Marijan Rističević

Datum rodjenja: 1. 3. 1958.
Stranka: Narodna seljačka stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 3. 1958.
Stranka: Narodna seljačka stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1958. godine u Novim Karlovcima.

U biografiji navodi da je završio Višu školu organizacije rada.

Takođe, prema zvaničnoj biografiji, od 1979. do 1985. godine radio je u Industriji motora i traktora (IMT), a od 1986. godine bavi se zamljoradnjom na svom imanju.

Član je Narodne seljačke stranke od osnivanja 1990. godine, koja je 1996. prerasla u Koaliciju Vojvodina, (koju su činile: Narodna seljačka stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Reformisti Vojvodine), gde je vršio funkciju sekretara. Godine 2003, pored Pokreta za Vojvodinu, iz Koalicije je isključena i Narodna seljačka stranka, a sa njom i Rističvić, pri čemu mu je poništen i mandat republičkog poslanika, budući da je optužen za nerad, lažno predstavljanje i nedolično javno ponašanje, uključujući bespravno potezanje oružja na javnom mestu. Optužen je takođe i za organizovanje kampanje protiv svoje stranke i njenog predsednika Dragana Veselinova, jer je tvrdio da je falsivikovanjem pokušao da mu „ukrade“ Narodnu seljačku stranku. Optužbe Veselinova odnosile su se na Rističevićevo bogaćenje od fabrike duvana Fast, ali i od prodaje potpisa za kandidaturu za predsedničke izbore, od kojih je odustao.

Od septembra 2000. godine bio je predsednik poslaničkog kluba KV – Srpski pokret otpora sa Kosova. 

Tokom 2000. godine privođen je dva puta kao aktivista “Otpora”.

Od 2002. godine predsednik je Narodne seljačke stranke. U septembru 2004. godine izabran je za predsednika Skupštine opštine Inđija, a 5. oktobra 2007. godine smenjen je sa ove funkcije, pošto je optužen da je povredio poslovnik.

Pod sloganom „Da nam svane“ NSS Marijana Rističevića je za parlamentarne izbore 2003. oformila koaliciju Za narodno jedinstvo sa Narodnom strankom, strankom Naš dom Srbija i Srpskom strankom, na čijem se čelu pored njega našao i Borislav Pelević.

Dva puta je učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji. Prvi put na neuspelim izborima u novembru 2003. godine, kada je zauzeo četvrto mesto sa 72.105 ili 2,86 odsto glasova, a potom na izborima u junu 2004. godine, kada je osvojio 10.198 ili 0,33 odsto glasova.

Nakon izbora 2012. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika, a na tom mestu je ostao i nakon izbora 2014 i 2016. godine, kao poslanik vladajuće koalicije.

Prema pisanju dnevnog lista Blic (Blic, 30. decembar 2017. godine) krajem 2017. na konkursu koji je trajao svega četiri dana Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu više od 1,3 miliona dinara za kupovinu novog traktora, što su mnogi poljoprivrednici ocenili kao “nameštaljku”. 

Pripada najaktivnijim poslanicima koji izriču brojne uvrede na račun kolega iz opozicije, ali i novinara, kao na primer novinarku portala Voice Slađanu Gluščević, koja je pokušavala da sazna nešto više o pomenutom konkursu (N1, 28. decembar 2017. godine).

Veliku prašinu u javnosti podigao je krajem 2016. godine, kada je na “Tviteru” optužio poslanika Demokratske stranke (DS) Dejana Nikolića da koristi bolest svog deteta u političke svrhe, objavljujući istovremeno podatke maloletnog lica. Nakon reakcije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rističević se izvinio što je izneo podatke kao član UO RFZO (N1, 21. novembar 2016. godine).

Član je Upravnog odbora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Svojevremeno je, sa još pedesetak članova i pristalica Narodne seljačke stranke, doveo je magare iz Novih Karlovaca kod Inđije sve do Nemanjine ulice kako bi izrazio nezadovoljstvo politikom Vlade prema poljoprivredi, prvenstveno Ministarstva poljoprivrede, da bi ih posle nekoliko sati, ispred zgrade Vlade, uklonila policija. 

Učestvovao je u rijaliti programu „Farma“.