Kako je zaćutala Zagorka Dolovac

Izjava Republičkog javnog tužioca u medijima trebalo bi da je nešto uobičajeno. A opet, pojavljivanje Zagorke Dolovac u medijima povodom otvaranja konferencije Savetodavne grupe tužilaca Jugoistočne Evrope bilo je prilično iznenađujuće. Iznenađujuće, jer od polaganja zakletve za drugi mandat, krajem 2015. godine, izjave Zagorke Dolovac u medijima mogu se izbrojati na prste jedne ruke, i to vrlo kratke izjave o sporednim temama, većinom.
Nismo je čuli na temu afere „Savamala“. Nismo je čuli na temu afere „Helikopter“. Nismo je čuli niti na jednu temu iz njene nadležnosti koja je uznemirila javnost. Postalo je normalno da njenih izjava nema, a da se u vestima njeno ime pojavi usput, da bude spomenuta kao prisutna na nekom sastanku, ili angažovana u nekoj međunarodnoj saradnji.
Ovaj pogled u prošlost kroz medije podseća nas da nije oduvek bilo tako. Da je u prvom mandatu, negde otprilike do sredine 2012. godine, bila relativno prisutna u medijima, da bi odjednom zaćutala. Ista žena koja je pre sredine 2012. imala šta da kaže i o aktuelnim velikim aferama, i o saobraćajnoj nesreći koja je uznemirila javnost, i o kritikama upućivanim na njen rad, i o stanju u društvu, odjednom više nije imala šta da kaže. Međutim, kroz ovaj pogled se prelamanjem slučajeva kroz obe faze uočava i još jedna činjenica, pričati o nečemu ne znači i uraditi nešto. Zločini nad novinarima, na primer, još uvek su nerasvetljeni. Velike reči, kao ni potpuna tišina, ništa nisu promenile.
Drugim rečima, ovaj pogled u prošlost odaje vernu, ne baš veselu sliku pozicije Tužilaštva kroz način, učestalost i oblike pojavljivanja Zagorke Dolovac u medijima. Ova slika je još poraznija kada se uzme u obzir činjenica da je učinak Tužilaštva u slučajevima važnim za javnost u poslednjih nekoliko godina sličan broju pojavljivanja Republičkog javnog tužioca u toj istoj javnosti – maltene nepostojeći.
Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije