Vladimir Vuletić

Datum rodjenja: 24. 1. 1965.
Mesto:
Datum rodjenja: 24. 1. 1965.
Mesto:

Rođen 1965. godine u Pančevu. 

Nakon završetka gimnazije u Pančevu upisao je Filozofski fakultet u Beogradu.

Na sajtu Filozofskog fakulteta, u zvaničnoj biografji,navodi da je na tom fakultetu, na Odeljenju za sociologiju, diplomirao 1990, magistrirao 1996. i doktorirao 2002. godine. Dodaje da se usavršavao na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke (2002/3 i 2007/8). 

Od 1991. do 1994. godine bio je zaposlen kao asistent za predmete Opšta sociologija i Metodologija socioloških istraživanja na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a zatim do 1995. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kao asistent na predmetu Uvod u sociologiju.

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu zaposlen je od 1995. godine kao asistent pripravnik na predmetima Uvod u sociologiju i Opšta sociologija, od 1997. kao asistent, od 2003. godine do 2009. kao docent na predmetu Uvod u sociologiju. U zvanje vanrednog profesora izabran je 2009. godine, a u zvanje redovnog profesora 2014. godine.

Kao gostujući nastavnik predavao je na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu i na osnovnim studijama Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kao i na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Autor je, između ostalog, srednjoškolskog udžbenika Sociologija za treći razred srednjih stručnih škola i četvrti razred gimnazija (2012, Klett, Beograd), a koautor je srednjoškolskog udžbenika (2010, Zavod za udžbenike, Beograd).

Bio je član Političkog saveta Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

Krajem 2015. za člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije predložio ga je Centar za primenjena društvena istraživanja (CPDI), udruženje čiji je cilj, kako je navedeno na sajtu Agencije za privredne registre, „integrisanje rezultata društvenih istraživanja u kreiranju i oblikovanju mera praktične politike“. Udruženje je registrovano u julu 2015, ali više ne postoji, izbrisano je iz registra APR.  

U januaru 2016. Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabrao ga je za jednog od devet članova Upravnog odbora RTS-a. Na konstitutivnoj sednici, u aprilu 2016, novi Upravni odbor RTS-a izabrao ga je za predsednika UO. 

U vreme dok je bio član Političkog saveta SDS bio je oštar kritičar aktuelne vlasti. 

“Umesto modernizacije nas u poslednje tri godine vraćaju u srednji vek. Neki njihovi predstavnici nazivaju narod kmetovima. A kmetovi zapravo i jesmo jer dve trećine građana u Srbiji živi ili u bedi ili na ivici bede. To je veliki problem i to je ono za šta ova vlast nema rešenja, a nema rešenja zbog toga što nema sposobne ljude, ne može da nađe pomoć. Zapravo, bila bi najveća pomoć čitavoj Srbiji ukoliko bi se oni povukli. Naravno to se neće desiti i zato će pritisak opozicije biti sve veći i veći.“ (Youtube SDS, 27. 4. 2015. godine)

Međutim, od 2016, nakon izbora za člana RTS, promenio je stav. U vreme građanskih protesta 2017, na pitanje N1, po čemu se njegov zahtev razlikuje od zahteva građana koji na protestima traže smenu iste političke elite koju je on ranije kritikovao, odgovario je „da niko ne može da ospori da u aktuelnoj vlasti ima mnogo ljudi na različitim nivoima koji su vrlo nesposobni, ali dodaje i da je Aleksandar Vučić u prethodne dve godine promenio pristup, i da je sa priče o tome kako je sve što je loše vezano za prethodne vlasti, promenio retoriku i orijentisao se na ekonomsku dimenziju politike“.

Rekao je i da činjenica da je imenovan u UO RTS-a jeste uticala na njega, jer sada vidi “drugu stranu, kako jedan veliki sistem kao RTS funkcioniše iznutra, i u tom smislu se menja vizura”. (N1, 11. 4. 2017. godine)

Foto: Print screen YT, NIN