Milovan Drecun

Datum rodjenja: 4. 10. 1957.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 4. 10. 1957.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1957. godine u Vranju.

Osnovnu školu je završio u Surdulici, gimnaziju u Vladičinom Hanu, a Fakultet političkih nauka, međunarodni smer, u Beogradu 1981. godine. „Upisao je i poslediplomske na Pravnom, trebalo je da ih okonča, ali ga je odsluženje vojnog roka sprečilo“. (Glas javnosti, 13. 8. 2000. godine) Na sajtu Skupštine Srbije ističe da je magistar ekonomskih nauka, ali ne navodi na kom fakultetu je magistrirao. 

Počeo je da radi kao spoljnopolitički urednik u listu „Narodna armija“, glasilu tadašnje JNA, koji je nakon raspada SFR Jugoslavije 1992. preimenovan u „Vojska“.

U Radio-televiziju Srbije (RTS) prešao je 1993. i, kao vojno-politički komentator, uglavnom pratio zbivanja na Kosovu. U vreme bombardovanja NATO-a 1999. bio je izveštač RTS sa Kosova.

Kosovo je napustio zajedno sa jedinicama Vojske Jugoslavije nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, 12. juna 1999. godine.

U biografiji navodi da je posle NATO bombardovanja bio među prvih osam odlikovanih Ordenom za hrabrost.

Bio je član Socijalističke partije Srbije (SPS), u koju se učlanio 1996. godine.

Početkom 2000. osnovao je partiju „Preporod Srbije“, čiji je bio predsednik. Zbog javnog iznošenja stavova, ističe, dobio je plaćeno odsustvo u RTS do 1. novembra te godine, a potom je napustio tu kuću.

Sredinom juna 2011. godine postao je član Srpske napredne stranke, a na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika te stranke. I nakon narednih parlamentarnih izbora biran je za narodnog poslanika. 

Predsednik je skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju. 

Naslovna fotografija: Fonet, Nenad Đorđević