Dragoslav Šumarac

Datum rodjenja: 1. 1. 1955.
Stranka: Socijaldemokratska stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1955.
Stranka: Socijaldemokratska stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1955. u Raškoj.

Kako navodi u zvaničnoj biografiji, diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1979. kao student generacije. Na istom fakultetu je magistrirao 1983, a doktorirao 1987. na UIC, u Čikagu. 

„Od diplomiranja do 2020. godine radio na Građevinskom fakultetu u Beogradu, na kome je izabran u zvanje redovnog profesora 1998. Od 2020. redovni je profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP). Obavljao je funkciju šefa katedre, prodekana za nastavu na Građevinskom fakultetu u Beogradu, člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Od 2020. do 2021. bio je šef Departmana Tehničko-tehnoloških nauka na DUNP, a od 2021. je prorektor za nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Osnovne naučne oblasti su mu: mehanika loma, mehanika oštećenja, teorija plastičnosti i energetska efikasnost građevinskih objekata.“

U periodu od 2001. do 2004. godine je bio ministar urbanizma i građevine u Vladi Srbije. 

Kako ističe, osnivač je Internacionalne konferencije o Mehanici oštećenja i jedan je od direktora ICDM konferencije. U maju 2010. godine izabran je za člana Evropske akademije nauka (EAS) u Liježu.

„Bio je rukovodilac na pet projekata finansiranih od Ministarstva za nauku Republike Srbije od 2002. do danas. Osnivač je Inženjerske komore Srbije, 2003. godine, organizacije koja danas broji 28.000 licenciranih inženjera, na čijem čelu je bio od 2007. do 2016. Bio je član Upravnog odbora Komore od 2016. do 2019.“

Navodi da je dobitnik nagrade Skupštine grada Beograda, “Oktobarska nagrada za oblast nauke”, za knjigu “Osnovi mehanike loma”. 

Bio je potpredsednik Demokratske stranke i predsednik Gradskog odbora DS Beograd, kao i v.d. Resornog odbora građevina, urbanizam, saobraćaj, infrastruktura. 

Za potpredsednika Demokratske stranke izabran je na izbornoj Skupštini DS 2. juna 2018. godine. 

Bio je jedan od potpisnika inicijative za sazivanje vanredne izborne skupštine DS 2020. godine. 

„Nakon što su članovima Glavnog odbora DS stigla dva poziva za sednicu, jedan koji je poslao Sekretarijat stranke i drugi predsednik DS, juče je Sekretarijatu stranke predata inicijativa koju je potpisalo 140 članova GO kojom se traži dopuna dnevnog reda za nedeljnu sednicu GO DS i koja se odnosi na održavanje izborne skupštine DS. ‘Ova izborna skupština nije uperena i nije zahtev za smenu Zorana Lutovca i aktuelnog rukovodstva, već jedan apel da se na demokratski način rešavaju problemi u stranci. Nadamo se da će i drugi članovi GO, koji nisu potpisali ovu inicijativu, podržati zahtev za sazivanje izborne skupštine i da ćemo na način prevazići sve probleme. Da bi predlog bio uvršten u dnevni red potrebno je većina od ukupnog broja članova GO, odnosno 176 članova’, kazao je Šumarac.“ (Danas, 19. 6. 2020. godine)

U septembru 2020. frakcija Demokratske stranke (DS), koju je predvodio Branislav Lečić, saopštila je da su „na telefonskoj sednici nepostojećeg raspuštenog Izvršnog odbora izbačena još 53 člana“, među kojima i Šumarac. 

U oktobru, na izbornoj skupštini frakcije DS, koja se protivila rukovodstvu predvođenom Zoranom Lutovcem, za predsednika je izabran Branislav Lečić, a Šumarac za jednog od potpredsednika stranke.

Nakon što je u februaru 2021. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije odbacilo prijavu Lečića za upis promene podataka u Registar političkih stranaka, koja se odnosila na promenu zastupnika Demokratske stranke, krajem tog meseca osnovan je pokret Demokrate Srbije. Šumarac je obavljao funkciju zamenika predsednika. 

Godinu dana kasnije, u februaru 2022, Socijaldemokratska stranka (SDS) potvrdila je ujedinjenje sa Demokratama Srbije, a za predsednika stranke izabrala dotadašnjeg predsednika Borisa Tadića.

Šumarac je 12. marta predstavljen kao kandidat SDS i koalicije „Boris Tadić – Ajmo, ljudi“ za predsednika Srbije.

„U trenutku kada je evropska ideja u Srbiji ugrožena i kada su građani Srbije na ovim izborima praktično ostali bez kandidata jasne proevropske orijentacije, smatramo da je kandidatura Dragoslava Šumarca od izuzetnog značaja za budućnost Srbije i za opstanak demokratske i evropske ideje u našoj zemlji. Dragoslav Šumarac je bio ministar za urbanizam i građevinu u Vladi Zorana Đinđića, koja je bila prva demokratska i proevropska vlada u Srbiji, a ovu kandidaturu objavljujemo na dan atentata na Zorana Đinđića, boreći se za ideju i politiku za koju je on dao život. Duboko verujemo da onoliko koliko je evropski glas u Srbiji glasan, da će toliko u Srbiji biti prisutna sloboda, demokratija i razvoj. Dragoslav Šumarac danas predstavlja takvu Srbiju i bićemo najglasniji u odbrani evropskih vrednosti i danas kada su one napadnute najviše od devedesetih godina“, istakli su iz SDS.

Već sutradan saopštio je da je doneo odluku da povuče svoju kandidaturu. 

„Zbog izostanka potpune podrške od strane svih koalicionih partnera i prekratkog roka za skupljanje potpisa, doneo sam odluku da povučem svoju kandidaturu za predstojeće predsedničke izbore’, objasnio je Šumarac i dodao da je ta odluka donesena nakon konsultacija sa koalicionim partnerima.“

Foto: FoNet/Nenad Ðorđević