidovao za predsednika Srbije (iako je mesecima pre toga tvrdio da mu kandidatura ne pada na pamet). U septembru te 2017. na pitanje zašto izbegava duele sa opozicijom, opet je, sada kao predsednik Srbije, predložio da se u emisiju pozovu petorica opozicionara.
RTS, 26. 9. 2017. godine
“Ja sam jedini koji je seo 40 puta da razgovara u Narodnoj skupštini sa svim opozicionim liderima, pošto ne razgovaram valjda sa predstavnicima vanparlamentarnih stranaka, to ne bi imalo smisla, složićete se… Ja sam jedini koji je išao u Skupštinu i u svakom dijalogu u Skupštini ih ubedljivo pobedio, u skladu sa poslovnikom koji su oni sami doneli.“

Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/Nikola Mladenović

Podsetio je na to kako kako ni Boris Tadić dok je bio na funkciji predsednika Srbije nije imao duele sa političkim protivnicima.

RTS, 26. 9. 2017. godine
“Za razliku od njega koji nije išao ni u Skupštinu, zato što nije bio premijer, ja sam išao u Skupštinu bezbroj puta i s lakoćom pobeđivao. Sad vam kažem, petoricu ih dovedite, pobediću petoricu… Na izborima sam ih pobedio desetoricu“, rekao je Vučić.
A pozivanje više sagovornika na duel, što bi valjda trebalo da implicira verbalnu i intelektulnu dominaciju, ali i važnost koju sobom nosi funkciju koju obavlja, „patentirao“ je pre više od dve decenije Vučićev nekadašnji partijski šef Vojislav Šešelj. On je u vreme dok je bio potpredsednik Vlade Srbije, a kada su opozicioni predstavnici u medijima koji pokrivaju najveći deo Srbije imali sličan tretman kao sada, insistirao da u TV studiju ispred sebe ima bar trojicu političkih protivnika, sa kojima bi, kako valjda priliči velemajstorima, trebalo da igrao simultanku.

Šešelj je te 2000. godine, nekoliko meseci pred Peti oktobar, svojim političkim rivalima izlazio na megdan na TV Palma. Tako su se preko puta njega našla trojica lidera tadašnjeg DOS-a Vladan Batić, Nenad Čanak i Velimir Ilić.

Naspram četničkog vojvode sela su i trojica zastupnika komunističkih ideja Jovan Čepić, Branko Kitanović i Stevan Mirković. 

Radikalski stranački list „Velika Srbija“, u čijem Izdavačkom savetu je bio i Vučić, objavljivao je transkripte tih emisija, napominjući da bi „možda nekome ova borba izgledala neravnopravno, trojica na jednoga, ali tako bi bilo, eventualno u slučaju da je makar jedan od njih dorastao lideru srpskih radikala“

 

Vučić poslednjih godina, u različitim situacijima, kako sam ističe, najčešće protiv sebe ima petoricu oponenata, sa kojima „nema problem“ da uđe u klinč. Tako je u maju 2019. izjavio da su na Saboru Srpske pravoslavne crkve petorica sveštenika vodila „hajku protiv njega“, ali da je on „istinom uspeo da uzdrma tih pet“.

Vučić na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC / Foto: FoNet/SPC
Beta, 24. 5. 2019. godine
'Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je neistina ono što je vladika Diseldorfa i Nemačke Grigorije govorio da se dešavalo na Saboru Srpske pravoslavne crkve, ali da će detaljno ispričati kako je bilo na sednici Skupštine u ponedeljak. 'Vođen je stenogram i detaljno ću govoriti, citiraću. Istina je da je njih petorica vodilo hajku protiv mene, ali sam istinom uspeo da uzdrmam tih pet i da vide da nije lako sa onim kome je čista savest i nije ništa ukrao', rekao je Vučić.'

