Živorad Smiljanić

Datum rodjenja: 6. 2. 1942.
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 2. 1942.
Mesto:

Rođen je 1942. godine u Zaječaru.

U Apatinu živi od 1946. godine. Osnovnu školu je završio u Apatinu, gimnaziju u Somboru, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Specijalizirao je ginekologiju u Beogradu.

Po završenom fakultetu od 1969. godine počeo je da radi u Domu zdravlja u Apatinu. Već sledeće godine izabran je za direktora te ustanove, na čijem se čelu nalazio tačno tri decenije, kada je podneo ostavku zbog sukoba interesa.

Dugo je u politici kao član Socijalističke partije Srbije. Biran je više puta za člana Izvršnog i Glavnog odbora. U nekoliko navrata bio je predsednik Opštinskog odbora i Okružnog odbora SPS-a u Apatinu i u Zapadnobačkom upravnom okrugu.

U javnosti je poznat kao rekorder po broju funkcija koje je obavljao u isto vreme. Tako je u jednom trenutku bio predsednik opštine, pokrajinski poslanik, direktor Doma zdravlja, upravnik Banje Junaković, član UO Kliničkog centra Vojvodine, član programskog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine, predsednik opštinskog Crvenog krsta, predsednik opštinskog odbora SPS, predsednik Odbora za nautički turizam Srbije i predsednik Bokserskog saveza Srbije. Pored svega toga, bio je i član organizacionih odbora mnogih manifestacija u svojoj opštini, a aktivan je i u udruženjima golubara, lovaca i penzionera.

Od 1996. do 2000. godine nalazio se na čelu Skupštine AP Vojvodine, kao njen predsednik. U tom periodu izabran je i za predsednika Upravnog odbora Kliničkog centra u Novom Sadu. Od 1992. do 1996. godine bio sekretar zdravlja u Izvršnom veću AP Vojvodine. U četiri mandata bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine, a u jednom mandatu savezni poslanik i u jednom mandatu narodni poslanik u Skupštini Srbije. Čak pet puta je biran za čelnog čoveka opštine Apatin. Vodio je jedno vreme Crveni Krst u Opštini Apatin i bio član Saveznog odbora Crvenog Krsta SR Jugoslavije. Bio je dugogodišnji predsednik Bokserskog kluba „Mladost“ Apatin i predsednik Bokserskog saveza Srbije. 

Ističe da je za vreme njgovog mandata  Apatin od Udruženja privrednih novinara Srbije, Agrobanke Novi Sad i Agencije za mala i srednja preduzeća 2007. godine, kao jedna od deset najperspektivnijih lokalnih zajednica u Srbiji. dobio titulu opština budućnosti.
I nakon izbora 2012. izabran je za predsednika opštine Apatin.
 
Preminuo u decembru 2018. godine.