Vladan Zagrađanin

Datum rodjenja: 30. 5. 1968.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 5. 1968.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 30. maja 1968. godine u Sjenici.

U zvaničnoj biografiji na sajtu SPS navodi se da je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ističe da je obavljao dužnost predsednika Omladinskog saveta Beograda, dužnost generalnog sekretara Beogradskog ekološkog centra, kao i da je bio direktor omladinskih zadruga. U periodu od 2004. do 2006. godine bio je član Upravnog odbora Državne lutrije Srbije. Funkciju izvršnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume“ vršio je od 1998. do 2000. godine.

Poslanik je u Skupštini Srbije od 3. juna 2016. godine, kao i član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, a ujedno i zamenik člana skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Bio je član skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i obavljao funkciju člana skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Napominje da je član Socijalističke partije Srbije od osnivanja, 1990. godine. Poslovni direktor stranke postao je 2003. godine i na tom mestu je bio do 2006. godine. Početkom te godine bio je akter afere „Kofer“. Uhapšen je 11. januara 2006. u stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića. „Policija je upala 15 minuta nakon što je Dačić napustio stan i zatekla kofer sa 100.000 evra. Simić i Zagrađanin su u međuvremenu oslobođeni optužbi za primanje mita, a Dačić se u postupku pojavio kao svedok, rekavši da je stan napustio nakon poziva tadašnjeg generalnog sekretara vlade Dejana Mihajlova. Proteklih godina Zagrađanin je vešto izbegavao da se eksponira i o njegovom delovanju ima malo dostupnih podataka“, ističe „Danas“. 

U septembru 2015. postao je član Predsedništva stranke. „Posle dugogodišnje pauze u sam vrh SPS-a vratio se i Vladan Zagrađanin, koji je ranije u SPS bio istaknuti funkcioner. Naime, Zagrađanin je bio direktor ove stranke, a poznato je i da je i kum Ivice Dačića“, pisao je tada „Blic“.  Za predsednika Izvršnog odbora stranke izabran je u decembru 2017, a ponovo 22. jula 2019, na sednici Glavnog odbora, organizovanoj povodom 29 godina postojanja.

Kako navodi „Danas“, u partiji je svojevremeno bio zadužen za „namicanje“ para, naročito posle 5. oktobra 2000, kada je SPS zapao u tešku finansijsku situaciju. „Proslavio se i ‘legalističkim’ upadom u tadašnji Radio B92, koji je kao predsednik Omladinskog saveta Beograda preuzeo sa svojim pajtašima Aleksandrom Nikačevićem i Nemanjom Đorđevićem. Osvajanje i upravljanje B92 bio je jedini medijski istup angažovanog člana podmlatka SPS-a, koji, ipak, nikada nije predstavljao prvi ešalon ove partije, a pogotovo nije bio ljubimac porodice Milošević. Osim što porodica Milošević nije gajila simpatije prema Zagrađaninu, i veći broj njegovih stranačkih kolega nije imao neko visoko mišljenje o njemu, naročito nakon afere ‘Kofer'“, piše „Danas“.