Jasmina Vasović

Datum rodjenja: 1. 8. 1969.
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 8. 1969.
Mesto:

Rođena 1969. godine u Čačku.

U biografiji koju je podnela kao kandidatkinja za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda istakla je da je u Čačku živela do 1988, da je tamo završila gimnaziju i da se onda preselila u Beograd. 

U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1995. godine, a pravosudni ispit položila 27. juna 2000. godine.

„Pripravnički staž obavila je u periodu od 18. maja 1998. godine do 26. juna 2000. godine u Prvom opštinskom sudu u Beogradu. U periodu od 27. juna 2000. do 9. januara 2002. godine radila je kao sudijski pomoćnik u istom sudu. Za sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu izabrana je 27. decembra 2001. godine, gde je do juna 2002. godine bila raspoređena u Odeljenje istrage, a od juna 2002. godine do jula 2003. godine u Građansko odeljenje. U periodu od 2003. godine do 2009. godine bila je raspoređena da postupa u Krivičnom odeljenju Prvog opštinskog suda u Beogradu. Dana 16. decembra 2009. godine izabrana je za sudiju Višeg suda u Beogradu, gde je raspoređena u Odeljenje istrage, a od decembra 2011. godine u Krivično odeljenje istog suda.“

Za sudiju Apelacionog suda u Beogradu izabrana je 22. oktobra 2013. godine, gde je bila raspoređena u Krivično odeljenje, dok je od januara 2015. godine postupala i u predmetima Posebnog odeljenja za organizovani kriminal.

„U ovom sudu je sudila u odeljenju za organizovani kriminal i učestvovala u donošenju odluka u nekim od najvećih i najpoznatijih postupaka. Vasović je bila članica veća koje je pravosnažno oslobodilo optužbi moćnike sa Severa Kosova – Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića kojima se sudilo da su učestvovali u krađi kamiona uzetih na lizing. Bila je i u veću koje je potvrdilo konačnu presudu i sudiju Blagoja Jakšića osudilo na dve i po godine zatvora zbog overe lažnog ugovora, kao i među sudijama koje su potvrdile osuđujuću presudu Siniši Stojičiću, bratu pokojnog generala policije Radovana Stojičića Badže, i bivšem direktoru carine Mihalju Kertesu za šverc cigareta. Vasović je bila članica veća koje je ukinulo presudu kojom je bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić osuđen za zloupotrebu položaja. Jedna od najspornijih odluka sudije Vasović bila je ona kada je sa kolegama iz sudskog veća nezakonito oslobodila kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta optužbi za šverc cigareta. Sudije su ovakvu presudu donele nakon što su iz postupka izbacile neke od glavnih dokaza tužilaštva. Tužilaštvo se zbog toga žalilo Vrhovnom kasacionom sudu, koji je utvrdio da su sudije apelacije prekršile zakon kada su to uradile.“ (KRIK, 9. 4. 2021. godine) 

Na funkciji sudije Vrhovnog kasacionog suda je od 8. novembra 2018. godine.

„Jedna od odluka koju ovaj sud uskoro treba da donese tiče se postupka u kome je narko-bos Darko Šarić pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina. Šarićevi advokati podneli su zahtev za zaštitu zakonitosti i očekuje se odluka VKS-a o tome da li su sudije koje su sudile narko-bosu prekršile zakon. Ukoliko se utvrdi da jesu, presuda Šariću će biti ukinuta.“ (KRIK, 9. 4. 2021. godine) 

Predstavnica je Srbije u Evropskoj pravosudnoj mreži, članica je Programskog saveta Pravosudne akademije, „mentor, predavač i trener na Pravosudnoj akademiji“. Učesnica je, kako ističe, brojnih seminara iz oblasti pravosuđa u zemlji i inostranstvu; bila je članica radne grupe i autorka je predgovora za Zakon za suđenje u razumnom roku; autorka je više radova objavljenih u pravosudnim biltenima.

Na samom početku 2021. objavljeno je da je na konkurs za predsednika Vrhovnog kasacionog suda stigla samo jedna prijava – njena. U medijima je isticana činjenica da je drugarica predsednika Srbije Aleksandra Vučića. A Vučić je, na pitanje da li je blizak sa Jasminom Vasović, istakao da je sa njom „mnogo manje blizak“ nego sa predsednikom Višeg suda u Beogradu Aleksandrom Stepanovićem. 

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 19. 2. 2021.
admin 14. 1. 2015.

Kada ju je početkom februara 2021. kao jedinu kandidatkinju za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda intervjuisala Komisija Visokog saveta sudstva, napomenula je da “u stručnoj javnosti nema ko nije čuo za nju” pošto je od 1998. sve vreme u sudstvu.

“Zaljubljena sam u svoj posao, posvećena sam mu maksimalno i to se zna u stručnim krugovima. (…) Ciljevi kojima svi težimo davno su uspostavljeni. Pet godina je jako kratak period i treba da postoji kontinuitet. Ne treba izmišljati toplu vodu, već nastaviti dobru praksu, završiti projekat koji je dobar…” (Istinomer, 9. 2. 2021. godine) 

Za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 8. aprila 2021. godine. 

„Predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević u ime predlagača pozvao je poslanike da podrže izbor Jasmine Vasović kao jedinog kandidata za funkciju predsednika Vrhovnog kasacionog suda i izrazio nadu da će ona opravdati jednoglasnu podršku kolega sudija. Milojević je rekao da su se u javnosti pojavile ‘primedbe i negativni tonovi’ zbog toga što se prijavio samo jedan kandidat. ‘Kad je raspisan oglas ja sam sve sudije Vrhovnog kasacionog suda obavestio i svi su bili u mogućnosti da se prijave. A sami znate, lepoticu sveta biramo između kandidata koji su se prijavili, tako je i u ovom slučaju’, rekao je Milojević i dodao da je Vasović dobila najvišu ocenu Komisije Visokog saveta sudstva.“ (Beta, 8. 4. 2021. godine)

Mandat predsednika VKS-a traje pet godina i po zakonu Vasović ne može biti ponovo birana na ovu funkciju.

Foto: Beta, Milan Obradović