Vladan Glišić

Datum rodjenja: 26. 8. 1970.
Stranka: Srpski patriotski savez - SPAS | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 26. 8. 1970.
Stranka: Srpski patriotski savez - SPAS | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1970. u Prištini.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Aranđelovcu, a Pravni fakultet u Beogradu. 

Kako se navodi, radio je u Opštinskom sudu u Aranđelovcu, bio direktor Pravne službe u Ortopedskom preduzeću „Rudo“ u Beogradu. Takođe, bio je pravni savetnik u Ministarstvu finansija Srbije i zamenik javnog pravobranioca Gradske opštine Rakovica.

„Sa 17 godina postao je jedan od poslednjih političkih osuđenika u bivšoj Jugoslaviji, kada je zatvoren zbog osnivanja i delovanja tajne omladinske antikomunističke organizacije srpskih nacionalista“, piše „Al Džazira“. 

Kako se ističe, bio je saradnik Srpskog sabora „Dveri“ od 2001. godine, a aktivno uključen u rad ove organizacije od 2003. godine. Bio je kandidat Dveri za predsednika Srbije na izborima 2012. godine, kada je osvojio 2,77 odsto glasova. 

Na lokalnim izborima 2014. godine bio je nosilac liste Dveri za Beograd. U avgustu 2015. Prelazno veće Srpskog pokreta Dveri saopštilo je da je Glišić samovoljno napustio Dveri i da on više ne govori u ime tog pokreta.

Napomenuto je da je od Osnivačkog sabora prestalo da postoji Starešinstvo pokreta Dveri, te da se Glišić ne može predstavljati kao član Starešinstva. „U višemesečnim internim i javnim nastupima Vladan Glišić se izjasnio protiv potvrđenog Statuta Dveri, kao i protiv izabranog predsednika, koji je na Osnivačkom saboru izabran praktično jednoglasno, računajući i glas Vladana Glišića“, istaknuto je u  saopštenju.

„Nisam izašao iz Dveri, nisam napustio ideju Dveri, saopštio je Vladan Glišić i ocenio da ‘pravno i idejno’ predstavlja grupu građana Dveri, koja je pridobila 200.000 glasača za svoj program porodičnog društva. ‘Tačno je da sam kritikovao predlog gazdinskog statuta stranke Boška Obradovića i njegovih sledbenika. Taj statut je predlog još uvek neregistrovane stranke SPD koja pokušava da uzurpira ime Dveri“, kazao je Glišić. (Fonet, 16. 8. 2015. godine) 

U novembru 2015. osnovao je novi politički pokret „Narodna mreža“. Poručio je da će pokret ostati veran programskim načelima koje su njeni pripadnici zastupali u Dverima.

Za Srbiju nema sreće u EU, NATO donosi rizike, a ne bezbednost, KiM će biti deo Srbije, Srpska treba da bude sa Srbijom, Srbi u Hrvatskoj i Crnoj Gori moraju da budu ravnopravni građani, protiv smo prodaje prirodnih bogatstava i resursa strancima, nismo za GMO…“ (Večernje novosti, 23. 11. 2015. godine)

Predsednik opštine Novi Beograda Aleksandar Šapić u julu 2018. izabran je za predsednika novoformirane stranačke organizacije Srpski patriotski savez – SPAS, a Glišić je postao član Predsedništva SPAS-a. 

Naslovna fotogrfaija: Fonet, Aleksandar Levajković