Mleko je super, propisi ne valjaju

„Tačno je da ste vi dali više koševa, ali pogotke sa razdaljine od 6,75 metara više ne računamo kao tri, nego kao dva poena. Vraćamo se na mere od pre tridesetak godina. Kako otkad? Pa, odsad! Ionako je po američkim pravilima za trojku potreban pogodak sa razdaljine od 7,25 metara. Dakle, mi smo pobedili.“ Možete li da zamislite reakciju košarkaškog tima i njihovih navijača kojima se za poraz na utakmici nudi ovakvo obrazloženje? Upravo tako nešto Vlada Srbije pokušava da uradi i ubedi nas kako je mleko u kojem su pronađene povećane količine aflatoksina, zapravo, ispravno. Elem, ministar poljoprivrede Goran Knežević (inače, nekada profesionalni košarkaš) objavio je da je Vlada Srbije odlučila da promeni granicu dozvoljene količine te materije u mleku i da se vrati na pravilnik od pre dve godine kojim su bile dozvoljene desetostruko veće koncentracije aflatoksina. Nije više 0,05, već 0,5 mikrograma po kilogramu. Eto, tako.

 

 

Znači, na to je mislio ministar kada je rekao da će „u narednih sedam dana u prodaji biti mleko potpuno ispravno za upotrebu i neće biti nikakve sumnje da u njemu ima aflatoksina“? A neki mu nisu verovali… Ovim se stavlja tačka na sve analize i rasprave o tome kakvo mleko pijemo. Mogu holandski i nemački laboranti da utvrde šta hoće, naše mleko je super! Eto rešenja i za sve druge probleme! Samo valja pomeriti do sada (nepravedno) nametnute limite i eto progresa u svim oblastima. Statistika i brojke ionako samo kvare pogled na sveprisutne uspehe. O rastezanju (spornih) granica da i ne pričamo.

Dakle, ministar nije obmanjivao javnost i pijemo zdravo mleko! Po starim merama, doduše, ali zdravlje je na prvom mestu. Svi u samoposluge! Nazdravimo u to ime punomasnim od 3,8 procenata mlečne masti. Dok se i te mere ne promene, pa shvatimo da smo u stvari popili obrano od 0,5. Izgleda da je sve samo stvar mere. I ukusa. Kad ih već nemaju nadležni.