Osvojićemo 15 medalja u Tokiju – reče Vučić 2016.

Nakon prošlih Olimpijskih igara (OI) tadašnji premijer Aleksandar Vučić pohvalio se da je pogodio tačan broj medalja koje će osvojiti sportisti Srbije i izneo prognozu za naredne OI u Tokiju - biće skoro dvostruko više odličja. Ovih dana, ne pominjući više tu (ne tako davnu) ambiciju, predsednik Srbije je istakao da je devet osvojenih medalja u Tokiju “najveći sportski uspeh svih vremena koji je Srbija ostvarila”.
Tanjug, 8. 8. 2021. godine
'Uz čestitke našim fantastičnim sportistima - zlatnim vaterpolistima, Milici, Jovani, uz čestitke našim bronzanim odbojkašicama, svima koji su nam doneli medalje, ali uz čestitke i onima koji nisu doneli medalje, a svim srcem su se borili za našu Srbiju, hoću da kažem da su nam ovo najuspešnije Olimpijske igre i najveći uspeh sportski svih vremena koji je Srbija ostvarila. Ali da se ne bih kitio njihovim perjem i njihovim uspesima, naš posao je bio samo da im obezbedimo dobre uslove, da obezbedimo pristojne nagrade. Želim da ukažem na nešto što je mnogo važno i zbog čega će biti još ulaganja u sport u budućnosti. U prvih sedam meseci ove godine Srbija ima priliv stranih direktnih investicija od dve milijarde i 72 miliona evra, a prošle godine je u isto vreme priliv bio milijardu i 549 miliona. To je 30 odsto više, to je dobar znak, dobar signal, srpska ekonomija napreduje i Srbija ide napred. Biće još ulaganja u sport. Živela Srbija!', kazao je Vučić u video poruci objavljenoj na Instagram profilu buducnostsrbijeav.'

Vučić je u Predsedništvu Srbije priredio prijem za sportiste koji su osvojili medalje i napomenuo kako je, zahvaljujući njihovom trudu, od Srbije u regionu bolje rezultate samo postigla Mađarska.

Blic, 10. 8. 2021. godine
“Olimpijske igre su nešto posebno, to je svojevrsno takmičenje nacija. Pre samo osam godina u nešto širem regionu bili smo peti, danas smo drugi, ispred nas je samo Mađarska i ja sam vam beskrajno zahvalan zbog toga. Od mene imate obećanje da ćemo 1. decembra otvoriti salu za borilačke sportove, krećemo u rad oko vaterpola, kazao je Vučić.”
Ali, kao da je zaboravio da je prethodnih godina, u različitim prilikama, predviđao da će Srbija u Japanu osvojiti mnogo veći broj medalja.

I posle Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. Vučić je, kao predsednik Vlade Srbije, izjavio da “nikada nije hteo da se kiti tuđim perjem”, ali je tada naglasio i da ne želi da odgovara „raznim ološima koji vređaju naše olimpijce“, ne propuštajući da se pohvali da je “jedan od retkih koji je pogodio koliko medalja će osvojiti”.

B92, Tanjug, 22. 8. 2016. godine
'Želim da čestitam sportistima, to su njihovi rezultati i ja zato nisam bio na utakmicama i masovnim dočecima, jer nikada nisam hteo da se kitim tuđim perjem. Ja sam jedan od retkih koji je pogodio koliko medalja će osvojiti. Ja sam rekao osam i toliko su osvojili. Zato što znamo koliko vrede i koliko je država uložila u te sportiste. Ali da se ne bih kitio njihovim perjem i njihovim uspesima, naš posao je bio samo da im obezbedimo dobre uslove, da obezbedimo pristojne nagrade', rekao je Vučić.'

Najavio je da će na narednim OI u Tokiju Srbija osvojiti čak 15 medalja.

