Nebojša Bakarec

Datum rodjenja: 21. 4. 1963.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 21. 4. 1963.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1963. u Osijeku.

Studirao je arhitekturu, ali je kao kandidat na izbornoj listi za Skupštinu grada Beograda 2018. kao zanimanje naveo – građevinski inženjer.  
 
U Demokratskoj stranci Srbije bio je više od dve decenije i bio je visoki funkcioner te partije. Pred izbore u septembru 2000. godine bio je ovlašćeno lice Demokratske opozicije Srbije. Isto zaduženje imao je i pred decembarske izbore iste godine, kao i 2002. na oktobarskim i ponovljenim novembarskim izborima za predsednika Srbije, u ime predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice.
 
Bio je odbornik DSS u Skupštini grada Beograda i predsednik Izvršnog odbora Opštine Stari grad (od 2000. do 2004), a potom zamenik predsednika opštine do 2008. godine.
 
„Jedan sam od osnivača onog Koštuničinog DSS, davne 1992. Delio sam i dobro i zlo sa Koštunicom i DSS-om, pune 23 godine. Prošle godine sam izbrisan iz DSS, bez obrazloženja. Sada sam potpredsednik Samostalnog DSS, koji predvodi Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika“, naveo je Bakarec u pismu stanovnicima Starog grada u martu 2016.  
 
U oktobru 2017. potvrdio je da će učestvovati u kampanji SNS za izbore u Beogradu. Za „Danas“ je izjavio da će biti aktivan kao običan član SNS „koji može da doprinese svojim znanjem i iskustvom“. Smatra da se SNS „satanizuje“ na sličan način kao nekada DSS. „Nova retorika Bakareca umnogome se razlikuje od stavova koje je javno zastupao sve donedavno. Između ostalog, za Srpsku političku misao ocenjivao je da su ‘Vučić i Nikolić odlučili da ispune ono zbog čega su ih Vašington i Brisel i stvorili – da izdaju Kosovo i Metohiju, a da Srbija bez problema proguta izdaju – kao svoj spas’, dok je Vučića uobičavao da naziva ‘Gospodar Vučić'“, podsetio je „Danas“. Za „Blic“ je izjavio da se učlanio u SNS kako bi se borio protiv „nepravde i dalje satanizacije te partije.“
 
„Ja nisam preletač. Pre dve i po godine sam izbačen iz DSS bez ikakvog obrazloženja, iako sam osnivač stranke. Zatim je osnovano udruženje Samostalni DSS, ali ono nije imalo sadržaj niti političke aktivnosti. S obzirom na to da sam se kao član DSS dugo borio protiv DS, što je i razlog nastanka moje bivše stranke, prirodno je da se priklonim naprednjacima, koji se takođe bore protiv DS“, kazao je Bakarec.
 
Nakon izbora u martu 2018. postao je odbornik SNS u Skupštini grada Beograda. 
 
Pažnju javnosti svojevremeno je izazivao i izjavama o svojim pesmama i tetovažama. Na njegovim tetovažama prikazani su anđeo i 21 zvezdica. Kako je slikovito objašnjavao, „baš zato što pišem pesme, dobio sam potrebu da se istetoviram“. Sa podjednakom strašću pripovedao je o svojoj ljubavi prema tangu: „A onda, kad uđete u taj ples, vidite da je ta erotika samo površna, a da je suštinski tango zagrljaj, razmena energije dvoje ljudi koji plešu, bez ikakvih prednjih ili zadnjih namera“. Bakarec je 2005. godine dao osam odsto svoje kože sa butina dečaku koji se povredio u požaru.
 
U maju 2018. Savet za štampu izrekao je javnu opomenu portalu “Novi standard” zbog njegovog teksta u kojem je iznet niz neistina i uvreda na račun novinarke N1 Maje Sikimić.