Nenad Prokić

Datum rodjenja: 3. 9. 1954.
Mesto:
Datum rodjenja: 3. 9. 1954.
Mesto:

Rođen je 1954. godine u Beogradu.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu – Grupa za dramaturgiju. Poslediplomske studije iz Teatrologije pohađao je na istom fakultetu.

Između 1985. i 1995. godine radio je kao pisac-dramaturg u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U periodu od 1991. do 1995. radio je u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru. Bio je direktor Bitef teatra i Bitef festivala u Beogradu od 1997. do 2005. godine.

Redovni je profesor je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na četvrtoj godini Katedre za dramaturgiju, gde predaje Dramske pravce XX veka, navodi se na zvaničnom sajtu Fakulteta dramskih umetnosti.

Autor je deset dramskih komada, od kojih je jedan svrstan u Antologiju savremene srpske drame, a svi ostali objavljeni i izvedeni u zemlji i inostranstvu.

Jedan je od osnivača Beogradskog kruga i Foruma pisaca.

Bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije u dva mandata.

Prokić je osnivač i prvi Predsednik Grupe prijateljstva s Malteškim redom u Parlamentu Srbije.

Princ i Veliki majstor Suverenog Vojnog Bolničkog Reda Svetog Jovana od Jeusalima, Rodosa i Malte, fra Metju Festing, odlikovao ga je viteškim krstom Velikog oficira PRO MERITO MELITENSI Suverenog Vojnog Malteškog Reda na dan 15. juna 2012.

Osnivač je Liberalno demokratske partije (LDP), a bio je i član Predsedništva. Iz LDP je izašao 3. novembra 2012. „zbog odsustva osnovnih demokratskih procedura u stranci“.

Od oktobra 2014. je na položaju savetnika za humanitarne poslove u ambasadi Suverenog Vojnog Malteškog Reda u Republici Srbiji.

Na izborima za Skupštinu grada Beograda, u martu 2018, bio nosilac liste „Dr Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“, ali lista nije prešla cenzus, jer je osvojila svega 1.402 glasa. 

 

Naslovna fotografija: Medija centar