Szia, Vranje, stiže opera!

Üdvözöljük - velikim slovima napisano je na transparentu u centru Vranja. Mušema koja je prošle godine glumila fasadu ne bi li se prikrilo kašnjenje u renoviranju zapaljenog pozorišta, obojena je dobrodošlicom za mađarski ansambl iz Novog Sada. Predstava sačinjena od muzike prošlosti, etno motiva iz Transilvanije, oduševiće, kako se očekuje, mnogobrojne vranjanske mađare.

Ako čitalac ovog teksta primenjuje navike šire publike, pogled će mu privući tek naslov i lid – prvi, najvažniji pasus, ali ipak promaći će mu istina i sve ostalo.

Povezan sadržaj
Olivera Ilić 15. 11. 2019.

Doduše, sve navedeno moglo bi biti ocenjeno tek kao poluistina, utemeljena u stvarnosti, događajima koji nalikuju njoj i izmišljenim likovima.

Čuveni ansambl Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), jedne od ključnih kulturnih institucija mađarske zajednice u Vojvodini, i predstava “Seljačka opera” Bele Pintora biće u Vranju ove sedmice. U okviru “Borinih dana” izvođenje je zakazano za 22. oktobar, a u selekciji žirija, to je jedna od četiri predstave.

Deo o stotinama i stotinama Mađara koji žive u Vranju je izmaštan. Odnosno, bilo bi lako poverovati u njega da se, recimo, oslanjamo samo na izborne rezultate, a ne na popis stanovništva. Mušema takođe postoji i glumila je fasadu prošle godine.

Tezu da su brojni pripadnici mađarske nacionalne manjine na jugu Srbije uticale na ovo gostovanje raspršio nam je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

“To je jedna operska parafraza na bazi mađarske etno muzike iz Transilvanije, kada gledamo muzičku strukturu i kad gledamo dramaturgiju radnje, ona je apsolutno na bazi opere”, kaže Valentin Vencel.

“Svi se jako radujemo gostovanju, a odbacujemo bilo kakvu vezu između gostovanja mađarskog teatra i bilo kakvog izbornog gafa”, kaže Vencel.

Podsetimo se tog gafa.

Naime, Savez vojvođanskih Mađara osvojio je na teritoriji Vranja više od hiljadu glasova. Iz stranke su rekli da nikakvu kampanju nisu vodili, a pi popisu stanovništva, broj Mađara se kreće u desetinama.

“Tajna” je, kako su mediji naposletku objasnili, u broju 4.

Povezan sadržaj

Na lokalu među kandidatima je upravo pod tim brojem bio Miša Vacić, tj. njegova Srpska desnica, čije pristalice su, kako se pretpostavlja, posegle za četvorkom i na listiću za parlamentarne izbore. Dobitnik, nenadano, postala je stranka Mađara.

“Ako se svega toga setimo, mi ovde u Novosadskom pozorištu, mi smo to sa ljubavlju prihvatili i sa blagim osmehom na licu, upravo kroz osmeh kaže Vencel.

Svi greše, kaže naš sagovornik.

I to je još jedna istina. “Pogrešno zaokruživanje”, neispunjena obećanja proteklih godina o otvaranju vranjanskog pozorišta, mušeme i lažne fasade, deo su istog, zbunjujućeg, niza.

Rad Novosadskog pozorišta daleko je od tog niza. O “Seljačkoj operi” Valentin Vencel kaže:

“Nemamo nijednu proznu rečenicu, sve je to otpevano i maestralno odglumljeno.”

“Ovo je jedna koprodukciona predstava između Novosadskog pozorišta i Nacionalnog teatra u Segedinu. Trebalo je da izađe u martu ove godine, ali uvedeno je vanredno stanje… Novosadska premijera je pomerena za septembar. Zbog virusa korona, na kraju, celu infrastrukturu smo prebacili u Novi Sad i sa punom podelom naših glumaca - izveli smo premijeru”, objašnjava Vencel.

U bizarnom scenariju izbornih rezultata i dugogodišnjeg nepoštovanja važne kulturne institucije u Vranju, rad reditelja i glumaca iz Novosadskog pozorišta, kao inspiracija za ovaj tekst, ipak je svetlo u toj senci.

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk/Újvidéki Színház