Svetozar Vujačić

Datum rodjenja: 13. 8. 1949.
Mesto:
Datum rodjenja: 13. 8. 1949.
Mesto:

Rođen 1949. godine u Dubrovniku.

„Školovao se u Beogradu, gde je završio Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ na Karaburmi i Sedmu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1976. godine. U advokaturi je od početka 1983. godine.“ (Glas javnosti, 3. 8. 2008. godine)

Kako se navodi, pred sudom je zastupao mnoge poznate ličnosti, ali je nastupao i protiv njih.

„Tako je 2001. godine branio Zorku Pucar – Vidovitu Zorku, koja je kasnije osuđena za prevaru. Bio je ubeđen da je njegova klijentkinja samo jedna ‘beznačajna žrtva proklamovane borbe protiv kriminala’. Zastupao je Dragišu Blanušu, bivšeg upravnika Centralnog zatvora, protiv koga je 2002. zatražena istraga zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj 28. juna 2001, kada je Slobodan Milošević izveden iz zatvora i prebačen u Hag. Zorana Lilića, bivšeg predsednika SRJ, Vujačić je zastupao 2003. godine, kada je ovaj podneo privatnu tužbu protiv Manojla Vukotića, glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, zbog teksta u magazinu Arena. Prvom opštinskom tužilaštvu Vujačić je 25. septembra 2003. podneo krivičnu prijavu protiv Nede Arnerić, republičkog poslanika DS, zbog sumnji da je na sednici parlamenta na kojoj su izabrani guverner i Savet NBS, 22. jula, neko manipulisao njenom glasačkom karticom i glasao umesto nje. Vujačić je naveo da sumnja da je Arnerićeva pomogla učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. On je tih dana tragao za fotografijama na kojima su Arnerićeva i Zdravko Čolić, a koje bi poslužile kao dokaz da je 22. jula poslanica bila na letovanju u Bodrumu, u Turskoj“.(Glas javnosti, 3. 8. 2008. godine)

Ističe se da će ostati upamćen i po odluci da jula 2005. otkaže punomoćje Mališi Jeftoviću, „u međuvremenu osuđenom za obljubu i protivprirodni blud nad trogodišnjom devojčicom koja je zatim umrla“.

„On je medijima tada poslao saopštenje u kojem je naveo da ni kao čovek, ni kao roditelj nije pronašao nijedan racionalan razlog da zastupa osumnjičenog, a da mu pri tom savest bude mirna, svestan da krši kodeks advokatske etike. Brojni advokati smatrali su da bi trebalo da odgovara pred Komorom, jer je njegov potez neprofesionalan i degradira profesiju.“(Glas javnosti, 3. 8. 2008. godine)

Na izborima u decembru 2000. bio je kandidat za poslanika na listi Srpske socijaldemokratske partije, čiji je predsednik bio Zoran Lilić, bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Lista nije prešla cenzus. 

U martu 2004. izjavio je da bi predsednik Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević uskoro mogao da postane član Srpske radikalne stranke. 

„Advokat Svetozar Vujačić kazao je za prekjučerašnji ‘Dnevnik’ da bi predsednik Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević već do kraja ove nedelje mogao da pređe u Srpsku radikalnu stranku. Pozivajući se na svoj izvor blizak Miloševiću, Vujačić tvrdi da je lider socijalista razočaran svim dešavanjima u partiji i da se oseća izigranim. Vujačić očekuje da bi isti potez mogao da povuče i Milutin Mrkonjić. Generalni sekretar SPS Zoran Anđelković nije juče želeo da komentariše ovu izjavu. Nemam komentar na izjave ljudi poput advokata Vujačića, koji su se bavili međusobnim optuživanjima socijalista pred sudskim organima – izjavio je Anđelković za „Glas“. Bili su iznenađeni i u Udruženju „Sloboda“, gde ovu izjavu advokata Vujačića smatraju neozbiljnom. Advokat Dragoljub Tomašević podseća da je još uvek na snazi odluka Sekretarijata Tribunala prema kojoj Milošević može da komunicira jedino sa svojim advokatima i razgovara o pripremi odbrane, kao i da ne sme da daje nikakve izjave.“ (Glas javnosti, 3. 8. 2008. godine)

Bio je advokat Luke Karadžića, brata Radovana Karadžića, a potom, nakon što je bivši predsednik RS uhapšen u julu 2008, advokat i Radovana Karadžića. 

„Pred Drugim opštinskim sudom Vujačić je zastupao Borislava Ivanovića, optuženog da je pomagao u skrivanju Ratka Mladića, kao i Sinišu Vučinića, optuženog da je sa još nekolicinom saradnika u noći između 30. i 31. marta 2001. u kompleksu vile ‘Mir’ na Dedinju bio kolovođa grupe koja je pokušavala da spreči hapšenje Slobodana Miloševića. Vujačić je početkom februara 2008. godine u medijima davao izjave kao branilac Dragana Džajića, bivšeg funkcionera FK Crvena zvezda, a da nije dobio punomoćje u predmetu.“ (Glas javnosti, 3. 8. 2008. godine)

Bio je učesnik osnivačke skupštine Srpske napredne stranke u oktobru 2008.  

„Osnivačka skupština Srpske napredne stranke (SNS) održana je sinoć u prepunoj sali beogradskog Sava centra. Za predsednika stranke, očekivano, izabran je Tomislav Nikolić, a njegovog zamenik i formalno je postao Aleksandar Vučić. Od poznatih ličnosti iz javnog života na osnivačkoj skupštini naprednjaka bili su pevači Željko Šašić, Dragica Radosavljević Cakana, Oliver Mandić, Luka Karadžić, Svetozar Vujačić, advokat Radovana Karadžića, njegov kolega Goran Petronijević, bivši šef beogradske policije Marko Nicović. Svojim prisustvom skup su uveličali i ambasadori Rusije, SAD, Velike Britanije, Indije, Kube, Libije, Japana…“ (Kurir, 22. 10. 2008. godine) 

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.  

Krajem 2020. imenovan je na funkciju savetnika ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.  

Nakon što je krajem septembra 2019. godine Milomir Marić u jutarnjem programu Televizije Hepi vređao profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija nekoliko novinarskih udruženja i organizacija podnelo je protiv Marića krivičnu prijavu. Vujačić je tada izjavio da je razgovarao sa Marićem o ovom slučaju i poručio mu da će ga braniti bez nadoknade ukoliko za to bude potrebe.

„Rekao sam mu da sam branio Miloševića i Karadžića džabe, a da će on onda biti treća osoba koju ću braniti džabe. Ako se bilo šta procesuira, garantovao sam mu oslobađajuću presudu – kaže advokat.“ (Republika.rs, 5. 10. 2019. godine)

U januaru 2021. na TV „Pink“ komentarisao je slučaj seksualnog zlostavljanja koje su prijavile mlade glumice Milena Radulović, Iva Ilinčić i još nekoliko devojaka, a onda je u tom kontekstu pomenuo potpredsednicu Stranke slobode i pravde (SSP) Mariniku Tepić: 

„Marinika Tepić, ona je poznata da podnosi krivične prijave svaki dan i njena ciljna grupa su Andrej i Aleksandar Vučić. Po njoj, taj Andrej ima sve u Vojvodini, ja ne isključujem mogućnost da će Marinika da prijavi Andreja da je silovao’, rekao je Vujačić. – Nemojte joj davati ideju! ‘Ne da bi dokazala, već zbog publiciteta i rušenja ugleda Andreja’, dodao je Vujačić.“ (N1, 24. 1. 2021. godine) 

Foto: Printscreen Youtube/Novo jutro