Srđan Verbić

Datum rodjenja: 27. 5. 1970.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 27. 5. 1970.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1970. godine u Gornjem Milanovcu.

Tokom školovanja bio je polaznik prvih programa Istraživačke stanice
Petnica, učesnik više saveznih smotri „Nauka mladima“ i stipendista SANU
i Republičkog fonda za talente. U oktobru 1986. dobio je Oktobarsku
nagradu Grada Beograda za najbolji srednjoškolski istraživački rad iz
astronomije. Diplomirao je teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu Univerziteta u
Beogradu, nakon čega počinje da radi kao rukovodilac programa fizike u
Istraživačkoj stanici Petnica. Magistarski rad iz oblasti veštačke
inteligencije odbranio je 2001. godine. U januaru 2014. godine doktorirao je na temu vrednovanja testova znanja, na Univerzitetu u Beogradu.

Od 2003. godine učestvuje u međunarodnoj studiji učeničkih postignuća PISA, a od 2005. radi u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u početku kao savetnik-koordinator za prirodne nauke, a od 2013. godine i kao rukovodilac Centra za ispite.  Autor je tri osnovnoškolska udžbenika iz fizike i recenzent više udžbenika i knjiga iz popularne nauke. Aktivno se bavi i promocijom nauke.

Ima dvedestogodišnje iskustvo u naučnom obrazovanju nadarenih srednjoškolaca, tokom kojih je organizovao oko 100 seminara i radionica za srednjoškolce, studente i nastavnike, kao i dvanaest konferencija mladih talentovanih srednjoškolaca.

Vodio je projekat izrade predloga standarda za kraj obaveznog obrazovanja u prirodnim naukama. Aktivan je u međunarodnoj mreži koja okuplja organizacije koje se bave talentovanim učenicima.

Do dolaska na funkciju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u aprilu 2014, radio je u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije.