Milan Stamatović

Datum rodjenja: 24. 5. 1960.
Stranka: Zdrava Srbija | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 24. 5. 1960.
Stranka: Zdrava Srbija | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1960. godine, kako ističe, „na Dan Svetih Kirila i Metodija, najveći praznik svih slovenskih hrišćanskih zemalja“.

„Rođen je kao prvo dete u tada tek otvorenom porodilištu u Čajetini. Time se, simbolički, unapred objavljuje sve ono zaista najvažnije u njegovoj budućoj biografiji. Naučen od malena u rodnom Sirogojnu da se pravo na dostojanstveni život zaslužuje poštenjem i trudom, on je iz Jevanđelja naučio da su Hristovu misiju i Njegovu Blagu Vest sobom poneli i proneli prosti ribari i drvodelje, radnici i ljudi iz naroda. To je i prelomilo da umesto uspeha po svaku cenu, Milan odabere samostalan radni život od najranijih dana, sa rezultatima u meri onog urađenog i svima korisnog“, navodi u zvaničnoj biografiji

Navodi da je po struci tehničar tehnolog. („Poštujući rad kao svetinju i isključivo konkretne rezultate ‘na terenu’, on se odmah posle završene srednje škole kao tehnolog-tehničar zaposlio i počeo sa onim što danas sa ponosom može da pokaže kao konkretni rezultat svog životnog puta“).

U biografiji napominje da je od 1980. godine „radio u IMR Beograd, PK Zlatibor, Metaloplastika“. 

Dodaje da je 2001. godine imenovan za predsednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Čajetina, a da je 2004. izabran za predsednika opštine Čajetina na čijem je čelu i danas. 

Član opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije u Čajetini postao je 2000. godine, a 2007. postao je predsednik tog odbora. 

Član Glavnog odbora DSS-a postao je 2008, a 2010. godine član Predsedništva ove stranke. 

Ističe da je 2014. godine učestvovao u osnivanju Srpske narodne partije. Početkom 2017. napustio je SNP i nakon toga je formirao grupu građana „Za zdravu Srbiju“. 

„Osim za svoju neposrednu zajednicu, Milan se uvek trudio da pomogne svim našim sunarodnicima (a i nevoljnicima uopšte) i pokaže bratsku solidarnost. Njegova podrška Hilandaru, Drvengradu na Mokroj Gori, deci sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i sa svih strana je dobro poznata. Uz to se, tragom onih na čiji je Dan rođen, uvek borio za hrišćanske i narodne vrednosti, na strani svih projekata koji u sebi nose prosvetiteljsku i duboko humanu nameru, od onog lokalnog pa do nacionalnog nivoa i značaja. A prvi pređu jednakima je uvek bio, gde god je radio i na kom god poslu je bio. Shvativši da se pravo predvođenja zaslužuje samo tako što se na sebe preuzima najviše obaveza i onih najodgovornijih dužnosti, uvek je stajao pred drugima i ispred svojih saputnika i saboraca, primajući na sebe udare neprijatelja i odlučnu nameru za ostvarenje najvažnijih i, samim tim, najtežih projekata. Takođe, prvi je započinjao modernizaciju i sve potrebno za poboljšanje uslova života svojih Zlatiboraca, ne zaboravljajući, pritom, na neophodnost zaštite svega onog nasleđenog iz duhovne i običajne riznice našeg narodnog predanja“, navodi se u zvaničnoj biografiji. 

Dodaje se da bi“kao što se neko dičio svojim doktoratom, Milan se diči onim što je učinio za opšte dobro zajednice kojoj, s ponosom, pripada“. „On je, jednom rečju, ponosni Zlatiborac i neumorni borac za Srbiju. To je i najkraća definicija njegovog stava, karaktera i odabranog životnog puta“, piše u biografiji. 

Bio je kandidat na izborima za predsednika Srbije 2017. godine i osvojio 1,15 odsto glasova. 

U avgustu 2018. na području Čajetine organizovan je „Omladinsko-patriotski kamp Zlatibor 2018“, na kome se, prema rečima organizatora, polaznici stari od 12 do 23 godine uče „patriotskom vaspitanju“ i obuci koja, između ostalog, podrazumeva i rad sa „vežbovnim“ puškama. Deo javnosti je burno reagovao zabrinut jer je „jačanje ratničkog duha u cilju dalje militarizacije društva“. Ministarstvo unutrašnjih poslova rasformiralo je kamp, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je „da ono što se dešavalo na Zlatiboru i kamp u kojem su deca imala vojnu obuku nije Srbija budućnosti i poručio da takve stvari država Srbija neće tolerisati“.

Stamatović je odbacio kao neistinite optužbe lidera LDP Čedomira Jovanovića da je organizovao „paravojni kamp“ na Zlatiboru u kome su „ruski agenti željni krvi“ obučavali maloletnike „za nekakve ratove i agresivno ponašanje“.

Navodeći da je Čajetina jedina opština u Srbiji koja ima Kancelariju za saradnju sa Rusijom, Stamatović je u saopštenju potvrdio da je ta lokalna samouprava pomogla održavanje kampa, „ali ne sa ciljem izazivanja krvoprolića i organizovanja puča već smo ih učili rodoljublju i ljubavi, a ne veleizdaji i mržnji, da vole svoje, a poštuju tuđe“.

„Bilo je i ruskih instruktora, ali omladinci se nisu podučavali agresiji i nasilju već onome što smo i mi stariji učili na časovima opštenarodne odbrane i društvene samozaštite. A puške nisu bile ruske kao što laže naprednjački komesar za rasrbljivanje Srbije Čedomir Jovanović, već plastične kineske igračke“, naveo je Stamatović.

Krajem 2019. Stamatović i predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić potpisali su „Politički okvir udruživanja patriota“, dogovor o političkoj saradnji i zajedničkom delovanju, a kako su najavili blizu su i da zajednički nastupe na svim izborima 2020. Međutim, ubrzo, krajem januara 2020, Šapić je saopštio da će SPAS ipak samostalno izaći na parlamentarne izbore. Odluka o samostalnom izlasku na izbore je konačna, rekao je Šapić „Tanjugu“ i dodao da želi da veruje da je sa Stamatovićem bio nesporazum, a ne nešto drugo.

Na izbornoj skupštini Zdrave Srbije, održanoj 19. januara 2020, izabran  je za predsednika stranke. 

Na parlamentarnim izborima u junu 2020. lista „Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija“ nije preskočila cenzus, osvojila je svega 1,04 odsto glasova. U Čajetini je Zdrava Srbija osvojila najveći broj glasova. 

„Zdrava Srbija saopštila je da je postigla veliki uspeh na lokalnim izborima u Srbiji, a da je najubedljiviji rezultat ostvarila u opštini Čajetina gde je osvojila 61 odsto glasova birača, odnosno 2,5 puta više glasova od liste Srpske napredne stranke. U saopštenju se navodi da je na izborima u Čajetini, posle koalicije Zdrave Srbije koju čine još DSS i PUPS, oko 26 odsto glasova dobila naprednjačka lista, SPS je dobio pet, a koalicija oko POКS četiri odsto podrške građana. ‘Osim u Čajetini, Zdrava Srbija je ostvarila odličan rezultat na lokalnim izborima u Užicu, gde je druga partija sa osvojenih 22 odsto glasova, što je veliki izborni uspeh, ako se zna da je ZS Milana Stamatovića prvi put učestvovala na užičkim izborima i da je na te izbore izašla samostalno’, navodi se u saopštenju. ZS navodi da je i u Kragujevcu zauzela drugo mesto sa 20 odsto podrške birača, obezbedivši 19 mandata u Skupštini grada Kragujevca. Značajne izborne rezultate na lokalnim izborima ZS je postigla u Kraljevu, u koaliciji sa POKS i Boljom Srbijom (pet odborničkih mesta), zatim u Priboju (pet odborničkih mesta), Požegi (četiri odbornička mesta), Arilju (četiri odbornička mesta), Ivanjici (dva odbornička mesta) i Novoj Varoši (jedno odborničko mesto), navodi se u saopštenju Zdrave Srbije.“ (Beta, 22. 6. 2020. godine) 

U januaru 2022. saopšteno je da Zdrava Srbija na predstojeće parlamentarne izbore izlazi sa starnkom Dosta je bilo i Pokretom Živim za Srbiju, na zajedničkoj listi „Suverenisti“.