Tatjana Pekmezović

Datum rodjenja: 1. 1. 1964.
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1964.
Mesto:

Rođena 1964. u Loznici.

U zvaničnoj biografiji navodi da je na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala 1990, a magistrirala, iz onkologije, 1994. Specijalizirala je epidemiologiju 1998. godine, a odbranila doktorat iz neuroepidemiologije 1999. godine.

U zvanje asistenta na Medicinskom fakultetu (predmet epidemiologija) izabrana je 1995. godine, u zvanje docenta 2000. godine, a u zvanje vanrednog profesora 2005. godine. Od 2001. godine dopunski radi na Institutu na neurologiju Kliničkog centra Srbije, pri Jedinici za neuroepidemiologiju. Redovni je profesor Medicinskog fakulteta, na odseku za epidemiologiju. 

Na funkciji je prodekana za naučno-istraživački rad Medicinskog fakulteta. 

Kako se navodi, rukovodilac je projekta “Kvalitet života u hroničnim neurološkim oboljenjima: sveobuhvatna procena efekata bolesti“, koji finansira Ministarstvo za nauku i  tehnologiju i rukovodilac nastave epidemiologije na engleskom jeziku i predsednik Programskog saveta doktorskih studija iz epidemiologije.

„Član je Veća za nauku i Nastavno-naučnog veća Medicinskog fakulteta i član Veća grupacija Univerziteta u Beogradu. U okviru ‘Oslo Think-Tank MS Gruppen’, čiji je član, učestvuje u ‘Internacional case-control study of multiple sclerosis'“, navodi u biografiji. 

Dobitnica je nagrade za nauku Medicinskog fakulteta u Beogradu za 2006. godinu

„Njena profesionalna interesovanja usmerena su ka razvoju neuroepidemiologije u našoj sredini, kroz potsticaj epidemioloških i kliničko-epidemioloških istraživanja različitih problema vezanih za neurološke bolesti, posebno multiplu sklerozu, poremećaje pokreta, moždani udar i neuromišićne bolesti“, piše u biografiji. 

U maju 2020. rukovodi seroepidemiološkom studijom, koja će, kako je objašnjeno, u periodu jenjavanja krize izazvane pandemijom virusa korona, biti spovedena širom Srbije kako bi se utvrdio nivo kolektivnog imuniteta.

„Studiju vodi profesor Tatjana Pekmezović, a osim profesora sa Medicinskog fakulteta, u nju su uključeni profesori i istraživači iz drugih medicinskih ustanova i nekoliko naučnih ustanova, među kojima je i INEP.“ (RTS, 4. 5. 2020. godine)

Foto: Youtube, RTS