Dinkić – od Đinđića do Vučića, preko Koštunice!

Ukoliko se formira nova Vlada Srbije sa strankama koje figuriraju kao najozbijniji kandidati za novu izvršnu vlast (SNS, SPS, URS) jedan čovek će biti usamljen na vrhu piramide onih koji su preživeli sve političke slalome od 5. oktobra 2000. do danas. Mlađan Dinkić. Izvršni direktor nevladine organizacije G17 plus, potom potpredsednik, pa lider stranke G17 plus, predsednik Ujedinjenih regiona Srbije, guverener NBS, ministar finansija, ministar ekonomije i reginalnog razvoja, vicepremijer…

Koalicioni partner Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice, Borisa Tadića, Ivice Dačića, a sada Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Pun krug! Od saradnje sa svim petooktobarskim pobednicima do koalicije sa onima koji su poraženi tog dana! Umetnost preživljavanja ili politički talenat? Pragmatizam ili neprincipijelnost? Neki bi rekli – mešano.

Samo u poslednje četiri godine Dinkić je napravio neverovatan politički luping. Od najvećeg protivnika Nikolića i Vučića, na čijoj se meti nalazio nebrojeno puta, do koalicije sa njima. Od tvrdog pregovarača sa socijalistima do njihovog kooperativnog saveznika.

Prilikom pregovora o formiranju Vlade Srbije 2008. godine, pojavile su se informacije da je predsednik SPS-a Ivica Dačić glavni kandidat za funkciju premijera. Lider G17 plus bio je najveći protivnik te ideje. To je nedavno priznao prvi čovek socijalista.

„Dinkić se prošli put usprotivio ideji da ja budem premijer. Sada imam skoro tri puta vise glasova od njega. Hvala mu.“

Press, 8. 5. 2012. godine

Kada su socijalisti namigivali DS-u da bi sa njima želeli da naprave koaliciju na republičkom nivou, Dinkić je bio taj koji je uslovio – ili razvrgavanje koalicije sa radikalima u Beogradu ili ništa od nove Vlade!

„Lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je juče da ta stranka neće učestvovati u vladi ako bude postignut dogovor sa SPS samo na republičkom nivou, a ne i na beogradskom. Dinkić je kazao da bi ta stranka mogla da podržava manjinsku vladu koju bi formirale stranke okupljene oko DS i stranke okupljena oko SPS.
– Za G17 plus nije prioritet da učestvuje u vladi. Hoćemo da budemo u vladi koja je dobra i efikasna, a ne u vladi koja mora da pravi trule kompromise s beogradskim vlastima oko ne znam čega i da se prilagođava ne znam kome. Ne pada mi na pamet da budem deo tako lošeg scenarija – kazao je Dinkić.“

Beta, 20. 5. 2008. godine

Sa Vučićem i Nikolićem Dinkić je rat vodio skoro sve vreme svog bavljenja politikom. Pljuštale su uvrede, optužbe, psovke, pa čak i tužbe.

„Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić nije smeo da se pojavi na sudu i suoči s pravdom. Dinkić je, posle iskaza koje je dao sudiji povodom privatne tužbe koju je podneo protiv Vučića, podsetio da je tužbu podneo zbog teških optužbi koje iznosi već mesecima i godinama na njegov račun.
– Podneo sam privatnu tužbu, tražim odštetu od 10 miliona dinara i, zaista, Vučić je imao priliku da na sudu argumentuje sve ono što je govorio, od čarape u Narodnoj banci, preko 50 miliona na računu. Nije smeo da dođe na sud i da se suoči s pravdom.“

Večernje novosti, 29. 3. 2008. godine

Dinkić je obećao da će kada pobedi njegova koalicija radikali morati da se odreknu stanova koje su dobili od države.

„Visoki funkcioneri SRS Tomislav Nikolić, Dragan Todorović i Aleksandar Vučić moraće da vrate narodu stanove koje su od države dobili na poklon 1999. godine, u vreme bombardovanja Srbije i slanja njenih rezervista na Kosovo.“

Danas, 15. 4. 2008. godine

Od vraćanja stanova nije bilo ništa, a Dinkić i Nikolić su postali susedi, kupivši nove i veće stanove u novim zgradama u Novom Beogradu. Nikolić je čak tvrdio da sa Dinkićem ne želi da se vidi ni na na komšijskoj kafi.

Ja neću sa SNS! A ti, Borise?

 

 

Pred poslednje izbore Dinkić je od Borisa Tadića u više navrata tražio da eksplicitno potvrdi da neće u koaliciju sa naprednjacima. Štaviše, preko medija je nekoliko puta postavljao pitanje lideru DS-a sa kim, insistirao da mu ovaj odgovori na to i nije se smirivao dok nije dobio obećanje da tadašnji partneri neće sa naprednjacima.

 

 

 

„Boris Tadić to još uvek nije jasno i glasno demantovao, a građani i čitava javnost to očekuju od njega. To je posebno važno, jer nema nikakvog nagoveštaja ko će biti kandidat za premijera iz redova DS. Zato bi bilo pošteno da Tadić Srbiji na vreme kaže da li će mesto premijera ponuditi Tomislavu Nikoliću.“

Telegraf, 12. 2. 2012. godine

„Boris Tadić treba jasno i glasno da kaže da ni u kom slučaju neće praviti vladu sa SNS. To još nijednom nije javno rekao.“

Blic, 8. 3. 2012. godine

On sam i njegovi partijski saradnici bili su odlučni – koalicija sa naprednjacima ne dolazi u obzir.

„O tome nije bilo razgovora, niti će biti. URS ni pod kakvim uslovima neće ulaziti u vladu sa SNS-om.“

Press, 24. 4. 2012. godine

Nakon poslednjih izbora, Ivica Dačić je dobio mandat za sastav nove Vlade, a Dinkić sa svojim Ujedinjenim regionima Srbije i Srpskom naprednom strankom trebalo bi da čine okosnicu buduće izvršne vlasti. Poslednji zaokret Dinkić objašnjava greškama koje je napravio DS.

„DS nije želeo sa nama i prosto su nas tamo sami odgurali. Napravili su toliko neiznuđenih grešaka u poslednjih dve godine… Promenilo se mnogo toga. DS nije iskoristio ogromnu šansu koju je imao da sprovede reforme i modernizuje Srbiju. Imali su apsolutnu vlast. Umesto toga, još više su birokratizovali Srbiju i nagomilali rekordan budžetski deficit. Vodili su neverovatno negativnu kadrovsku selekciju. Najbolje ljude nisu stavljali u vladu, već samo poslušne. SNS trenutno ima veći kredibilitet u Evropskoj komisiji nego oni, jer su kredibilno obećali reforme i mnogo efikasniji rad vlade, posebno na planu evro-integracija. Te stvari sam lično čuo od više ljudi u Briselu pre par dana. Naravno, najvažnije je da se vidi šta će biti sutra u praksi. Razumem vaš skepticizam, ali treba dati šansu promenama…“

Twitter, 1. 7. 2012. godine

O sopstvenom doprinosu partijskom zapošljavanju i negativnoj selekciji – ni reči, kao ni o odgovornosti za obećano a neispunjeno. Još manje o najvećem zaokretu na srpskoj političkoj sceni i „zagrljaju“ sa onima koje do juče nije mogao da smisli. Ali, to je Mlađan Dinkić.