Proverite sve što sam stekao, ali samo posle 2007.

Nakon predsednika države Aleksandra Vučića donošenje Zakona o poreklu imovine ponovo je danas najavila i ministarka pravde Nela Kuburović. Obećanja o usvajanju ovog zakona slušamo više od dvadeset godina, a prema Istinomerovoj evidenciji, Kuburović i Vučić propis kojim će se utvrđivati sticanje bogatstva najavljivali su i 2013. i 2016. godine.

Zakon o poreklu imovine kojim se predviđa uvođenje poreske stope od 75 procenata za „ekstraprofitere“ koji nemaju dokaz o sticanju dobara trebalo bi, nakon najava koje traju duže od dve decenije, da bude usvojen u narednih nekoliko meseci. Kako je rečeno, proveravaće se imovina stečena od tek od 1. januara 2007. godine.

Foto: Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije siguran da li će Zakon o ispitivanju porekla imovine biti usvojen do kraja ove ili u februaru iduće godine, ali da će zatražiti da bude prvi čija će imovina da bude ispitana. Kazao je da ne želi da se protumači da je taj zakon usvojen kao oruđe u izbornoj kampanji, jer „bi mnogi imali problem da dokažu odakle im imovina“, zbog čega će, napominje, insistirati da se prvo ispita njegova i imovina njegove porodice.

Insajder, 24. 10. 2019. godine
'Da mi ispitaju sve što imam u inostranstvu, sve kuće i apartmane. Od Atine, preko Ženeve do Beča. Bilo kakve račune, moje ili članova moje porodice, i svu imovinu u zemlji. I da sa tim izađemo pred građane. Da vide da od 2008. nemam nikakvog povećanja imovine, pa ni od 2012. kada sam preuzeo odgovorne funkcije. Tada će imati smisla da se to isto traži i od drugih', rekao je Vučić i dodao da primena tog zakona neće doneti neke naročite finansijske dobiti za budžet, ali će uneti malo više morala i pravde u politički život.
A ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da se nada da će Predlog zakona u narednih mesec dana biti usvojen na sednici Vlade, i da će potom biti prosleđen Skupštini. Kako je kazala, Predlog zakona nije selektivan i odnosi se na sve poreske obveznike. Istakla je da je javna rasprava u trajanju od 45 dana je produžena, jer je i pored mnogo kritika u javnosti bilo samo pet pisanih komentara.
RTS, 29. 10. 2019. godine
Oni koji su najviše pozivali na usvajanje zakona o poreklu imovine, sada kažu da zakon ne treba da se donese, navodi ministarka.
Smatra da odredba da će se ispitivati imovina stečena od 2007. godine, nije sporna, i da je to datum od kada se raspolaže elektronskim evidencijama, ali da to svakako ostaje otvoreno pitanje.
Podsetimo, Zakon o poreklu imovine već godinama je u „završnoj fazi“, iako su njegovo donošenje više puta najavljivali predstavnici svake vlasti, uključujući i aktuelnu. 

 

Foto: Pixabay.com

 

O donošenju Zakona govori se od 6. decembra 2001. godine, kada je tadašnji član vladinog Saveta za borbu protiv korupcije profesor Čedomir Čupić prvi pokrenuo javnu raspravu. Prethodno su i lideri Demokratske opozicije Srbije to najavljivali kao ključnu stvar koju će preduzeti odmah nakon preuzimanja vlasti.

Predsednik Koalicije „Vojvodina“ Dragan Veselinov. (NIN, 14. 9. 2000. godine)
„Kada pobedimo, prvi zakon koji ćemo doneti biće zakon o ispitivanju porekla imovine. Onaj ko je opljačkao narod zna se gde mu je mesto i to nije revanšizam.“
Od tada do danas mnogi funkcioneri najavljivali su donošenje zakona. Aleksandar Vučić je još u novembru 2012, kao prvi potpredsednik Vlade Srbije, najavio da će se predlog ovog zakona naći pred poslanicima početkom 2013.

 

Foto: Fonet, Kabinet predsednika

Blic, 29. 11. 2012. godine
„Što se tiče donošenja tog zakona, očekujem da će do kraja januara ili najkasnije početkom februara biti pred poslanicima.“
A zatim je taj rok pomerio na jun 2013. godine.
Danas, 22. 5. 2013. godine
'Predlog zakona o poreklu imovine naći će se u Narodnoj skupštini do 15. juna.'
Početkom 2015. Vučić je izjavio da je u planu da tokom te godine zakon bude usvojen, ističući da su najpre potrebni razgovori sa koalicionim partnerima. Zatim, u leto te godine, predlog Zakona najavio je za septembar.
Tanjug, 25. 7. 2015. godine
„Ja verujem da ćemo do kraja septembra izaći sa predlogom već. Nacrt (Zakona o poreklu imovine) ćemo imati u prvoj polovini septembra.“
U avgustu 2016. najavio je usvajanje zakona do kraja te godine.
Otvoreni parlament, 9. 8. 2016. godine
„Usvojićemo Zakon o poreklu imovine do kraja godine.“
Odmah po formiranju nove vlade u leto 2016. i ministarka pravde Nela Kuburović obećala je skoru javnu raspravu o zakonu o poreklu imovine i usvajanje zakona do kraja godine.

 

Kuburović i Vučić / Foto: Fonet, Zoran Mrđa
RTS, 12. 8. 2016. godine
„Jedan od bitnih zakona koji nas očekuje, kao što je i sam predsednik Vlade najavio, do kraja godine nas očekuje usvajanje jednog potpuno novog zakona koji će na jedan drugačiji način da reguliše vrlo osetljivu oblast. Tako da se nadam u što skorije vreme da ćemo i na javnu raspravu da izađemo sa zakonom o poreklu imovine.“

Više od tri godine kasnije, Zakon je, čini se, pred vratima. Podsetimo, kada je u martu ove godine Ministarstvo pravde objavilo na svojoj internet prezentaciji prvi Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, organizacija “Transparentnost Srbija” uputila je Ministarstvu pravde sugestije u kojima je navela da Nacrt ne sadrži norme koje bi se posebno odnosile na osobe za koje bi se prvo pomislilo da su uključene u korupciju – javne funkcionere.

Beta, 1. 4. 2019. goidne
Ocenjeno je da obrazloženje u Nacrtu da se zakonska rešenja odnose na sve građane kako bi se isključila selektivnost u primeni zvuči “neverovatno”, jer nije realno očekivati da se proveri imovina svih obveznika.
“Odredba o tajnosti elemenata za planiranje kontrole je loša. Naime, ukoliko ovi podaci ne budu dostupni javnosti, samo će se pojačati sumnje koje su i inače prisutne, a za koje su povoda dali upravo predstavnici vlasti, da će se na meti provera naći neki od njihovih viđenijih političkih protivnika”, navela je TS.

Pred najnoviju najavu usvajanja zakona, programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić za „Danas“ je izjavio da je nezahvalno pričati o zakonu čiji se tačan sadržaj još ne zna.

Danas, 24. 10. 2019. godine
„Mi smo dali veliki niz konkretnih sugestija za dopune tog nacrta zakona o ispitivanju porekla imovine i posebnom porezu kada je javna rasprava bila u toku, ali mi nije poznato da li je nešto od tih naših komentara prihvaćeno, tako da ne znam o kojoj verziji zakona je sada reč. Javna rasprava je bila početkom proleća i treba da vidimo šta će biti konačan tekst. Važno je da se razjasne sva pravna pitanja kako se ne bi dogodilo da usled eventualne neustavnosti država kasnije vraća porez koji bi naplatila po osnovu ovog zakona. Tu je glavno pitanje to što zakon predviđa drugačije rokove zastarelosti, od onih koji postoje u postojećem zakonu o poreskom propisu i poreskoj administraciji“, kaže Nenadić i podseća da je unakrsna provera imovine moguća i po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji iz 2002. godine.

Naslovna fotografija: Pixabay.com