Milica Đurđević Stamenkovski

Stranka: Srpska stranka Zavetnici | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Stranka: Srpska stranka Zavetnici | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođena 1990. godine u Beogradu. 

Ističe da je odrasla u Kaluđerici. 

„S obzirom na to da je dete ratnog reportera Rajka Đurđevića, svakodnevno je bila suočena sa svim onim temama koje su u poslednjoj deceniji dvadesetog veka mučile srpski narod. ‘Mogu slobodno da kažem da sam još kao devojčica pokazivala afinitete ne samo prema politici već i prema nacionalnom delovanju. Često kao anegdotu ispričam da sam svoj prvi miting održala kada sam imala četiri godine. Tokom igre pokazivala sam drugaricama iz ulice kako treba držati tri prsta i nositi srpsku zastavu’.“ (Žurnalist, 11. 6. 2018. godine) 

Završila je Prvu beogradsku gimnaziju, a potom diplomirala na Fakultetu političkih nauka. 

Članica je Predsedništva Srpske stranke Zavetnici.

„Pokret Zavetnici osnovala je početkom 2012. godine grupa od dvadeset ljudi, koji su se okupljali na barikadama srpskog naroda na KiM, organizovali brojne skupove i proteste, učestvovali u humanitarnom radu, obeležavali značajne istorijske datume i širili državotvornu i rodoljubivu misao. Samo ime pokreta odabrano je po uzoru na istorijsko iskustvo u kojem središnju tačku zauzima kosovski zavet, kao vekovna inspiracija brojnih vladara, naučnika, pesnika, pisaca, vojskovođa i najvećih srpskih umova. Vremenom, Zavetnici dobijaju sve veću podršku širom zemlje, regiona i srpskog rasejanja. Na proleće 2016. godine pokret organizuje najveće anti-NATO demonstracije u Evropi, a nekoliko meseci kasnije nastupa na parlamentarnim izborima, osvajanja više od 30.000 glasova i stiče velike simpatije građana. (…) Nakon sedam godina postojanja i delovanja pokreta Zavetnici, Glavni odbor jednoglasno donosi odluku o prerastanju u političku stranku. Zahvaljući podršci više 11.000 građana Srbije, u avgustu 2019. godine zvanično je osnovana Srpska stranka Zavetnici.“ (Zavetnici.rs)

Ističe da prethodno nije bila ni u jednoj stranci. 

„Dok je bila učenica Prve beogradske gimnazije, Milica je pratila politička dešavanja, odlazila na mitinge čak i kada nije znala ko su organizatori ali i sama bila član raznih srednjoškolskih organizacija i sekcija.  Zatim je postala punoletna i samim tim dobila mogućnost da bude politički aktivnija, ali pre osnivanja Zavetnika nije bila član nijedne druge političke partije. ‘U periodu kada sam postala student Fakulteta političkih nauka teško mi je bilo nemo posmatrati borbu našeg naroda da očuva svoja elementarna prava na Kosovu i Metohiji. Smatrala sam da je naša obaveza da iskažemo solidarnost sa ljudima koji su branili svoj kućni prag i iz tog razloga sam učestvovala u organizovanju skupova podrške narodu sa Kosmeta’, priseća se Milica svojih prvih javnih nastupa od kako je počela da gradi političku karijeru. ‘Nisam znala da će naša podrška kroz pokret koji je tada nazvan prema kosovskom zavetu, poprimiti politički pravac i vremenom postati jedna referentna politička snaga’. Ona je kao veoma mlada devojka 2012. godine politički pokret osnovala sa svojim tadašnjim dečkom, a sadašnjim suprugom Stefanom Stamenkovskim. “ (Žurnalist, 11. 6. 2018. godine) 

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine bila je prva na listi „Zavetnika“, koji su nastupili u koaliciji pod nazivom „Patriotski front“, sa Saborom srpskog jedinstva, NP – Preporodom Srbije i Slobodnom Srbijom – Niš, ali osvajaju svega 4. 514 glasova i ne prelaze izborni cenzus. 

Na parlamentarnim izborima 2016. lista „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici — Milica Đurđević“ osvojila je  27.690 glasova (0,73 odsto). 

„Zavetnici“ su učestvovali i na izborima za Skupštinu grada Beograda u martu 2018. i osvojili 5.301 glas (0,65 odsto). U kampanji za te izbore “Zavetnici” su na prostorije Kuće ljudskih prava zalepili plakate kojima su izrazili protivljenje kandidaturi osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić za Nobolevu nagradu za mir. Nekoliko dana kasnije su ponovo na te, ali i prostorije Žena u crnom, Centra za kulturnu dekontaminaciju i Inicijative Ne davimo Beograd, izlepili nalepnice sa natpisima “Strani agenti” i “Zatvoreno od 4. marta”. U maju te godine Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) podneo je protiv Milice Đurđević krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu „povodom aktivnosti i stavova koje je iznosila o delovanju nevladnih organizacija“. 

„Tim povodom Đurđevićeva je saopštila da je po nalogu tužilaštva jutros dala izjavu policiji u svojstvu građanina, u cilju prikupljanja obaveštenja i utvrđivanja istinitosti optužbi navedenih u prijavi. Đurđevićeva je dodala da podnosioci krivične prijave navode da je podstrekivala diskriminaciju time što je, kako navodi, zatražila da se zaustavi finansiranje antiustavnih NVO iz budžeta Grada Beograda, zatim što je izjavila da ‘pola grada nema kanalizaciju, ali da se za ‘fekalije’ Borke Pavićević i Nataše Kandić izdvajaju sredstva’. Takođe jer je održala skup ispred Kuće ljudskih prava i na toj zgradi istakla plakat sa fotografija Nataše Kandić sa natpisom ‘Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda’. Đurđevićeva tvrdi da u tim radnjama nema elemenata bilo kakvog krivičnog dela, već da je po sredi pokušaj da se ućutkaju i zastraše svi oni koji misle drugačije od pojedinih nevladnih organizacija. ‘Stojim iza svake svoje izgovorene reči i tvrdim da je neophodno usvojiti zakonske mere kojima bi se regulisalo njihovo delovanje i transparentnost finansiranja’, navela je Đurđevićeva. Pored ostalog je podsetila da je Nataša Kandić aplaudirala kao počasni gost na skupštini proglašenja takozvane kosovske nezavisnosti, te da za Tužilaštvo to nije bilo krivično delo, dok se u njenom slučaju razmatra postojanje krivične odgovornosti.“ (Tanjug, 14. 5. 2018. godine) 

Ni na parlamentarnim izborima održanim u junu 2020. Zavetnici nisu uspeli da preskoče izborni cenzus. Lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“ osvojila je 45.950 glasova (1,43 odsto). 

Foto: Fonet, Aleksandar Levajković