“Marljiv rad” na sistemu socijalnih karata, najavljenom za 2018.

Srbija marljivo radi na pripremi i uvođenju danskog sistema socijalne karte, izjavio je ovih dana ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u razgovoru sa novopostavljenom ambasadorkom Danske Suzan Šajn. Međutim, ministar je još 2017. tvrdio da je upravo te godine počela izrada socijalnih karata, dodajući da je “želja da se kopira danski sistem, koji je, kažu, najsavršeniji, a rezultati se mogu očekivati u sledećoj (2018) godini”.

Ministar je tada naglasio da će to biti „veliki pomak za našu zemlju“.

Tanjug, 29. 12. 2017. godine
'Izabrali smo Dansku kao zemlju koja ima najsavršeniju socijalnu kartu i bukvalno želimo da ih kopiramo i onda će država prepoznati kome treba da da pomoć i to bez ikakvog apliciranja, već direktno onome kome treba', rekao je Đorđević.

On je tada podsetio da se o socijalnim kartama „priča godinama“, da je to predstavljalo „više temu“, ali da se sada „krenulo u realizaciju” i da se “konačni rezultat očekuje 2018. godine“. 

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

A onda, polovinom 2018, ministar najavljuje da bi početkom naredne 2019. „sve trebalo da bude u funkciji“.

Danas, 21. 7. 2018. godine
'Za socijalne karte urađen je idejni projekat, završena tehnička dokumentacija i raspisujemo konkurs za nabavku opreme. Aplikacija treba da bude instalirana, licence da se kupe i u prvoj polovini sledeće godine sve bi trebalo da bude u funkciji, kaže u razgovoru za Danas ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević na pitanje dokle se stiglo sa izradom socijalnih karata.'

Objasnio je da je ideja da u prvom ciklusu sve baze podataka koje ima Ministarstvo rada budu objedinjene na jednom mestu, a tek kada u drugoj polovini 2018. bude usvojen zakon, steći će se i pravni okvir za to.

Danas, 21. 7. 2018. godine
'Za početak u Ministarstvu rada ćemo imati bazu osoba sa invaliditetom, borce, dečji dodatak… Želimo da svi koji imaju nadoknadu budu na jednom mestu, da budu provereni i da ih kategorizujemo. Da budemo svi sigurni da pomoć ide u prave ruke. Da nema nijednog više nijednog manje, da nemamo samoproklamovane veterane ili osobe sa invaliditetom. To je ideja za početak. To će biti vrlo osetljivi podaci kojima ni ja kao ministar neću moći da pristupam. Baza mora da se služi alatima i zato smo išli u Dansku, da vidimo kako se ukrštaju podaci iz tih baza i kako da sagledamo bolje sliku građana koju imamo i da sprečimo malverzacije.'
Zoran Đorđević / Foto: FoNet/Ministarstvo za rad

Rekao je da kada država izdvaja sredstva nije na ministru da štedi novac, već “da ga rasporedi najbolje moguće”.  

Danas, 21. 7. 2018. godine
'Svima će biti više. Imamo one koji dobijaju socijalnu pomoć na koju imaju pravo i velika verovatnoća je da ima onih koji to zloupotrebljavaju. Pokušavamo da se borimo protiv toga. Neće biti više potrebe za dokumentacijom, dokazivanjem iz dana u dan, godine u godinu. Imamo sada pritužbe ljudi da stalno moraju da dokazuju da nešto nemaju. Toga više neće biti. U bazi ćemo videti da on to nema.'

Nekoliko meseci kasnije, u oktobru 2018, rok je sa “početka 2019” sada postavljen na “kraj maja ili početak juna 2019.” kada bi, kazao je ministar, trebalo da bude usvojen Zakon o socijalnim kartama.

Tanjug, 23. 10. 2018. godine
“Đorđević je na Ekonomskom samitu Srbije, na pitanje novinara dokle se stiglo s izradom socijalnih karata, odgovorio da je taj proces podeljene u tri faze.
'Tender je završen, želimo da sve baze podataka koje ima ministarstvo stavimo u jednu bazu podataka i da na jednom mestu imamo sve objedinjeno. I napravimo aplikaciju koja će da ukrsti te naše podatke. To će biti prvi put da će neka prva državna institucija, Ministarstvo rada, koje će to da implementira u Državnom data centru', rekao je Đorđević.” (Tanjug, 23. 10. 2018. godine)

Nakon pola godine, ministar je postavio novi rok – 2021. godina. On je na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana rekao da se “intenzivno radi na uspostavljanju tog sistema koji je podeljen u tri faze”.

Beta, 5. 4. 2019. godine
'Prva faza tog projekta je u toku i trebalo bi da se završi do leta, a odnosi se na ujedinjavanje svih podataka ministarstva na jednom mestu’, kazao je Đorđević. Kako je dodao, druga faza se odnosi na izradu zakona o socijalnim kartama, a treća na izradu alata za sprovođenje sistema socijalnih karata u praksi.”

A dva meseca kasnije, u junu 2019, ministar Đorđević je, na sastanku sa predstavnicima 13 zemalja članica Evropskog udruženja medicinskih stručnjaka iz oblasti osiguranja i socijalnog osiguranja (EUMAS), kazao da će Srbija “uskoro implementirati sistem socijalnih karata”.

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Tanjug, 14. 6. 2019. godine
'Kao što su naložili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ane Brnabić, trudimo se da standarde i zakone naše države podignemo na najviši mogući nivo, i verujem da ćemo u tome i uspeti i to ne samo kada je reč o socijalnim kartama, već u svim sferama, jer to naši građani zaslužuju', rekao je ministar.
To “uskoro”, ministar je u oktobru konkretizovao, navodeći da da usvajanje Zakona o socijalnim kartama očekuje na jesenjem zasedanju parlamenta.

Beta, 17. 10. 2019. godine
'To je prvi korak da vidimo kakva nam je struktura stanovništva, da državna davanja koja se povećavaju svake godine idu na pravu adresu. Da oni kojima je to najpotrebnije dobijaju u većoj meri, i da taj novac koji država daje, a on nije mali, ode na pravu adresu (…) Trideset godina se provlači da će biti socijalnih karata. Sada radimo Zakon o socijalnim kartama, koji će nam omogućiti da ukrstimo podatke, da znamo strukturu stanovništva, i da kada imamo tu sliku pred nama, država to rasporedi na najpravedniji način transparentno', zaključio je Đorđević.

Ali, prošla je cela godina, stigla je nova jesen, a Zakon o socijalnim kartama još nije usvojen. Ministar Đorđević sada tvrdi da “naša zemlja marljivo radi na pripremi i uvođenju tog sistema”, koji će, kako je kazao, ući u skupštinsku proceduru nakon formiranja nove Vlade Srbije.

Minrzs.rs, 22. 9. 2020. godine
„U prеthodnom pеriodu akcеnat saradnjе bio jе na upoznavanju sa danskim sistеmom socijalnе kartе i naša zеmlja marljivo radi na priprеmi i uvođеnju tog sistеma, koji sе izvodi u tri fazе. Prva faza jе završеna, a u drugoj sе očеkujе usvajanjе Zakona o socijalnoj karti, kojе ćе ući u skupštinsku procеduru nakon formiranja novе Vladе Srbijе“, rеkao jе Đorđеvić.

Naslovna fotografija: FoNet, Zoran Mrđa