Kućni korona testovi i dalje u prodaji

Uprkos upozorenjima Kriznog štaba da građani ne bi trebalo sami da se testiraju na korona virus, a nakon izjave premijerke Brnabić da tzv. kućni testovi nisu dobili odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva, uspeli smo da ih kupimo u apoteci jednog od privatnih lanaca.
Povezan sadržaj
Miljana Miletić 18. 12. 2020.

Predsednica Vlade Srbije je u emisiji Hit tvit na Televiziji Pink rekla da je od Ministarstva zdravlja dobila potvrdu da kućni testovi nisu dobili odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), kao i da se o tome razgovaralo i “na Kriznom štabu”. Dodala je i da će Ministarstvo dalje ispitivati kako su se ti testovi uopšte našli u slobodnoj prodaji. Iz državnih apoteka su, po njenim saznanjima, već povučeni.

Iz privatnih apoteka, međutim, nisu – dan nakon premijerkine izjave, 21. decembra, uspeli smo da kupimo test na korona virus bez recepta. Ispostavilo se, doduše, da je reč o testu koji proizvodi kineska kompanija Hangzhou AllTest Biotech, a o kojem se ovih dana u medijima nije govorilo.

Test smo kupili u jednom lancu privatnih apoteka, uz napomenu zaposlenih da se ne testiramo sami, već da se obratimo zdravstvenim radnicima.

 

Ne radite ovo sami

 

Osim uputstva, uz test smo dobili pamflet na kojem je navedeno da su testovi namenjeni “za upotrebu od strane obučenog medicinskog osoblja”, a na istom papiru nalazi se i broj rešenja za stavljanje medicinskog sredstva u promet. Na vebsajtu ALIMS može se potvrditi da je reč o testu COVID-19 Antigen Rapid Test, za koji je rešenje izdato 16.11.2020 pod brojem 515-02-04632-20-003.

Podsećamo da su mediji 17. decembra preneli vest da su “kućni testovi na koronu” stigli u apoteke u Srbiji. Tu informaciju zvanično je saopštila Jasminka Bjeletić, direktorka Apotekarske ustanove Beograd, objasnivši da testove proizvodi kompanija iz Južne Koreje, kao i da je njihovu prodaju odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva. Istog dana testovi su se našli u apotekama, a nekoliko novinara demonstriralo je kako se koriste.

 

 

Već narednog dana, direktorka Apoteka Beograd upozorila je građane da testove ne koriste sami, već da se obrate zdravstvenim radnicima. Krizni štab je pozvao građane da uzorke ne uzimaju sami, budući da mogu da se povrede. Koliko građana je u međuvremenu pojurilo da se testira samostalno – nećemo saznati.

 

 

Preslobodna prodaja

 

Posebno pitanje predstavlja odobrenje ili rešenje ALIMS – da bi se lek ili medicinsko sredstvo našli u prodaji, neophodno je da nadležna agencija odobri njihovu upotrebu. Uprkos tvrdnji premijerke da kućni testovi na korona virus (korejski, kineski, koji god…u tu vrstu detalja nije ulazila) to odobrenje nemaju, neki od njih se i dalje, kao što smo se uverili, nalaze u slobodnoj prodaji.

“U jednom velikom lancu privatnih apoteka koje rade u Srbiji su nam istakli da imaju na zalihama te testove, ali da moraju da sačekaju dalje odluke nadležnih i ne mogu da ih prodaju građanima” (izvor: Večernje novosti, 21.12.2020.)

Osim toga, iz medicinskih krugova dobili smo potvrdu da ALIMS prilikom odobrenja leka ili medicinskog sredstva odobrava i propratna uputstva – ako je procenjeno da su testovi namenjeni medicinskom osoblju, oni ne bi smeli da budu u slobodnoj prodaji.

Dosadašnja komunikacija države u vezi s pandemijom i zaštitom od korona virusa ne uliva nadu da će svi koji dođu do testa znati kako tačno njime treba, to jest ne treba da rukuju.

 

Naslovna fotografija: Canva