Gradonačelnik ne plaća porez svom gradu

Zbog otežane likvidnosti javnih preduzeća i ogromnih potraživanja poslednjih meseci u Čačku su preduzete rigorozne mere kako bi se od građana naplatili dugovi za neplaćene račune. Veliki broj njih je tužen, nekima se stanovi nalaze pred prodajom kako bi se namirili dugovi prema JKP Grejanje, neke Vodovod isključuje uz pomoć policije. I sve bi bilo u redu da u jeku naplate dugova, javnost u Čačku nije saznala da ljudi na funkcijama koji pozivaju građane da plate svoje dugove i sami nisu među najvećim dužnicima, kao i da sam gradonačelnik ne plaća porez!

Tako su Čačani prvo saznali da predsednica Upravnog odbora JKP Komunalac u Čačku Gordana Petković, koja je postavljena na predlog SNS-a, čitavih deset godina nije plaćala uslugu iznošenja smeća preduzeću koje vodi, ali i ostalim javnim preduzećima u gradu. Prema njenom priznaju dug je 24.000 dinara, dok za grejanje duguje više od 260.000 dinara.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da u tome ne vidi ništa nemoralno, „jer je to isključivo zbog toga što nema novca da plati sve račune“. Međutim, osim duga, prema navodima Komunalca, Petkovićeva je svom preduzeću uputila i prigovor na račun za iznošenje smeća, u kome se poziva na zastarelost duga i obračunavanje nezakonite kamate na kamatu, čime je zatražila otpis dela duga.

Direktor „Komunalca“ Dragan Luković potvrdio je da dug Petrovićeve iznosi 24.164 dinara, istakavši da je ona na čelo UO postavljena pre nego što je on u decembru postavljen na direktorsku funkciju.

„Ako 12 godina ne plaćate uslugu od 200 dinara mesečno i onda dođete na čelo upravnog odbora u tom preduzeću, kakva se poruka šalje ostalim potrošačima? Smatram da predsednica UO treba da pomogne firmi, a ne da preduzeće zbog njenog duga dobije negativni publicitet. Po mom mišljenju, ona ne bi smela da bude ni član, a kamoli predsednik UO“, navodi Luković i naglašava da prosečan dug koja domaćinstva imaju prema JP „Komunalac“ iznosio oko 2.500 dinara.

Reagujući na ovu aferu SNS u Čačku najavila je smenu Gordane Petković na prvoj narednoj sednici Gradske skupštine, ističući da se radi o nemoralu.

Traži da građani izmire dugovanja, a sam ne plaća

Ipak prava „bomba“ u gradu na Moravi bila je informacija koja je objavljena nekoliko dana posle afere Komunalac. Naime, mediji su otkrili da gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić za porez na imovinu duguje gradu koji vodi 163.000 dinara. Od toga na glavnicu otpada 103.854 dinara, a na kamatu 59.219. S obzirom da za tu vrstu poreza Čačani u proseku mesečno plaćaju oko 2.000 dinara, jasno je brat Velimira Ilića ili godinama nije izmirivao svoje obaveze ili ima izuzetno veliku imovinu.

Posebno zapada u oči činjenica da je gradonačelnik na sednicama Gradskog veća u više navrata od direktora javnih preduzeća zatražio preduzimanje mera za povećanje naplate svojih potraživanja od dužnika, a on sam ne spada u kategoriju građana koji nemaju da plate od čega jer se više od 15 godina nalazi na važnim funkacijama u gradu. Naime, Ilić je u dva navrata bio predsednik Skupštine grada, zatim direktor najvećeg javnog preduzeća u gradu – JP „Gradac“, a danas je gradonačelnik. Sam Ilić je u izjavi novinarima priznao da duguje za porez.

„Svoju imovinu sam prijavio Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju za sve nepokretnosti koje posedujem. Tačno je da nisam izmirio svoje poreske obaveze, što i nisam krio. Međutim, na sednice Skupštine grada od 26. decembra doneta je odluka o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, kojom je regulisano da glavni poreski dug koji nije izmiren do dana stupanja na snagu ove odluke miruje do 1. januara 2013. Svoju obavezu sam uplatio 24. decembra, i time stekao uslov za mirovanje glavnice poreskog duga i to ću plaćati kroz reprogram do 2014. godine“, izjavio je Vojislav Ilić, ali nije objasnio na koji način je dug narastao do tako velikog iznosa.

Šta poseduje Vojislav Ilić
Na osnovu uvida u imovinsku kartu Vojislava Ilića na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije može se zaključiti da gradonačelnik Čačka ima ne malu imovinu. Tako stoji da poseduje dva stana, garsonjeru i dvoiposobni, poslovni prostor od 25 m2, nekoliko voćnjaka i njiva. U odnosu na imovinsku kartu iz 2007. godine zapaža se da se kuća od 240 m2, u kojoj i danas živi, više ne vodi na njega.

Loš primer, a da li je i jedini?

U čačanskoj opoziciji bili su zatečeni i šokirani podacima o dugovanju prvog čoveka grada.

„Od vas sam čula da gradonačelnik duguje toliko novca zbog neplaćanja poreza na imovinu i, ako je to tačno, to je prosto nedopustivo i nemoralno. To je za svaku osudu, jer je Vojislav Ilić poslednjih deset i više godina uvek bio zaposlen na nekom od odgovornih mesta koja su se finansirala iz lokalnog budžeta, tako da razlog za ne plaćanje poreza svakako nije njegova loša finansijska situacija. Neplaćanjem poreza na imovinu gradonačelnik šalje veoma lošu poruku građanima da ako ne plaćaju poreze i usluge državnim i javnim preduzećima neće trpeti nikakve posledice. Da li, možda, gradonačelnik misli da je iznad svojih sugrađana, pa su mu ovakvi postupci dopušteni?“, pita se potpredsednica GO DS u Čačku Mirjana Milinković.

Opozicionari posebno naglašavaju da je Uprava za lokalnu poresku administraciju u sistemu gradskih službi i da Vojislav Ilić kao gradonačelnik praktično koordinira njihovim radom.

Novinar Rodoljub Petrović, koji je bio gradonačelnik Čačka u prvoj polovini devedesetih, kaže da je za njega u to vreme, baš kao i danas, bilo nezamislivo da ne izmiri svoje obaveze prema gradu i državi.

„Kućno vaspitanje nalaže mi da prvo izmirim svoje obaveze prema državi i gradu, a ono što preostane to je moje. Tako postupam danas, a o tome sam posebno vodio računa i dok sam vodio Čačak. Ostavljam mogućnost i da neko to može da ispusti iz vida i da je za izmirivanje tih obaveza bio zadužen neki drugi ukućanin. Jer, prosto mi je neshvatljivo da neko sebi može da uvrti u glavu da ne mora da plaća porez“, – poručio je Petrović.

Iako bi slično saznanje u zemljama razvijene demokratije automatski povlačilo ostavku i razrešenje sa funkcije, gradonačelnik Čačka i direktorka UO Komunalac i dalje redovno dolaze na svoj posao. Javnost je sa nestrpljenjem iščekivala prvu narednu sednicu Skupštine grada i eventualnu raspravu oko tih afera, ali se ništa nije dogodilo zahvaljujući ćutanju koalicionih partnera, SPS-a, PUPS-a i URS-a. Izgleda da svima odgovara da manje-više sve ostane na istom, pogotovo ako su tačne informacije da Petkovićeva i Ilić nisu jedini slučajevi neplatiša, već da ima još čačanskih funkcionera koji duguju gradskim preduzećima.