Natan Albahari

Stranka: Pokret slobodnih građana | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Stranka: Pokret slobodnih građana | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

„Rođen u Jugoslaviji, odakle se sa porodicom 1994. godine preselio u Kanadu“. (Uperi prstom, 27. 3. 2014. godine)

Osnovne studije završio na Fakultetu političkih nauka u Kalgariju (Kanada), a diplomu Mastera za evropske integracije (MES) stekao je na Univerzitetu u Bonu – Centar za studije evropskih integracija (ZEI), navodi u zvaničnoj biografiji.  Master teza zasnivala se „na analizi tehničkog i političkog progresa Srbije u procesu ispunjavanja kriterijuma za integraciju u EU čime je nastavio da se bavi i kroz mnogobrojne projekte koje je vodio, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike“.

„Veći deo svog odrastanja proveo sam u Kalgariju, u Kanadi. Odlučio sam da studiram prava i pošto sam stupio u taj svet, shvatio sam šta sve podrazumeva ozbiljno bavljenje poslom jednog pravnika u Severnoj Americi. To je značilo 60 do 80 sati rada nedeljno i platu sa kojom bih za godinu ili dve već mogao da imam svoj stan i dobar automobil. Isto tako, značilo je da uopšte neću imati vremena da uživam u novcu koji bih zarađivao, jer bih morao da radim i vikendima. Shvatio sam da ne želim da mi život bude besmisleno jurcanje i vožnja kolima koja sam kupio od svoje plate, ali ih vozim samo na relaciji kuća-posao“, ispričao je u jednom intervjuu. (Uperi prstom, 27. 3. 2014. godine)

Navodi da je u leto 2007. godine došao da provede neko vreme u Srbiji, gde je upoznao ljude iz Ministarstva za dijasporu, koji su ga „ohrabrili da dođe i radi ovde, ističući da je njegov profesionalni profil u Srbiji potreban“.

„Imao sam još godinu dana studija i dovoljno vremena da razmislim i sagledam neke profesionalne prednosti – dolazak u Srbiju značio je rad u zemlji koja želi da postane članica EU, uz to značio je da ću se baviti temama koje su mi bile interesantne kao što su tekuće reforme, nestabilnost u regionu i mnogo aktuelnih pravno-političkih pitanja“, kazao je. 

Od 2008. godine zaposlen je u ISAC fondu i nalazi se na poziciji menadžera programa. Prethodno je u toj organizaciji bio angažovan kao saradnik na projektima i kao menadžer projekta. 

Zadužen je za organizaciju programa koji se bave evropskim i evroatlantskim intergracijama Srbije, kao što su međunarodne konferencije, seminari, studijske posete i treninzi, političko zagovaranje i ostale aktivnosti koje spadaju u domen paralelne diplomatije. U okviru Nacionalnog konventa o EU vrši funkciju zamenika predsedavajućeg radne grupe za Poglavlje 31 – Zajednička spoljna i bezbednosna politika.

Povremeni je predavač na Beogradskoj otvorenoj školi i „do sada je održao nekoliko prezentacija za različite studijske grupe, NVO i učenike srednjh škola u Srbiji na temu Evropske unije, NATO i reforme bezbednosnog sektora“.

Internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana.

Foto: FoNet/Nenad Ðorđević