Ubijanje demokratije na lokalu

Odluka da se, pored redovnih izbora u Lučanima, raspišu vanredni izbori u Kladovu, Kuli i Doljevcu je politička, a ne pravno zasnovana, ocenjuju sagovornici Istinomera.
Odluka da se pored redovnih lokalnih izbora u Lučanima 16. decembra održe izbori i u Kuli, Kladovu i Doljevcu nije doneta u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi “jer u ova tri mesta nisu poštovani  zakonski rokovi za prevremene izbore”. Ovo je za Istinomer rekao Pavle Dimitrijević, zamenik programskog direktora Crte. On je, pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi, objasnio da ni u Doljevcu, ni u Kuli, a ni u Kladovu, odlukom da budu raspisani izbori, nisu poštovani konkretni uslovi koji se navode u članu 85. 
*
Foto: Istinomer / Zoran Drekalović

Kako objašnjava sagovornik Istinomera, prevremeni izbori u nekoj opštini mogu biti raspisani po raspuštanju  skupštine jedinice lokalne samouprave. 

“Opštinska skupština se raspušta ako ne zaseda duže od tri meseca, ili ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke”, precizira Dimitrijević i dodaje da skupština neke opštine može biti raspuštena i u slučaju da ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom. 
Prema njegovim rečima “ni jedna od tri opštine u kojima su, pored redovnih izbora u Lučanima,  raspisani vanredni izbori, ne uklapa se u format člana 85 Zakona o lokalnoj samoupravi” prema informacijama koje su dostupne javnosti.

“Dakle, sem što je pravno nejasan način na koji su predsednici opština podnosili ostavke, mimo razloga za njih, zakonski rokovi su odlukom Vlade Srbije da budu raspisani izbori praktično skraćeni”, ocenjuje Dimitrijević.

On primećuje da je “sve jako čudno i da ostavlja prostor za tumačenja da je reč o političkim odlukama, odnosno “tempiranju izbora”.

Dimitrijević podseća da je trend “skraćivanja rokova” za raspuštanje skupština lokalnih samouprava prisutan još od ranije. Crta je, naime, uočila da se, prilikom raspisivanja prevremenih izbora u decembru 2017. u Negotinu, Mionici i Pećincima, takođe, nije poštovao rok od mesec dana od trenutka podnošenja ostavke predsednika opština. 
Crta je Ustavnom sudu podnela zahtev za ocenu ustavnosti ovakvih odluka, o kojima do danas nije odlučivano.
*
Pavle Dimitrijević / Foto: Istinomer Zoran Drekalović

Upravo na dužinu procesa pred Upravnim i Ustavnim sudom, pa samim tim i na smisao njegovog pokretanja, ukazuje i profesorka Vesna Rakić Vodinelić u razgovoru za dnevni list Danas. Prema njenim rečima, “efikasnih pravnih sredstava zapravo nema”, jer postupci predugo traju, a „izbori se u međuvremenu obave i formiraju se lokalni organi”. 
Izbori na sve četiri strane sveta
Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da “uopšte ne treba dovoditi u pitanje da je reč o političkoj odluci, bez pravnog osnova, koja SNS-u otvara prostor da dodatno ponizi opoziciju koja nema kapacitet da sa istom snagom nastupi na sva četiri mesta”. 
Geografski raspored mesta gde bi trebalo da se održe izbori je veoma zanimljiv od juga, preko istoka, zapada do severa”, primećuje Stojanović, objašnjavajući da se time “snage opozicije rasplinjavaju mimo Lučana na koje se pre svega Savez za Srbiju koncentrisao, jer je to i prvi nastup ove opozicione grupe od njenog osnivanja”. 
*
Boban Stojanović / Foto: FoNet/Nenad Djordjević

On kaže i da  bojkotovanje izbora u tri opštine “odgovara SNS-u jer bi u tom slučaju izborne rezultate predstavili kao slabost opozicije”.

“Suštinski se ovakvim odnosom prema lokalnim izborima, koji postaju tema od najvišeg interesa, ubija demokratija na lokalu. Cela stranačka mašinerija koncentriše se na lokalnu sredinu, čime se između ostalog kreira i atmosfera straha. Ali to je model koji se primenjivao i u prethodnim godinama, na primer u Pećincima”, podseća ovaj politikolog, dodajući da “cilj SNS nije više da pobedi, već da osvoji tri četvrtine odbornika”.

Opisi slučajeva 

Prema podacima do kojih je došla nevladina organizacija CRTA u sve tri opštine, gde su pored Lučana raspisani lokalni izbori, razlozi i oklonosti su slični.
U Doljevcu je predsednik opštine Goran Ljubić podneo ostavku na sednici Skupštine opštine 11. oktobra ove godine, dakle, pre nešto više od dve nedelje. Zanimljivo je da je ta ostavka podneta usmenim putem, što je u medijima i objavljeno. U pisanom obliku nije dostavljena  lokalnom parlamentu, ne može se naći ni na oficijelnom sajtu opštine, ali je nema ni u Službenom glasniku.
 
Odluka o raspuštanju Skupštine Doljevca i obrazovanju privremenog organa Vlada Srbije je donela na sednici 25. oktobra 2018, dakle samo 14 dana posle podnošenja ostavke predsednika opštine. Time nije poštovan zakonski rok od 30 dana, odnosno član 85 Zakona o lokalnoj samoupravi, u kome Skupština opštine Doljevac treba da se sastane i izabere novog predsednika opštine.
U Kuli je situacija još manje jasna, jer ne postoji ni potvrda da je predsednik opštine Velibor Milojičić, uopšte podneo ostavku. Kako je početkom ovog meseca objavio vojvođanski istraživački portal VOICE, predsednik opštine je 4. oktobra podneo ostavku, ali ona kasnije nije potvrđena. Kao i u Doljevcu, i u Kuli se na zvaničnom opštinskom sajtu ne može pronaći informacija o ostavci, ni u Službenom glasniku Republike Srbije. Vlada je odluku o raspuštanju Skupštine Kula i obrazovanju privremenog organa donela na sednici održanoj 25. oktobra. 
Čak i da je ostavka bila zvanična i oglašena prema propisima, ni u ovom slučaju nije poštovan rok od 30 dana prema Zakonu o lokalnoj samoupravi. Ne postoji ni osnov da se Skupština opštine nije sastajala tri meseca, jer je poslednja sednica održana 5. septembra ove godine.  Da priča bude još zanimljivija, Velibor Milojčić je izabran za predsednika opštine 11. juna, dakle, pre manje od pet meseci. 
Ni u Kladovu nema zvanične potvrde da je Milisav Ratopekić, predsednik opštine podneo ostavku. Ni ovde ostavka nije objavljena ni na sajtu opštine Kladovo, ni u Službenom glasniku Republike Srbije. Poslednja sednica Skupštine opštine Kladovo održana je 26. septembra, tako da ne postoji opcija da se skupština nije sastajala tri meseca. Milisav Ratopekić je za predsednika opštine izabran 20. jula 2018. godine.
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović