Javni servis od predsednika ne vidi zakon

Radio-televizija Srbije je veliki deo programskog sadržaja 15. septembra posvetila “obeležavanju novog zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske”, Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. RTS se, međutim, nije setio da gledaoce obavesti o tome da se državni praznici mogu ustanoviti samo zakonom, a ne instant voljom bilo kojeg pojedinca.   

Radio televizija Srbije objavila je da Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Srbija i Republika Srpska danas prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tog 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front. U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice će biti okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije.“

Kada se pak pročita šta piše u Zakonu o državnim praznicima, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nema u Zakonu, koji je poslednji put izmenjen 2011. godine.

Ideja o 15. septembru kao novom praznika pojavila se po povratku predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Vašingtona i posle njegovog susreta s članom predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Vučić je tada  najavio uspostavljanje novog, zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske.

Da bi ideja bila realizovana, potrebno je da se uobliči predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim praznicima, te da se o tome izjasni Skupština Srbije kao najviše zakonodavno telo. Reč predsednika države ipak nema snagu zakona.  

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović