Ljiljana Marković

Datum rodjenja: 5. 6. 1953.
Mesto:
Datum rodjenja: 5. 6. 1953.
Mesto:

Rođena 1953. godine u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je „obrazovanje stekla na Univerzitetu u Kembridžu (diplomirala na Fakultetu ekonomskih i političkih nauka i Fakultetu orijentalnih studija, na kome je i magistrirala), i Univerzitetu Ćuo u Tokiju, na kome je doktorirala“.

Redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednica Veća doktorskih studija. 

„Godine 2010. Vlada Japana joj je dodelila Nagradu Ministra spoljnih poslova Japana (Gaimu daiđin šo), za poseban doprinos u razvoju japanologije kao naučne discipline i unapređivanju kulturnih veza između Japana i Srbije. Za četrdeset godina rada na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (od 1976. godine do danas) izvela je preko 500 diplomiranih japanologa, više desetina magistara i mastera japanologije, kao i desetak doktora nauka“, ističe u biografiji. 

Kako navodi, napisala je veliki broj knjiga i naučnih radova, „koji osvetljavaju različite aspekte civilizacije Japana i ukazuju na njenu neponovljivu vitalnost“. 

Bila je kandidatkinja na listi „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!“, na beogradskim izborima u martu 2018. Nakon izbora postala je odbornica SNS u Skupštini grada Beograda. 

„Marković se, između ostalog, zamera da je duže od godinu dana obavljala funkcije dekana i odbornika Skupštine grada Beograda, što je u suprotnosti sa Statutom UB, i sa te pozicije se ponovo kandidovala za još jedan mandat. Ostavku na odborničku funkciju je podnela tek posle opomene rektorke UB Ivanke Popović.“ (Danas, 21. 11. 2019. godine)

Članica je Upravnog odbora Fondacije „Za srpski narod i državu“, koju je 2019, kako se naglašava, na inicijativu prеdsеdnika Alеksandra Vučića osnovala Srpska naprеdna stranka. 

„Danas“ podseća da je u proleće 2019. došla u žižu javnosti nakon što se grupa zaposlenih na Filološkom fakultetu usprotivila njenoj kandidaturi za još jedan mandat na čelu te visokoškolske ustanove, zbog niza nepravilnosti u radu. „Državna revizorska institucija je u izveštaju o poslovanju Filološkog fakulteta u 2017. konstatovala da je taj fakultet dobio iz budžeta 174 miliona dinara više od potrebnih sredstava za plate, a taj novac je potrošio, umesto da ga vrati u budžet. Izveštaj je pokazao i da je petoro zaposlenih mesečno primalo između 300.000 i 491.000 dinara“. (Danas, 20. 11. 2019. godine)

Grupa profesora Filološkog fakulteta u novembru 2019. uputila je  Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja dekanke, jer je, kako tvrde, više dela drugih autorki (koje se zovu i prezivaju kao ona) prisvojila u svojoj bibliografiji i time povredila Kodeks profesionalne etike.

Takođe, grupa profesora Filološkog fakulteta uputila je u maju 2020. pismo gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, protestujući zbog odluke da v.d. dekanka bude član Komisije za dodelu nagrade „Heroj Beograda“.

Savet Filološkog fakulteta konstatovao je na sednici održanoj 16. jula 2020. njenu ostavku i za v.d. dekana izabrao prof. dr Anđelku Mitrović.  

U septembru 2020. Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) osudila je prekid procesa izbora dekana Filološkog fakulteta, koji je naložila prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR). Oni su istakli da je Ljiljana Marković imenovana za posebnog savetnika u MPNTR, „iako je njen mandat dekanke prestao zbog dokazanog neetičkog ponašanja“ i pozvali kolege, studentkinje i studente da se pridruže protestnoj šetnji koju organizuju zaposleni na Filološkom fakultetu.

Foto: Youtube, Studio B