Mesec dana kasnije, ponovo su, kako je kazao, protiv njega petorica (iako je nabrojao samo četvoricu). Ali, ovog puta su u pitanju opozicioni lideri Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović, kao i sociolog Jovo Bakić. Njih je Vučić pozvao da odrede vreme i mesto susreta.

Beta, 13. 6. 2019. godine
'Vučić je to izjavio upitan na konferenciji za medije u Beogradu o izjavi sociologa Bakića da će biti sukoba u Srbiji i da vlast neće mirno otići.

'To je demokratsko rešenje onih koji kukaju na nasilje, kažu da su ‘duge cevi’ spas. Ajd’ k’o Boga te molim, nemoj više da pretiš po tim novinama! (Vuk) Jeremić, (Dragan) Đilas, (Boško) Obradović i Jovo Bakić, evo recite mi gde da dođem, ja sam sam, a vas petorica, mene jednog prebijte da dobijem te grdne batine – kao Boga vas molim, uradite to već jednom!', rekao je Vučić.'

A u junu ove godine Vučić je opet p(r)ozvao petoricu.

Danas, 25. 6. 2021. godine
'Evo ja ih molim, kompletno rukovodstvo te stranke, pošto su mnogo snažni, nemojte druge, na mene jednog vas petorica se skupite. Ovaj crnogorski nacionalista, sledbenik Sekule Drljevića, Borivoje Borović, onaj iz Trstenika, pa onaj Gajić, Vuk Jeremić i Bora Novaković. Evo vas petorica mene ličnujte, nemojte nekog drugog, da vidim kako ćete vas petorica zajedno to da uradite. Nemojte druge, što da gonite ove nedužne, obične ljude. Vas petorica dođite, kazao je Vučić.'

Funkcioneri Narodne stranke ispred Predsedništva Srbije / Foto: FoNet/NS

Kada su se lider Narodne stranke Vuk Jeremić i članovi predsedništva Miroslav Aleksić, Vladimir Gajić i Borislav Novaković odazvali pozivu predsednika Srbije i došli u zgradu Predsedništva, Vučić je izjavio da su ga „opkolila petorica“, ali da je on bio „mrtav hladan“.

Alo, 5. 7. 2021. godine
'Opkolila me njih petorica. Nisu me pomerili ni da za milimetar. Videli ste da sam bio mrtav hladan, a onda su oni počeli nešto da viču. Dogodilo se to posle godinu, dve svakodnevnih pretnji, kada sam im ja javno rekao da dođu mene da tuku, a ne da prete običnom narodu. A mene nisu mogli s mesta da pomere. Ja sam taj dan štitio svakog čoveka u Srbiji, svako dete i svaku kuću. Kod Vesića su privatno išli u kuću. Oni su uveli praksu da dolaze u političke stranke, što nam se nije dešavalo od nacističke Nemačke. Ne samo da ih se ne bojim, nego se ne stidim da se borim za poštenje', izjavio je Vučić u emisiji Ćirilica na televiziji Hepi.'

Nekoliko dana kasnije, odgovarajući na pitanje televizije N1 kada će on izaći u TV duel sa nekim od opozicionih lidera, budući da su se na RTS suočili Ivica Dačić i Boris Tadić, Vučić je opet naglasio da to nije učinio nijedan predsednik Republike, pre drugog kruga predsedničkih izbora.

Tanjug, 15. 7. 2021. godine
'Siguran sam da postoji bezbroj kandidata iz bivšeg režima koji bi mene uništili... Odlazio sam u Skupštinu, odgovarao na sva pitanja. Meni nije do toga da se svađam i prepirem sa njima. Pogotovu da li sam u skladu sa Ustavom pozvao nekoga i tražio novac za puteve', rekao je Vučić. On je istakao da od Miloševića, Nikolića, Tadića, ... niko od njih nije učestvovao u TV duelima, i da je važno da se to kaže. Napomenuo je da onaj ko izlazi na drugi krug predsedničkih izbora ima ti obavezu da to učini, a do tada kaže, to je 'prodavanje magle' i nigde se ne dešava.'

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević