Olja Bećković: „Vučić ovde, da više nikad nisi okrenula moj broj!“

„Mislila sam da je za sve nas važnije da imamo još 30 emisija „Utiska nedelje“, nego da odmah progovorim o pritiscima“, kaže u razgovoru za Istinomer Olja Bećković, autorka „Utiska nedelje“. Razgovarala Vesna Radojević.

ISTINOMER: Gospođo Bećković, šta su poslednje informacije, ugovor sa B92 je zvanično raskinut?

OLJA BEĆKOVIĆ: Ne, tu je nastao mali nesporazum. Ugovor je i dalje važeći i ugovor nije raskinut. Tako da mi prebrojavamo nedelje i ovo je sada osma nedelja kako B92 krši ugovor. Jedino se pojavila ta informacija da su oni spremni da razgovaraju o raskidu ugovora i to je sve.

ISTINOMER: I da li vas je neko zvao onda u vezi sa tim?
OLJA BEĆKOVIĆ: Ne, to se potpuno prebacilo na komunikaciju između advokata. 

ISTINOMER:
A šta je sa ovim što čitamo u novinama, da B92 menja ime, da to neće biti više B92?

OLJA BEĆKOVIĆ: To nije ništa novo za nas. Mi smo to znali. Kad smo već krenuli u razgovor sa njima, to se već pričalo nezvanično, ali se to već tada govorilo kao velika poslovna tajna koju mi ne bi trebali da iznosimo tako da mi nismo ni iznosili i nije me to ništa iznenadilo.

ISTINOMER:
Kad već kažete velika poslovna tajna – negde u javnosti postoji to da Prva i B92 imaju istog vlasnika, Grka, to se ne zna, to nije dokazano, ali je bilo nedozvoljeno medijskim zakonima.

OLJA BEĆKOVIĆ:  Sada je to dozvoljeno.

ISTINOMER: Tako je, novim medijskim zakonima je dozvoljeno. Ali pre nego što su zakoni doneti, Vučić je rekao na jednoj konferenciji „Nemojte vas dve da se svađate, imate istog vlasnika“ misleći na novinarke TV Prva i B92?

OLJA BEĆKOVIĆ: To je taj trend novi. Ne mogu da se setim šta je tačno Tadić govorio, ali nešto: „Otvoreno ću vam reći…“, i tako se stalno preporučivao kao da objavljuje neku veliku ekskluzivu i kao da neće lagati. Ovi imaju: „Mi ne krijemo ništa“. A krije se sve. I vi tačno znate kad neko kaže da nešto ne kriješ onda kriješ. E tako smo se pravili blesavi, ako se ne varam, od 2010. je isti vlasnik Prve i B92, i svi se prave blesavi. Pre mesec dana je bio neki skupštinski odbor za kulturu gde su doveli Karadžića iz RRA, koji je rekao da se on seća da je neko dao intervju u nekim novinama i da je negde pisalo da je, na veliko iznenađenje, isti vlasnik ovim televizijama. Onda su oni rekli dajte dokaze. I niko nije doneo dokaze, znači nije. Ta igrarija „daj mi dokaze“ i nešto što zna ceo grad ne zna samo RRA i da oni traže dokaze od ne znam koga je sve smejurija. Naravno da je Vučić i u ulozi prvog potpredsednika Vlade i u ulozi premijera znao vrlo dobro da se to radi nezakonito, ali to je sad taj deo ucena. On je tri godine u šaci držao tog vlasnika – „Vidiš ja ti dozvoljavam tri godine da imaš dve televizije, a ti meni ovako“. I onda pitanje otkud Teofil Pančić u „Utisku nedelje“? I onda bi taj gazda pozvao u ponedeljak ujutru direktorku B92 da kaže šta ova radi. „Ovaj me je zvao jutros, on je jako ljut, rekao je da će raskinuti sve odnose sa B92, da više nikada on neće gostovati…“ Ne kod mene, nego na celoj B92, da neće poslati nijednog poslanika itd. Onda se to meni javi. Onda ja pozovem njega, pa ga pitam: „Čujem da je bio neki problem?“ A onda kaže da nema pojma. Kada mu kažem da sam to čula od direktorke B92 da je nju zvao vlasnik da joj to ispriča, onda on kaže: „Ne znam, možda je Suzana Vasiljević zvala, a ja se ne mešam u njene privatne razgovore“. To privatni razgovori, nemam ja ništa sa tim i dajte mi dokaze – to je sve potpuno besmisleno. Naravno, kad je došlo do toga da je meni skraćena i letnja šema – iz menadžmenta B92 su mi rekli da je razlog to što treba da se donesu novi medijski zakoni i da je računica da ne sekiramo sada premijera i da ga ne nerviramo, a onda će se navodno od septembra kada ovaj bude zakonski vlasnik, lakše disati. Onda su mi opet nezvanično sredinom septembra iz menadžmenta kada sam pitala zar nije trebalo lakše da se diše, saopštili: „Tek sad će da bude problem, jer su tek sad vlasniku ispunjene sve želje i tek mu sad duguje i mora da mu vrati sve ono što je obećao“.

ISTINOMER: Spominjali ste sada te razgovore. Kako izgledaju ti razgovori kada vas neko zove ponedeljkom ujutru?

OLJA BEĆKOVIĆ: Pa, recimo, nezadovoljan je naslovom koji je bio u nekom predlogu, pa će onda pozvati i reći da su mu baš i majka i brat govorili da ja njega mrzim, ali on nije verovao, ali mu je sad jasno da ga mrzim. I sad vi meni recite da li je to pritisak ili nije? Kad ja treba sledeće nedelje da se bavim da li će njegova majka i brat da budu ljuti ili neće i da li je on ljut ili nije. Onda se pozove i pita: “Ko su ti gosti?”. Ja kažem ko su gosti, a on kaže: “Aha, opet svi protiv mene”. Evo, Đorđe Vukadinović je svedok u emisiji u kojoj je gostovao Dragoljub Žarković. On je u poslednjim minutima emisije, kada pitam koji su vaši najveći utisci, a da nisu na listi,  rekao da se po svim slavama po Beogradu pričalo samo o jednoj stvari, o toj izvesnoj ženidbi i da je to zanimljivo koji centar upravlja svim tabloidima kada je to jedino što ne možemo da pročitamo u tabloidima. Sve drugo se zna, ali eto ovo nije saznao niko. Žarković je to ispričao, ja sam odjavila emisiju. Sela sam u auto posle, Đorđe Vukadinović je sedeo pored mene, telefon je bio na “blututu” i onda je zazvonio telefon i čuo se taj strašan zvuk: “Vučić ovde, više nikad u životu da mi nisi okrenula telefon i ja više nikada neću okrenuti tvoj”. Đorđe se toliko šokirao da sam ga jedva zaustavila da ne iskoči iz auta u vožnji, pošto je želeo da pobegne sa tog strašnog mesta. Ne znam, je l’ se to zove pritisak? Ako se to ne zove pritisak nego privatni razgovor, onda izvinite, grešim. Kako se to zove kad me zove direktorka kad vidi najavu da dolazi Radulović u emisiju i kad me zove i kaže: “Molim te, ovo ne sme, on je poludeo”. Ovo ne sme da se desi, otkaži  mu. Kad kažem ima načina da mu otkažem, nazvaću ga i reći “E, moram da ti otkažem, Vučić je zabranio, javili su sa B92”, oni – “O, ne, samo to nemoj da kažeš.”

ISTINOMER: A zašto ste mu otkazali?

OLJA BEĆKOVIĆ: Smisao Radulovićevog dolaska u Utisak nedelje jeste da on objavi svoju ostavku. Premijer je onda u subotu ujutru iznenada raspisao izbore i raspustio Vladu. Pritom je meni rečeno da će to biti  ekskluziva, a da ću ja u nedelju imati ekskluzivnog gosta. I sve je izvedeno tako. Radulovićeva ostavka nema više smisla, pošto je Vlada raspuštena, a ja dobijem ekskluzivnog gosta u vidu premijera. Iako stvarno mislim da me nikada nije bilo više sramota u 25 godina karijere, ali sam novinarski imala opravdanje. Veća je vest raspisivanje izbora i premijer nego ostavka ministra koji više nije ministar. Potom je sledila ta čuvena emisija koja je izgledala kako je izgledala. Onda sam sutru ujutru primila poziv, pošto premijer zna se ne spava jer mu treba jedno četir sata da prouči sve rejtinge i time se opsesivno bavi. I tog jutra me je obavestio: “Čestitam, ponizila si me pred milionskim auditorijumom”. I to je bio naš poslednji privatni razgčovor.

ISTINOMER: Zašto ovo čujemo tek sada?

OLJA BEĆKOVIĆ: Meni se prosto činilo da je mnnogo važnije da ja isteram svake nedelje da ta emisija postoji. Da isteram bez obzira na to koliko puta me zovu da mi kažu da je on poludeo i „Molim te, ne samo Draža Petrović, neka dođe ko god hoće samo ne on“. Činilo mi se mnogo važnijim da ja isteram da će to biti Draža ili bilo ko drugi koga sam planirala, nego da izađem i kažem da me zovu i pritiskaju. Da sam to uradila, mnogo ranije bi mi se desilo ovo što mi se dešava sada. Mislim da je bilo važno za sve nas da odgledamo tih 30 emisija više. Pritom vi kad uđete u sve to morate da govorite i ko vas je to još zvao, a ja to i sad izbegavam.

ISTINOMER: Pored njega?

OLJA BEĆKOVIĆ: Da, pored njega. Preko koga je on sve slao poruke. Ja i dalje  štitim ta imena, zato što imam osećaj da će ti ljudi onog trenutka kad im ja izgovorim imena izgubiti posao.

ISTINOMER: Ko Vas  je ranije zvao?

OLJA BEĆKOVIĆ:Mene stvarno u toj prošloj vlasti niko nije zvao. Ono što smo mogli da zovemo pritiskom bilo je kada se oni naljute zbog nečega što im se ne dopadne. Najgora kazna bila bi  kada pozovete nekog demokratu u emisiju, a oni vam ne pošalju nikoga. Ali to je kod njih dosta brzo prolazilo.

ISTINOMER: Kada kažete imaju tu neke ucene, sprege… Eto ja vas držim u šaci – omogućavam tri godine emitovanje. Onda priča o rejtingu „Utiska nedelje“ , o marketingu, o tome šta je ta emisija donosila televiziji B92 pada u vodu, jer prosto se više ne razmišlja o tome…

OLJA BEĆKOVIĆ: Znate šta je meni tu čudno, kada pričamo o tom jednom novom sistemu pritisaka,  kako sam ja to pre nekoliko meseci nazvala – „pritisci bez otisaka prstiju“. Sada jedan od načina je bio taj – neverovatno falsifikovanje rejtinga . To je isto nešto što  nikako ne možete da dokažete. Oni sad objave neke rejtinge i to je kao to. Ti rejtinzi su prikazivali, recimo, da u svakom trenutku „Tešku reč“, koja je tu instalirana da bi pokrivala mene, pratilo tri do četiri puta više gledalaca nego mene po tim rejtinzima. Međutim, onda pričate sa drugim ljudima i npr.  Ivan Ivanović dobije rejting da ga je u petak kad mu je gost bio Miki Manojlović u Beogradu gledalo svega troje ljudi. I onda kada Ivan ode da pita kako je to moguće, oni mu odgovore kako su sad baš otkrili da im u poslednja tri meseca ne rade „piplmetri“ na teritoriji Beograda. Tako da ti rejtinzi potpuno promene sistem obračuna, jer vi ne znate kad vama izađe taj rejting u kojim se opštinama to merilo.

ISTINOMER: I šta sada? Šta će biti sa „Utiskom“? Imali ste i 90-ih pauze?

OLJA BEĆKOVIĆ: Mi smo uvek odlazili kada nije bilo uslova. Ali sada smo prvi put oterani, a dotle smo sami odlazili. Uvek smo se vraćali kada se steknu uslovi da se radi profesionalno i normalno.

ISTINOMER: Bila mi je zanimljiva jedna rečenica koju sam pročitala u intervju Gorana Milića: „Nisam siguran koliko je danas smisleno govoriti o zabranama , jer danas možete da izrazite svoj stav gde  god, šta tu danas  ima da se cenzuriše…“

OLJA BEĆKOVIĆ: On je tu govorio u kontekstu: „Eto, imate društvene mreže…“ . Meni je taj intervju isto bio jako zanimljiv, jer je prva i jedina televizija koja mi je dala prostor posle RTV Vojvodine bila Al Jazeera. Nijedna druga televizija  mene nije zvala. Vi kada pažljivo čitate taj intervju vidite da je otprilike 16 pitanja o tome da li je on imao problema zbog toga što sam ja gostovala. Oni ne samo što su mene pustili da gostujem, nego su tog dana na svakih sat u vestima puštali taj deo: „Da, zvao me je premijer“ i tako dalje. Tako da je meni ovo prosto izgledalo kao znak da Goran Milić jeste imao problema i da se ti problemi sada rešavaju tako što će on da da jedan intervju u kome će reći da ovo naravno nije cenzura, da uopšte nema cenzure i da je to legitimna odluka privatnog vlasnika. On dalje kaže i da bi cenzura mogla da se zove ukoliko je privatni vlasnik dobio novac i trpeo pritiske. I sad se ja zaista pitam: A šta je dobio u prevodu privatni vlasnik kada dobije medijski zakon po kome može da posluje?  Je l’ to novac, možda?  I da li je mali?!