Ivica Tončev

Datum rodjenja: 17. 11. 1968.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 17. 11. 1968.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 17. novembra 1968. godine u Surdulici. 

List „Blic“ objavio je da je Tončev na sumnjiv način došao do diplome Građevinskog fakulteta u Prištini, kao i kopiju tog dokumenta u čijem dnu je kao dekan potpisan profesor Slobodan Barać, koji je negirao da je ikada bio zaposlen na tom fakultetu. 
„Tončev je, prema saznanjima Blica, završio Srednju tehničku školu „Nikola Tesla“ u Surdulici, autolimarski smer, a kako taj smer traje tri godine, četvrtu godinu je upisao vanredno, ali nije završio, i posle toga je otišao u Beč, a kada se vratio, upoznao se sa Ivicom Dačićem.“ (Blic,8.2. 2013. godine )
Oglasilo se i Ministarstvo prosvete ističući da je Republička prosvetna inspekcija utvrdila da Tončev poseduje diplomu „Megatrend International Expert Conzortium“, čije je sedište u Londonu, za oblast „poslovna administracija, menadžment“, koja je kao strana javna isprava nostrifikovana rešenjem Fakulteta za menadžment u Zaječaru.

Tončev ima i diplomu Megatrend univerziteta, Fakulteta za menadžment u Zaječaru o završenim master akademskim studijama drugog stepena na studijskom programu diplomske akademske studije menadžmenta, čime je stekao akademski naziv diplomirani menadžer – master. 

Inspekcija je saopštila da je „pregledom akata ‘Megatrend’ univerziteta i dosijea zaposlenog u Vladi Srbije utvrđeno da se u dokumentaciji ne nalazi diploma Građevinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, koju su objavili pojedini mediji“.  „Na osnovu uvida u dokumentaciju do sada izvršenog nadzora, utvrđeno je da Tončev u odnosu na nivoe obrazovanja i stečena zvanja poseduje diplome na osnovu kojih je zasnovao radni odnos 2008. godine u Vladi Srbije, na radno mesto savetnika prvog potpredsednika Vlade“, saopštila je Republička prosvetna inspekcija pri Ministarstvu prosvete.
Na mesto savetnika potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića bio je postavljen je 2008. godine. 
Na parlamentarnim izborima, maja 2012.godine, izabran je za narodnog poslanika. Tončev je u Skupštini Srbije bio i član dva skupštinska odbora — za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. 
Agencija za borbu protiv korupcije je početkom 2013. godine zatražila od Tončeva da se odluči da li će ostati poslanik ili savetnik, jer su te dve funkcije nespojive zbog sukoba interesa. Ostavku na poslaničku funkciju podneo je 16. januara 2013. godine. 
U Socijalističkoj partiji Srbije je član Glavnog odbora i predsednik Komisije za materijalno-finansijska pitanja.
Krajem 2012. imenovan je i za jednog od tri potpredsednika fudbalskog kluba Crvena zvezda.
 
Prema pisanjima Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), bio je poslovni partner kontroverznog biznismena Branislava Šaranovića, ubijenog 2009. u Beogradu. U tekstu se navodi i da je imao kontakte sa ljudima iz kriminalnih krugova, čak i nakon 2008. godine – kada je dobio posao u Vladi.

Agencija za borbu protiv korupcije početkom 2013. godine pokrenula je i vanrednu kontrolu izveštaja o njegovoj imovini, a u maju je saopšteno da „nije pronađeno ništa sumnjivo, niti nezakonito“. 

Bio je na funkciji specijalnog savetnika premijera Srbije, zaduženog za nacionalnu bezbednost, da bi u decembru 2016. postao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. „U MSP ću biti zadužen za kontrolu i bezbednost naših diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i za tešnju saradnju između matice i dijaspore, kazao je Tončev.“
Njegov rođeni brat  Novica Tončev predsednik je opštine Surdulica i član predsedništva SPS.