Mirjana Marković

Datum rodjenja: 10. 7. 1942.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Datum rodjenja: 10. 7. 1942.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mirjana Marković rođena je 10. jula 1942. u Požarevcu.  
 
Diplomirala, magistrirala i doktorirala sociologiju na Beogradskom univerzitetu.  
 
Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi. Objavila je oko sto radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki. 
 
Pored akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu. Komunističke ideje nasledila je iz svoje porodice, koje je kasnije prenela u svoje delovanje u javnoj politici. Bila je jedan od osnivača i predsednica Direkcije Jugoslovenske levice (JUL). Međutim, najpoznatija je kao supruga predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. 
 
Do oktobra 2000. godine njena stranka je bila glavni koalicioni partner Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS). Početkom 2003. godine odlazi u Rusiju.   
 
Protiv nje je 2005. godine podignuta optužnica po kojoj se tereti da je iskoristila službeni položaj tako što je Živku Knežević, bivšu generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja „podstrekla da dodeli stan Iloni Pešić, dadilji svog unuka, premda ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove“.
 
Interpol je 2005. godine raspisao poternicu za njom jer se nije pojavila na sudu kako bi se suočila sa optužbama za zloupotrebu položaja. 

Povezan sadržaj
admin 14. 1. 2015.
 
Predstavnici Generalnog tužilaštva Rusije 2010. godine naveli su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da njeno hapšenje po poternici srpskog Interpola, koja je na  snazi od 2005. godine, nije moguće.
 
Pored optužbi za zloupotrebu službenog položaja, više puta je bila pominjana kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije. Imena tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge provlačila su se tokom čitavog postupka istrage i suđenja. Marković od početka pa do kraja procesa nikada nije bila saslušana, iako je to bilo najavljivano.
 
Posle skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta, Beogradski Viši sud zakazao je za 27. jun 2018. objavljivanje prvostepene presude Mirjani Marković i ostalim optuženima za nezakonitu dodelu državnih stanova 2000. godine.
 
U martu 2019. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je ona osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova.
 
Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, naloženo je da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu i otklone sve nelogičnosti iz presude i povrede krivičnog postupka.
 
Apelacioni sud zaključio je da je izricanjem presude, došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i da je primenjen zakon koji nije mogao biti primenjen.
 
Takođe, navodi se da je nejasno zbog čega prvostepeni sud nije zaključio da je došlo do zastarevanja krivičnog dela, jer je Mirjana Marković optužena da je krivično delo izvršila u septembru 2000. godine.
 
Preminula je 14. aprila 2019. u Rusiji.