Danas, 22. 8. 2016. godine
“Koju reč da upotrebim, osim ološa, za ljude koji vređaju damu i Štefaneka? Isto sam rekao i za ljude iz SNS koji su vređali olimpijskog šampiona. Sad vam kažem, na sledećim Olimpijskim igrama, osvojićemo duplo više medalja, rekao je Vučić i najavio 15 medalja.”
Dve godine kasnije, u martu 2018, predsednik Srbije korigovao je raniji cilj. Na prijemu u Predsedništvu Srbije za svetsku šampionku u skoku u dalj u dvorani Ivanu Španović i članove reprezentacije Srbije u streljaštvu, koji su na Evropskom prvenstvu osvojili medalje, Vučić je kazao da je cilj Srbije da na idućim letnjim Olimpijskim igrama osvoji – “najmanje 12 medalja”.
Fonet, 6. 3. 2018. godine
“Vučić je rekao da je država spremna da pomogne u poboljšanju uslova za pripreme sportista kako bi oni bili što uspešniji na takmičenjima. Naš cilj je da sa sledećih Olimpijskih igara donesemo najmanje 12 medalja i za to smo spremni da pružimo najbolje uslove do sada’, istakao je Vučić. On je naveo da država ima dovoljno novca u budžetu i da će nagrade sportistima redovno biti isplaćivane kako bi oni bili dodatno motivisani. Želim vam mnogo uspeha u budućnosti i molim vas da se spremite za naredna takmičenja. To mnogo znači vama, ali i celoj zemlji, rekao je Vučić.“
I nekoliko meseci kasnije, na prijemu za sportiste koji su osvojili medalje na Evropskom prvenstvu u džudou, Vučić je izjavio da “u Tokiju očekujemo više od 12 medalja”.
Fonet, 4. 5. 2018. godine
“On je izjavio da ‘očekujemo više radosti nego u Rio de Žaneiru gde smo osvojili dvostruko više medalja nego u Londonu’. ‘Očekujemo da ovde imamo za bar 50 odsto više medalja nego u Brazilu što znači sa 8 na 12, a nadamo se da će biti i više od toga’, rekao je predsednik Srbije, na prijemu za osvajače medalja na Evropskom prvenstvu u džudou.”
Nakon nekoliko dana kazao je da očekuje “povećanje od 50 odsto” medalja na Olimpijskim igrama. Obraćajući se sportistima koji su osvojili medalje na Svetskom prvenstvu u parastreljaštvu, kao i na evropskim prvenstvima u karateu i tekvondou, Vučić je kazao da Srbija mora da “pobeđuje svuda i na svakom planu svakoga”.

Vučić sa sportistima koji su osvojili medalje u parastreljaštvu, kao i na evropskim prvenstvima u karateu i tekvondou / Foto: FoNet

Tanjug, 18. 5. 2018. godine
'Očekujemo mnogo od Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju. Očekujem više medalja za Srbiju nego u Riju. Očekujemo povećanje od 50 odsto’, naglasio je Vučić podsetivši da je to isto govorio i pred Rio, kada su mu se mnogi smejali, a onda je, iako su neki od kojih su se očekivale medalje zakazali, Srbija osvojila planiranih osam medalja. ‘Novca ima, sve je u redu u budžetu. Možemo sebi da priuštimo i uradimo sve što treba za sportiste i saveze’, kazao je Vučić.”
A 9. jula ove godine, ispraćajući članove olimpijskog tima Srbije, Vučić im je poručio:
Blic, 9. 7. 2021. godine
'Hvala vam za taj ogroman trud koji ste uložili za svoj narod i, moram da kažem, i pored olimpijskog pravila ‘važno je učestvovati’, mi se nadamo uspehu (osmeh). Mi se nadamo pobedama, medaljama, gde god i kako god da to bude.”

Ovoga puta, iskazao je nešto manje ambicije – da se osvoji više nego u Riju.

Vučić olimpijcima uručio državnu zastavu / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Blic, 9. 7. 2021. godine
'Mi smo spremili, ono što smo mogli kao država da uradimo... ima nekih zemalja koje su značajno ispred nas po primanjima, ali smo po nagradama za srebro i bronzu sad i ispred Rusije, naravno i ispred svih u regionu, a verujem da u budućnosti, kako ekonomija Srbije bude napredovala, da ćemo moći da približimo te nagrade onome što daju najveći u svetu. To je samo mali deo naše zahvalnosti za sve ono što od vas očekujemo. Imali smo u Pekingu tri medalje, u Londonu četiri, iz Rija doneli osam, ne smem da vam kažem da se sad nadamo da će biti više (osmeh), ali svakoj medalji, svakom uspehu radovaćemo se beskrajno.”
Dve nedelje kasnije, Vučić je, čestitajući Damiru Mikecu osvajanje srebrne i Tijani Bogdanović bronzane medalje dodao da očekuje „više nego u Riju“.
Alo.rs, 24. 7. 2021. godine
“Hvala dragoj deci na uspesima. Nadam se da ćemo još imati ovakvih dana kao danas. Biće još medalja, siguran sam. Naš cilj je da sebe preduhitrimo iz prethodnog ciklusa OI. Video sam da je Damir pitao mene i Sinišu kad će novac, u šali, a novac će stići, te mu čestitam na srebru. Očekujemo od njega možda još jednu medalju. Tijani je ovo druga medalja u istoriji srpskog sporta. Svim našim ljudima čestitam. Očekujem više nego u Riju. Smejao sam se kada sam rekao osam za Rio - rekao je Vučić na početku. Verujem da će biti više od osam medalja, ali nikad se ne zna, to je sport - dodao je Vučić i čestitao još jednom svim sportistima, te napomenuo da vidi koliko su se i oni koji nisu osvojili medalju potrudili da uspeju.”

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Barda