Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nadležno je za prostorno planiranje, utvrđivanje uslova za izgradnju objekata, uređenje saobraćajnog sistema i saobraćajne infrastrukture. U nadležnost ovog ministarstva spada kontrola i inspekcijski nadzor građevinske i saobraćajne infrastrukture i obezbeđivanje povoljnih uslova za razvoj projekata koji se finansiraju iz pristpunih fondova Evropske unije.

*
Foto: Istinomer

U sazivu Vlade Ane Brnabić ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je Zorana Mihajlović, koja je ovu funkciju obavljala tokom obe Vlade Aleksandra Vučića (2014-2016, 2016-2017).

Tokom Vlade Ivice Dačića (2012-2014) nadležnosti sadašnjeg ministarstva su bile podeljene između Ministarstva saobraćaja i Ministarstva građevinarstva i urbanizma. Do rekonstrukcije Vlade 2013.godine ministar saobraćaja je bio Milutin Mrkonjić, koga je na tom mestu zamenio Aleksandar Antić. Ministar građevinarstva i urbanizma sve četiri godine bio je Velimir Ilić.

U Vladi Mirka Cvetkovića, Milutin Mrkonjić je bio na čelu Ministarstva za infrastrukturu, kako se tad zvalo ovo ministarstvo. Nakon rekonstrukcije Vlade 2011.godine, naziv ministarstva je promenjen u Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, a ministar je ostao nepromenjen.