Spin o Crtinim nalazima: Šta je zaista rekao Raša Nedeljkov, a šta su preneli tabloidi?

Portali Alo, Informer, Novosti, B92, 24/7, nakon zatvaranja biračkih mesta, preneli su skoro identičnu - netačnu “vest” - da je šef posmatračke misije Crte o ovom izbornom danu rekao da su se dogodili “minorni incidenti”. U razmaku od nekoliko minuta tabloidi su, koristeći slične ili iste fraze, izvestili da je Crta “priznala” da su izbori “čisti kao suza”. Šta je zaista Nedeljkov rekao na konferenciji za medije i kako je napravljen jedan brzi izborni spin u domaćim medijima izvlačenjem izjave iz konteksta?
Raša Nedeljkov, Foto: Istinomer

Tačno u 20.52 portal tabloida Alo! je objavio da se “na pitanje novinara N1 da li su ove izbore obeležili veći incidenti nego na izborima u decembru prošle godine, programski direktor CRTE nije s tim složio.”

“Prema njegovim rečima, reč je o minornim incidentima” – napisao je Alo, uz naslov: “CRTA: Desili su se incidenti najnižeg intenziteta”.

Samo minut kasnije, u 20.53 i Novosti i Informer na svojima sajtovima bave se istom temom i prenose i oni da su se “desili incidenti najnižeg intenziteta”.

“NA PITANjE novinara N1 da li su ove izbore obeležili veći incidenti nego na izborima u decembru prošle godine, programski direktor CRTE se nije s tim složio”, pisale su Novosti, koristeći istu frazu “minorni incidenti” i “incidenti najnižeg intenziteta”. Informer prenosi sličan sadržaj, ali uz senzacionalistički naslov “IZBORI ČISTI KAO SUZA! Čak je i CRTA morala da prizna!”.

B92 je u 20.54 objavio skoro istu vest, a u 21.11 i portal 24/7 sa naslovom koji isti kao i u Informeru: “Izbori čisti kao suza: Čak je i CRTA morala da prizna!”

Dakle, bez potpisa autora, četiri tabloida u razmaku od dva minuta, a onda posle 15 minuta još jedan portal – objavili su istu informaciju, navodno citirajući Crtine nalaze, koje, inače ignorišu.

Alo, Informer, Novosti, B92, 24/7

 

Šta je zaista Nedeljkov rekao na konferenciji za medije?

Referišući se na izneti podaraka od osam prijava koje je Crta podnela u toku izbornog dana, novinarka N1 Žana Bulajić pitala je šefa posmatračke misije Crte Rašu Nedeljkova na kraju konferencije za medije da li su u pitanju veći problemi nego ranije.

“Imajući u vidu da smo u decembru imali parlamentarne izbore, govorimo li onda o još više incidenata na lokalnim izborima, ako poredimo ta dva?”, pitala je Bulajić.

Ovo je odgovor Raše Nedeljkova u celosti:

“Mi nismo nikada do sada zabeležili ni imali prilike da na ovakav način dokumentujemo ozbiljne sumnje na kupovinu glasova, tako da i kada gledamo to i kada gledamo brojnost incidenata, još uvek sve incidente tretiramo kao najnižeg intenziteta, dok nam tim analitike ne da svoju procenu da li ti incidenti u stvari akumulirani znače prekrajanje volje birača. I rano je još uvek da govorimo o takvoj vrsti analize. Dok pričamo, naše kolege još uvek razgovaraju sa posmatračima, prikupljamo…i na kraju krajeva izborni proces nije završen. Brojanje glasova, činjenje zapisnika konačnim je nešto što takođe nosi potencijalne velike nepravilnosti i u tom smislu moramo čekati da se taj proces završi i onda da govorimo o tome u kojoj meri su te nepravilnosti danas veće ili manje u odnosu na izbore u decembru ili pak izbore 2022. godine. Ne treba zaboraviti da je taj izborni proces 2022. godine bio ocenjen od strane posmatračke misije Crte kao veoma loš. Naravno, u decembru prošle godine smo imali jedan dodatan fenomen migracije birača koji je bacio senku na druge nepravilnosti, ali evo vidi se sada da sve te nepravilnosti i konačno nečinjenje institucija povodom svih tih nepravilnosti i danak ovom izbornom procesu i na kraju krajeva izostanak pluralizma u društvu, mediji u kojima se kreiraju podele dovele su do toga da danas imamo nemali broj fizičkih incidenata što je svakako slika koja ne može da se okarakteriše kao demokratska i poželjna za jedan izborni proces u slobodnoj demokratskoj zemlji.”

Dakle, Nedeljkov jeste rekao da za sada sve incidente Crta tretira kao “najnižeg intenziteta”, ali uz jasno objašnjenje da tim analitike i dalje prikuplja podatke, izborni proces nije gotov i da je – rano za takvu vrstu analize.

***

Zbog nelegalnog izbornog inženjeringa, ali i obima drugih izbornih zloupotreba u Beogradu, Posmatračka misija Crte je ocenila u decembru 2023. godine da rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodno izraženu volju birača koji žive u njemu. I pre zvaničnog proglašenja rezultata, vlast i tabloidi su odgovorili izbornim spinovima. Pa tako i večeras. I za prethodne izbore vlast je isticala da je kampanja fer i čista, da ne postoje nepravilnost ili nezakonite radnje.